08 / 05 / 2024

çıkma nedir

çıkma nedir

Binalarda azami bina alanı dışında bazı şartların oluşması halinde bina çıkmalarına izin verilebiliyor. Söz konusu bina çıkmaları haberimizde yer alıyor...

Çıkma kat nedir? Çıkma kat hesabı nasıl yapılır?

Binaların zemin katından dışarıya doğru uzanabilen ve yasal düzenlemelere uygun olarak inşa edilen ek yapı elemanlarına çıkma denir. Ancak çıkma kat için gereken bazı prosedürler ve kurallar vardır. Peki çıkma kat nedir, çıkma kat hesabı nasıl yapılır? İşte çıkma kat ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Kat çıkma izni nedir?

5 kat izin verilen bir yere 3 veya 4 katlı bir bina da inşa edilebiliyor. Peki, bu şekilde imar hakkından daha az katlı olarak inşa edilen yapılar için kat çıkma izni alınır mı? Kat çıkma izni nedir?

Kiralanan evden erken çıkma cezası nedir?

İşyeri ve mesken kiralamalarında kiracı ile yaşanan sorunlar arasında kiracının erken tahliyesi yer alıyor. Kiralanan evden erken çıkma cezası nedir? Sözleşme bitmeden evden çıkan kiracıya ne yapılır?

Motif çıkma nedir?

İmar yönetmeliğine göre binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma ile motif çıkma yapılabiliyor. Peki motif çıkma nedir?

Açık çıkma nedir?

Binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma yapılabiliyor. Peki binalarda açık çıkma nedir? Açık çıkma sınırı ne kadardır?

Kapalı çıkma nedir?

Binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma yapılabiliyor. Peki binalarda kapalı çıkma nedir? Kapalı çıkma sınırı ne kadardır?

Gömme balkon ve çıkma balkon ayrımı nedir?

Gömme balkon ve çıkma balkon ayrımı nedir? Hangi balkon tipinde dava açılabilir? Posta gazetesi yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında bu soruları cevapladı. Detaylar haberimizde yer alıyor.

Çıkma sınırı nedir?

28759 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte çıkma yapma şartlarına yer veriliyor. Buna göre çıkma sınırı nedir, işte yanıtı...

Yıkma ruhsatı nedir?

Yıkma ruhsatı, nedir? Yıkma ruhsatı nereden alınır? Yıkma ruhsatı almak için ne yapmak gerekir? Yıkma ruhsatı için gereken belgeler nelerdir? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..

Ataşman defteri nedir?

'Ataşman defteri nedir?' ve 'Kim tarafından düzenlenir?' sorularının yanıtı bu haberde...

Muhdesat nedir?

Bir şahsa ait arazi üzerinde hak sahibi dışındaki kişiye ait olan yapı veya ağaç anlamına gelen muhdesat hakkında ayrıntılı bilgileri haberimizde bulacaksınız. 'Muhdesat nedir' , 'Muhdesat sahibinin hakları nelerdir?' için tıklayın...

Koruma alanı nedir?

Nadir bulunan ve mutlaka korunması gerekli olan alanları koruma alanı kapsamına giriyor. Peki koruma alanı nedir, detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Doğal sit alanı nedir?

Doğal değerler olarak da bilinen doğal sit alanı nedir? Merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz...

çıkma nedir Haberi

çıkma nedir

Bina çıkmaları!

Bina çıkmaları ile ilgili hususlara Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği kapsamında yer veriliyor. Bu yönetmeliğe göre, bazı şartların teşkil etmesi halinde açık ve kapalı çıkma yapılmasına izin veriliyor.


Konu ile ilgili hususlar Yönetmeliğin 23. maddesinde "Çıkmalar" başlığı altında bulunuyor.


Çıkmalar

Madde 23 


Binalarda tespit edilen azami bina alanı dışında aşağıdaki şartlarla kapalı veya açık çıkma yapılabilir:


1) Açık çıkmalar binanın her cephesinde, kapalı çıkmalar binanın yalnızca ön ve arka cephelerinde yapılabilir.


2) Çıkmalar parsel sınırını taşamaz.


3) Arka ve yan komşu mesafesi içinde kapalı çıkma yapılamaz.


4) Ön bahçelerde yapılacak çıkmalar parselin yol sınırına 3.50 metreden fazla yaklaşmak


5) Ön ve arka cephelerde yapılacak kapalı çıkma genişliği 1.50 metreden, yan komşu mesafelerinde yapılacak açık çıkma genişliği 1.00 metreden fazla olamaz.


6) Açık çıkma uzunluğu bina cephesinin 2/3 ünden fazla...