18 / 05 / 2024

Çinici Arşivi Katmanlar konferansı ne zaman

Çinici Arşivi Katmanlar konferansı ne zaman

Altuğ-Behruz Çinici Arşivi’ne odaklı üçüncü konferans, Kalebodur’un desteğiyle 24 Ekim’de gerçekleştirilecek. Konferansta, SALT’ın daveti üzerine arşivi inceleyen konuşmacılar, kamuya açılma aşamasındaki arşivden çeşitli projelere odaklanacak.

Bulgur Palas'taki çalışmalar yaz sonuna kadar tamamlanacak!

İBB tarafından satın alınan, İstanbul Fatih'te uzun seneler bankaların arşivi olarak kullanılan tarihi Bulgur Palas binasındaki çalışmalar yaz sonuna kadar tamamlanacak.

Osmanlı Arşivi Külliyesi risk altında mı?

Osmanlı Arşivleri Bâb-ı Âli'deki tarihi binasından alınarak Kağıthane'deki Milli Arşiv Sitesi'ne taşınmıştı. Dere yatağı yakınlarında yer aldığı için risk altında olan Osmanlı Arşivi Külliyesi'ndeki 100 milyon belge ve 370 bin defterden oluşan tarihi belgeleri kurtarmak için “susuzlaştırma” ihalesi

Hanedanın miras talebi İngiliz arşivlerinde!

İngiliz Ulusal Arşivi’nde erişim yasağı kaldırılan 47 belgeye göre, İngilizler 1947 yılına kadar 2. Abdülhamid’in varislerini takibe almış. Hazırlanan istihbarat raporlarında hanedan mensuplarının veraset hakkı için İngiliz makamlarına yaptığı müracaat belgeleri de bulunuyor...

Mimar Nevzat Sayın’ın yeni kitabı okuyucu ile buluştu!

Türkiye modern mimarlık tarihinin kurucu mimarları arasında bulunan Nevzat Sayın’ın son on beş yıllık üretiminin arşivi niteliğinde yer alan "Düşünceler/İşler" isimli yeni kitabı düzenlenen etkinliğe katıldı.

Mısır Çarşısı'nda çivi çakılması yasaktı, şimdi dev panolar kuruldu!

Restorasyon çalışmaları tamamlanan Tarihi Mısır Çarşı'nın dış duvarı, 2 metre boyundaki 45 elektrik panosu ile kaplandı. Çalışmalar kapsamında çarşının elektrik trafosu yeraltına yerleştirildi.

İstanbul 1. Konut Kurultayı başladı!

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Kağıthane'deki Osmanlı Arşivi Kongre Salonu'nda düzenlenen İstanbul 1. Konut Kurultayı'nda açıklamalar yaptı.

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nın finali 8-9 Mayıs'ta!

3. DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nın finali 8-9 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. Final İstanbul Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'nda yapılacak.

Bozüyük'te kent yatırımları hizmete geriyor!

Bozüyük'te hayata geçirilen Bozüyük Şehir Müzesi Ve Arşivi hizmete açılacak.

1915 Çanakkale Köprüsü'nü 2. Abdülhamid projelendirdi!

Başbakanlık Osmanlı Arşivi'ndeki belgeler yayınlandı. Belgelerde, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün aslında 138 yıl önce Sultan 2. Abdülhamid tarafından projelendirildiği anlaşıldı.

Bakırköy Demirciler Çarşısı'nın esnafı kaçıyor!

Bakırköy Demirciler Çarşısı, 2. derece korunması gereken eser olarak tescil edildi ve bunu üzerinde çarşı harabeye döndü. Çivi bile çakılmayan çarşıdaki esnaflar bir bir kaçıyor.

Ürdün Prensi Ali'den tapu arşivi ziyareti!

Ürdün Kralı Abdullah'ın kuzeni Prens Ali, tapu arşivini ziyaret ederek Ürdün'ün Osmanlı dönemine ait tapu kayıtlarını inceledi.

Tarihi Kapalı Çarşı'nın çatısı kablo ve baz istasyonundan geçilmiyor!

Daha önce James Bond serisinin çekimi için kullanılan Tarihi Kapalı Çarşı’nın çatısı kablo ve baz istasyonundan geçilmiyor. Çivi bile çakmanın yasak olduğu tarihi yapının çatısında kablolar, klimalar ve çok sayıda baz istasyonu var.

Çinici Arşivi Katmanlar konferansı 24 Ekim'de!

Altuğ-Behruz Çinici Arşivi’ne odaklı üçüncü konferans, Kalebodur’un desteğiyle 24 Ekim’de gerçekleştirilecek. Konferansta, SALT’ın daveti üzerine arşivi inceleyen konuşmacılar, kamuya açılma aşamasındaki arşivden çeşitli projelere odaklanacak.

Çinici Arşivi Katmanlar konferansı ne zaman Haberi

Çinici Arşivi Katmanlar konferansı ne zaman

SALT Araştırma’ya 2014’te devredilen Altuğ-Behruz Çinici Arşivi, herkesin katılımına açık programlarla yorumlanmaya devam ediyor. Bu kapsamda düzenlenen üçüncü konferansta, SALT’ın daveti üzerine arşivi inceleyen konuşmacılar, kamuya açılma aşamasındaki arşivden çeşitli projelere odaklanacak.

Mimarlık kuramcısı Sibel Bozdoğan, Altuğ-Behruz Çinici’nin şehir ölçeğine yaklaşan projelerini örneklendirecek; mimarların, işlevselliğe dayalı tipik şehir kurgusunu tekrarlamak yerine, insan ölçeğine öncelik veren tasarımlar geliştirme çabasını irdeleyecek.

Mimarlık kuramcısı Esra Akcan, mimarların Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüsü sonrası kariyerlerindeki süreklilik ve ikilemleri arşivdeki çizimler üzerinden yorumlayarak olası bir mimari duruşu kurgulayacak.

Mimar ve akademisyen Burak Erdim ise, ODTÜ kampüsünün tasarımını Soğuk Savaş’ın uluslararası iş birliği ve rekabet ortamında inceleyecek; arşivin 1950 ve 1960’lı yılların mimarlık kültürünün tanımlanmasına katkılarını değerlendirecek.

Esra Akcan Cornell University Mimarlık Bölümü’nde öğretim üyesidir. Güncel kuram, kent...