Osmanlı Arşivi Külliyesi risk altında mı?
Osmanlı Arşivleri Bâb-ı Âli'deki tarihi binasından alınarak Kağıthane'deki Milli Arşiv Sitesi'ne taşınmıştı. Dere yatağı yakınlarında yer aldığı için risk altında olan Osmanlı Arşivi Külliyesi'ndeki 100 milyon belge ve 370 bin defterden oluşan tarihi belgeleri kurtarmak için “susuzlaştırma” ihalesi
2013 yılında hizmete açılan Osmanlı Arşivi Külliyesi, yakınlarındaki dere yatağı nedeni ile risk altında.
Sözcü Gazetesi'nden Yusuf Demir'in haberine göre, Bâb-ı Âli'deki tarihi binasından alınarak, TOKİ’nin Siyahkalem Mühendislik'e inşa ettirdiği Kağıthane'deki Milli Arşiv Sitesi'ne taşınan yaklaşık 100 milyon belge ve 370 bin defterlerden oluşan tarihi belgeleri kurtarmak için çalışma başlatıldı.
“Cumhurbaşkanlığı Milli Arşiv Sitesi için İlave Çevre Düzenlemesi İmalatları ile Temel Altı Susuzlaştırma Tedbirleri alınması ve Uygulamasının Yapılması İşi” ihalesi 13.7 milyon liraya Özülke İnşaat'a verildi. İhaleyi alan Özülke İnşaat, projede 11 ayı tamamladı.
Susuzlaştırma çalışması ile dere yatağındaki Külliye'nin temelinin güçlendirilmesi ve tarihi belgelerin rutubetten korunması amaçlanıyor.
Rutubet, nem…
Geçtiğimiz yıllarda, arşiv binasının sızan sudan etkilendiği, depolardan rutubet kokusu yayıldığı ve bazı belgelerin araştırmacıların önüne ıslak geldiği iddiaları basında yer almıştı.
Projesi Hassas Mimarlık tarafından hazırlanan arşiv sitesinin dere yatağında inşa edilmesine uzmanlar karşı çıkarken, Devlet Su İşler Bölge Müdürlüğü de bölgede sel tehlikesi olduğunu ifade etmişti.
İnşaat Mühendisleri Odası, taşkın alanı içine arşiv gibi özellik taşıyan binaların yapılmasının uygun olmadığını belirtmişti. Dönemin TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Cendere Vadisi'nin arka bölümündeki kayalık alanın oyulmasıyla elde edilen bölgede yapılan Milli Arşiv Külliyesi'nin deprem ve sel başta olmak üzere her türlü doğal afete karşı dayanıklı olarak tasarlandığı, muhafaza altına alınacak belgelerin nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılardan en iyi şekilde korunacağını savunmuştu.
Paha biçilemez belgeler
165 milyon liralık bir yatırım ile TOKİ tarafından Siyahkalem Mühendislik'e inşa ettirilen Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi Külliyesi'nde 13 blok bulunuyor.
Projede, 800 kişilik kongre merkezi, 200 çalışma odası, 120 depo alanı, üç büyük genel amaçlı toplantı salonu, 5 seminer odası ve 10 toplantı odası da yer alıyor. Komplekste bin personel çalışabiliyor. Fatih’in Bosna Fermanı, Karlofça Antlaşması’nı, Baltalimanı Sözleşmesi gibi değeri biçilemeyen belgelerin yer aldığı arşiv 800 kamera ile izleniyor.