27 / 04 / 2024

Altında fırın olan binalar büyük risk altında! İstanbul'da tam 4 bin binayı fırınlar eritiyor!

Altında fırın olan binalar büyük risk altında! İstanbul'da tam 4 bin binayı fırınlar eritiyor!

Mega kent İstanbul’da altında fırın olan binalar büyük risk altında. Bilim insanları fırınların ısısıyla beton ve demirin yapısının bozulduğunu belirtirken, İstanbul’da binaların altındaki toplamda 4 bin fırının yönetmeliğe uygun yapılmadığı belirtildi.



Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen depremin henüz yaraları sarılmamışken, gözler şimdi İstanbul gibi deprem riskinin yüksek olduğu bölgelere çevrildi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, riskli yapılaşmanın oldukça yüksek olduğu kentte, fırınların da binalara zarar verdiği belirtiliyor.

Fırınların üstlerinde konut olmaması gerektiğini dile getiren Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, fırının sıcaklığının betona ve demire zarar verdiğini, binanın yıkımını kolaylaştırdığını kaydetti. Prof. Ercan'ın tespitlerini değerlendiren Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, İstanbul'da bulunan 4 bin fırının hemen hemen tamamının binaların altında olduğunu kaydederek, bunların en az yarısının depremde yıkılabileceğini söyledi.

Altında fırın olan binalar büyük risk altında! İstanbul da tam 4 bin binayı fırınlar eritiyor!

KAÇAK YAPILARA GÖZ YUMULUYOR

Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre, Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, fırınların üstlerinde 4 daire olsa, dörder kişiden 16 kişi ettiğini ve toplamda 32 bin kişi ettiğini söyledi.

Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar açıklamasında  bu fırınların yönetmeliğe uygun olmadığını ve kaçak çalıştıklarını, şikayetlerine rağmen sonuç alınamadığını söyledi. Yaptığı açıklamada fırın projelerinin 2004 yılında değiştiğini, daha sıkı önlemler getirildiğini dile getiren Kolivar, bu önlemlere karşın bina inşaatlarında kaçak bir biçimde fırınlara göz yumulduğunu söyledi. Açıklamasında fırınların müstakil yerlerde olması gerektiğini dile getiren Cihan Kolivar, yönetmeliğe göre binanın tamamında ve müştemilatında konut olmayacağını söyledi.

Cihan Kolivar, "Bu işin partisi yok. İstanbul'da bazı ilçe belediyeleri buna izin vermiyor. Ama izin verenler de çok” diye konuştu.


Geri Dön