09 / 05 / 2024

cins değişikliği harçları

cins değişikliği harçları

Bir taşınmaz malın mevcut durumunun değişmesi durumunda, tapu üzerinde de cins değişikliği işlemi yapılabiliyor. Bu işlem için bazı belgelerin temin edilmesi ve harcın da ödenmesi gerekiyor. İşte cins değişikliği harcı 2016..

Cins değişikliği harcı nasıl hesaplanır?

Cins değişikliği işlemi, bir gayrimenkulün cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale getirilmesi halinde harç ödenerek yapılıyor. Peki, cins değişikliği harcı nasıl hesaplanır?

Avcılar Tahtakale'deki rezerv yapı alanın imar planı değişikliği askıda! 

İstanbul İli, Avcılar İlçesi, Firüzköy (Tahtakale) Mahallesi'nde Yer Alan Rezerv Yapı Alanının Bir Kısmına İlişkin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği askıya çıkarıldı.

Ayder Yaylası'ndaki statü değişikliğine mahkemeden dur kararı! 

Ayder Yaylası’nın düşürülen koruma statüsüne yapılan itiraz kapsamında yürütmeyi durdurma kararı alındı ve  değişikliğin geri dönülmez sonuçlara neden olacağı belirtildi. İşte ayrıntılar...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı: Binaların güçlendirilmesinde mevzuat kolaylığı getirildi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ruhsat aldıkları tarihteki imar kurallarına göre inşa edilmiş yapıların güçlendirilmesinde mevzuat kolaylığı getirdi. 

Kamu kurum ve kuruluşlarında işçi alımı ile ilgili yönetmelikte değişikliğe gidildi...

Kamu kurum ve kuruluşlarına işçi alınmasında uygulanacak olan usul ve esasların kaydedildiği hükümleri düzenleyen yönetmelikte değişiklik yapıldığı kaydedildi. İşte haberin ayrıntıları...

Tuzla Postane Mahallesi 1/1000 ölçekli plan notu değişikliği askıya çıkarıldı!

İstanbul İli, Tuzla İlçesi, Postane Mahallesi 977 parsel (Tuzlalılar Sitesi) ile bir kısım terkinli alana ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği Plan Notu Değişikliği askıya çıkarıldı.

Firuzköy 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği askıya çıkarıldı!

İstanbul İli, Avcılar İlçesi, Firuzköy Mahallesi 610 ada 9 parsele ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği askıya çıkarıldı.

Tuzlalılar Sitesi 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği askıya çıkarıldı!

İstanbul İli, Tuzla İlçesi, Postane Mahallesi 977 parsel (Tuzlalılar Sitesi) ile bir kısım terkinli alana ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği askıya çıkarıldı.

Avcılar Firuzköy 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği askıya çıkarıldı!

İstanbul İli, Avcılar İlçesi, Firuzköy Mahallesi, 610 Ada, 9 Parsele Ait 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği askıya çıkarıldı.

Akaryakıt fiyatlarında tarife değişikliği: Çifte zam geldi! Akaryakıt fiyatları yeniden değişecek mi? Benzine zam mı gel

Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar, akaryakıt fiyatlarında yeni bir tarife değişikliği getiriyor. Bu gece yarısından itibaren benzin fiyatlarına zam yapılarak litre başına 21.34 TL olarak belirlendi. Motorin için ise gelecek zam beklentisi devam ediyor. İşte ayrıntılar...

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: İstanbul'da tek bir riskli bina bırakmayacağız!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da tek bir riskli bina bırakmayacaklarının altını çizerek, kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar...

Bağcılar Kemalpaşa Mahallesi'ndeki riskli alanın 1/5000 ve 1/1000 imar planı değişikliği askıda!

İstanbul İli, Bağcılar İlçesi, Kemalpaşa Mahallesi Riskli Alan ve Çevresine İlişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği askıya çıkarıldı.

Deprem bölgesinde kritik karar değişikliği! BDDK resmen duyurdu! Süre 3 ay uzatıldı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra, alacakları zaman aşımına uğrayan hak sahipleri veya mirasçılar için kritik karar değişikliğinde bulundu. 

Tarihi Yarımada’da 3 bin metrekarelik alanda imar değişikliği! Bina yükseklik sınırı artırıldı! 

Tarihi Yarımada’da 3 bin metrekarelik yenileme alanında kalan yapılar için belirlenen yükseklik sınırında değişikliğe gidildi. 

cins değişikliği harçları Haberi

cins değişikliği harçları

Cins değişikliği harcı 2016!

Bir taşınmaz malın mevcut durumunun değişmesi durumunda, tapu üzerinde de cins değişikliği işlemi yapılabiliyor. Örneğin arsa üzerinde bina inşa edilmesi durumunda cins değişikliği için müracaat edilebiliyor.


Cins değişikliği işlemi için müracaatlar tapu ve kadastro müdürlüğüne yapılıyor. Bu işlem için bazı belgelerin temin edilmesi ve harcın da ödenmesi gerekiyor.


Bu harçlar her sene yeniden belirleniyor. Peki, cins değişikliği harcı 2016 ne kadar oldu?


Cins değişikliği harcı 2016

Gayrimenkulün emlak vergisi değerinden az olmamak üzere beyan edilecek değeri üzerinden on binde 5 oranında harç tahsil edilmektedir. Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret de tahsil edilebiliyor. 


2016 döner sermaye bedelleri:

2.2.1 Yapısız iken yapılı hâle getirme işlemleri

2.2.1.1 Taşınmazın yüzölçümü;

2.2.1.2 1 ile 1.000 m² arasında olanlardan, 235,00 TL

2.2.1.3 1.001 ile 3.000 m² arasında olanlardan,...