03 / 05 / 2024

Daire sahipleri apartmandaki her tadilata katılmak zorunda mı

Daire sahipleri apartmandaki her tadilata katılmak zorunda mı

Bir apartmanda kat maliklerinden ve kiracılardan talep edilen giderler, nitelik açısından farklılık taşıyor. Buna karşın kat maliklerinden talep edilen apartmanda demirbaş giderleri nelerdir? İşte yanıtı...

Daire sahipleri apartmandaki her tadilata katılmak zorunda mı?

Apartman gibi birden fazla bağımsız bölümün yer aldığı yapılarda daire sahipleri apartmandaki her tadilata katılmak zorunda mı? Eğer daire sahibi apartmandaki tadilatlara katılmazsa ne olur?

Ev sahipleri 'Boş Ev Vergisi'ne de çözüm buldu! Yeni trend eşyalı kiralık daire!

Son günlerde gündemden düşmeyen "Boş ev vergisi" konusunda yeni gelişmeler yaşandı. Ev sahipleri henüz şartları bile belli olmadan boş ev vergisine yakalanmamanın yolunu eşyalı kiralık dairede buldu. İşte detaylar...

Sitelerde ortak alan işgaline dava açılır mı?

Posta yazarı Tamer Heper 'Daire sahibi olduğumuz binada kat mülkiyeti var ama yönetim planı yok. Bazı daire sahipleri bahçede tahtadan baraka yapmış, otopark olarak kullanıyor. İtiraz ettiğimizde yönetim planı ile kendilerine tahsis edildiğini ileri sürüyorlar. Bu mümkün mü?' sorusunu cevapladı.

Site yöneticileri dikkat!

Posta köşe yazarı Tamer Heper, 'Binamızda bazı daire sahipleri projeye aykırı şekilde değişiklik yaptılar. Kaldırılması için yönetici dava açmıyor. Yöneticinin görevleri arasında bu yok mu? Bu hale katlanmak zorunda mı kalacağız? Yöneticinin hiçbir sorumluluğu yok mu?' sorusunu yanıtladı.

Emlak vergisi mükelleflerine müjde!

Arsa, konut, iş yeri, dükkan, daire sahipleri her yıl düzenli olarak emlak vergisi ödüyor. Emlak vergisi ödeyen vatandaşlara müjdeli haber geldi. Son 5 yıllık emlak vergisi iade edilecek.

Emlak vergisi 2020 ödemeleri ertelendi mi? 

Arsa, arazi, bina ve daire sahipleri her yıl düzenli olarak emlak vergisi ödüyor. Peki emlak vergisi 2020 ödemeleri ertelendi mi? 

KİPTAŞ Silivri 3. Etap daire belirleme kurasına koronavirüs engeli!

22 Mart 2020 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan Silivri 3. Etap, hak sahipleri için daire belirleme kura çekilişi ileri bir tarihe ertelendi.

Aidatını ödemeyenler dikkat! Evinizden olabilirsiniz!

Apartman ve sitelerde ortak alanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kiracı veya kat maliklerinden aidat alınıyor. Aidatını ödemeyen daire sahipleri, komşularının ya da yöneticinin şikayet etmesiyle icraya verilebiliyor.

Rize'nin 'Pisa' kuleleri kiraya veriliyor! 

Rize’nin Taşlıdere Mahallesi’nde, deniz dolgusu ve heyelanlı tabaka üzerine yaklaşık 30 sene önce yapılmış olan 3 binanın zemininde kayma yaşandı. 6 derecelik eğimi olan binalardaki bazı daire sahipleri ise boşalttıkları dairelerini 500-600 lira arasında kiraya veriyor...

Aidatını ödemeyen evinden oluyor!

Aidatlarını ödemeyen daire sahipleri, apartman giderlerinde sorun çıkarıyor. Yasalar, aidatını ödemeyen ev sahipleri ve kiracılara ağır yaptırımlar uyguluyor. Aidat ödemeyenlerin evlerini, apartman sahipleri satabiliyor…

Aidat ödemeyenler dikkat: Evinizden olabilirsiniz!

Apartman ya da site aidatlarını göz ardı etmemeniz gerekiyor.  Aidatını ödemeyen daire sahipleri, komşularının ya da yöneticinin şikayet etmesiyle icraya veriliyor ve evlerinden olabiliyor.

Müteahhitler metrekare, arsa sahipleri daire pazarlığında!

Risk altında bulunan 6.7 milyon binanın dönüşülmesi bekleniyor. Ancak müteahhitlerin metrekare, arsa sahiplerinin de daire pazarlığı çalışmaları engelliyor.

Rize'de 96 daireli 4 bina yan yattı!

Rize'de yıllar önce inşa edilen ve dolgu olan zemindeki kayma meydana gelen toplam 96 daireli 4 bina yan yattı. Daire sahipleri, binaların kentsel dönüşüme tabi tutulmasını istiyor.

Dönüşüm sıkıntısına ombudsman formülü!

Kentsel dönüşümde müteahhit ve daire sahipleri karşı karşıya gelince ‘ombudsman’lar ortaya çıktı. Dönüşüm ombudsmanları taraflar arasındaki sorunları çözecek. 

Daire sahipleri apartmandaki her tadilata katılmak zorunda mı Haberi

Daire sahipleri apartmandaki her tadilata katılmak zorunda mı

Apartmanda demirbaş giderleri nelerdir?

Apartman giderleri; günlük hizmet giderleri ve demirbaş giderleri olmak üzere ikiye ayrılıyor. Apartman dairesinde kiracının oturması durumunda kiracı; bu giderlerden yalnız günlük hizmet giderlerine katılıyor.


Konutunu kiraya vermiş olan kat maliki ise ana gayrimenkulün demirbaş giderlerine katılırken; hem kat maliki olan hem de dairesinde oturan apartman sakinleri yukarıda belirttiğimiz iki gider türüne de katılmak ile yükümlü oluyor.


Peki kat maliklerinin karşılaması gereken apartmanda demirbaş giderleri nelerdir?


Apartman demirbaş giderleri:

Çatı tadilatı

Asansör eklenmesi

Dış cephe boyası

Bağımsız bölüm eklenmesi 

Kazan dairesinin tadilatı

Apartman içinin boyanması

Apartman dış kapısının değişmesi gibi...


Apartman günlük giderleri:

Kapıcı hizmeti

Bekçi hizmeti

Bahçıvan hizmeti

Temizlik hizmeti

Elektrik-su hizmeti



Kiracı apartmanda neleri öder?
Daire sahipleri apartmandaki her tadilata katılmak zorunda mı?




Işıl Seren...