07 / 05 / 2024

depozito kaç kirayı geçemez

depozito kaç kirayı geçemez

Gayrimenkul kiralamalarında kiracının güvence vermesi olarak nitelendirilen depozito bedeli en fazla ne kadar olur? Depozito kaç kira eder? Depozito bedeli ne zaman geri alınır? İşte sorularınızın yanıtı..

Ankara'da tahliye davasını kaybeden kiracı evi yaktı ve kaçtı!

Ankara'nın Mamak ilçesinde kirayı ödemeyince mahkeme kararıyla tahliyesi talep edilen kiracı, evi ateşe verdi ve kaçtı. İşte ayrıntılar...

Yargıtay'dan emsal karar! Boş kağıda atılan imza ile kiracının tahliyesini hukuka uygun buldu!

Milyonlarca kirayı ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kiracının "tahliye taahhütnamesi" için boş kağıda atmış olduğu imzaya dayanarak tahliyesinin talep edilmesine ilişkin kararı onadı.

Kiracı kirayı ödemeden kaçtı ne yapabilirim?

Gayrimenkulünü kiraya veren mal sahiplerinin yaşadıkları sorunların başında kiracısının borcunu ödemeden kaçması geliyor. Peki, siz de "Kiracı kirayı ödemeden kaçtı ne yapabilirim?" diye soruyorsanız işte yanıtı...

Kirayı garantiye almak için ne yapılmalı?

Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun ''İşyerini kiraya verirken, kirayı garantiye almak için kiracıdan depozitodan başka neler isteyebiliriz?'' sorusuna yanıt verdi.

Kaş'ta 6 metrekarelik büfe yerine dev tesis!

Türkiye’nin gözde turizm bölgelerinden biri olan Kaş, kaçak yapılarla gündemde. Bölgede büfe inşa etmesi gerekirken dev tesis kuran işletme sahibi Alper Ünsal " “Bir tek büfe ile kirayı ödemem imkânsız. Ben bunu kaçak olarak yaptım." dedi.

Kiracı depozito hesabı nasıl yapılır?

Mesken ve işyeri gibi kiralamalarda kiracı, eve taşınırken ilk kirayı ve depozitoyu peşin ödüyor. Peki, kiracı depozito hesabı nasıl yapılır?

Ev sahibi kirayı yüzde kaç artırabilir?

Evini kiraya veren mal sahipleri, kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapma hakkına sahip oluyor. Ancak kiracılar istedikleri oranda zam yapamıyor. Peki, ev sahibi kirayı yüzde kaç artırabilir?

Kiracı kirayı kaç gün geciktirebilir?

Kiracılar, kiralamanın devam ettiği sürece kirayı ödemek ile mükellef oluyor. Kimi zaman kiracılar kira bedelini ödemekte zorlanabiliyor. Peki, kiracıların kirayı geç ödeme hakları bulunuyor mu? Kiracı kirayı kaç gün geciktirebilir?

Kiracı kirayı ödemeden kaçarsa ne olur?

Ev veya işyerinizi kiraya verdiğinizi ancak kiracınızın sözleşme bitmeden evi boşalttığını farz edelim. Peki, kiracının erken tahliye hakkı bulunuyor mu? Kiracı kirayı ödemeden kaçarsa ne olur?

Çürük müteahhitlere depozito önlemi alınacak!

İnşaatçı, konutu tamamlamadan kaçan, çürük bina yapan müteahhitlere karşı 'depozito modeli' talep etti. Buna göre; her müteahhitten inşaat maliyetinin yüzde 30-40'ı kadar 'iş yapım teminatı' alınacak, inşaat bittiğide iade edilecek.

İnşaatçılar, çürük müteahhite karşı depozito önlemi istiyor!

İnşaat sektöründen çürük ve dolandırıcı müteahhitlere karşı radikal bir öneri geldi. İnşaatçılar, hükümetten bir daireyi iki kişiye satan ve konutu tamamlamadan kaçanlara karşı "depozito modeli" uygulamasını talep etti.

Kira depozitosu 3 aylık kirayı geçmeyecek!

Yeni düzenlemeye göre; depozito 3 aylık kirayı geçmeyecek ve kiraya verene ödenmeyip kiracı adına bankaya yatırılacak. Dövizle ödenen kira 5 yılda bir yeniden belirlenebilecek. Kiracının ödemediği aidattan kiraya veren de sorumlu olacak.

Ev sahibim vergi kaçırıyor ne yapmalıyım?

Kiracı olarak kira geliriniz 500 TL'nin üstündeyse ve buna rağmen ev sahibiniz kirayı elden almayı tercih ediyorsa, kira gelir vergisini de ödemiyor demektir. Peki, "Ev sahibim vergi kaçırıyor ne yapmalıyım?" diyorsanız işte yanıtı...

depozito kaç kirayı geçemez Haberi

depozito kaç kirayı geçemez

Depozito kaç kira eder?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracının güvence vermesi olarak nitelendirilen depozito bedeli en fazla ne kadar olur? Depozito bedeli ne zaman geri alınır? Depozito bedeli kaç kira eder?


Depozito bedeli ile ilgili yasal esaslar, Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanuna göre, depozito bedeli en fazla üç aylık kira bedeline eşit oluyor. Kiracıdan üç aylık kira bedelinden yüksek depozito bedeli talep edilemiyor.


Kiracının güvence vermesi

"MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş...