28 / 04 / 2024

Çürük müteahhitlere depozito önlemi alınacak!

Çürük müteahhitlere depozito önlemi alınacak!

İnşaatçı, konutu tamamlamadan kaçan, çürük bina yapan müteahhitlere karşı 'depozito modeli' talep etti. Buna göre; her müteahhitten inşaat maliyetinin yüzde 30-40'ı kadar 'iş yapım teminatı' alınacak, inşaat bittiğide iade edilecek.



Maliyetin yüzde 40'ı İnşaatçılar, hükümetten bir daireyi iki kişiye satan, konutu tamamlamadan kaçan, çürük bina yapan müteahhitlere karşı 'depozito modeli' uygulaması talep etti. Yapı Denetim Derneği'nin önerisine göre; her müteahhitten inşaat maliyetinin yüzde 30-40'ı kadar 'iş yapım teminatı' alınacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nm sıcak baktığı modele göre; inşaat bittiğinde özel hesapta tutulan para müteahhite iade edilecek. 


Kusurluya ceza yok Odalar ve Borsalar Birliği İnşaat Sektörü Meclis Üyesi ve Yapı Denetim Derneği Başkanı Nazmi Şahin, Türkiye'de müteahhitleri denetleyen bir yapı olmadığını belirterek, "Elini kolunu sallayan müteahhit oluyor. 


Müteahhitliğe hem giriş hem çıkış kolay olduğundan çok kaza yaşanıyor" Nazmi Şahin Türkiye'de kusurlu müteahhitlere ceza verilmediğini kaydeden Şahin, hükümete 'depozito modeli' önerdiklerini kaydetti. 

Düzenlemeyle müteahhitlerin inşaatı yarım bırakıp kaçmasının önüne geçileceği belirtildi. 


Nazmi Şahin şunları söyledi: "Uygulamayla kamu inşaatm garantisini vermiş olacak. Müteahhitin aynı daireyi iki kişiye satması, inşaatı yarım bırakması önlenecek. Müteahhit 'İnşaatı ne kadar çabuk bitirirsem, 200 bini devre dışı kalır Müteahhitlerin bağlı olduğu bir oda kurulmasını isteyen Şahin şöyle dedi: "Müteahhitlerden 'İş yapım teminatı' alınması gerekiyor. 

Böylece 200 bin yap-satçı müteahhit devre dışı kalacak. 

İnşaat yapmak isteyen müteahhit toplam maliyetin yüzde 30 veya yüzde 40'mı, bakanlıkta açılacak hesaba yatıracak. 


İnşaat belli bir seviyeye ulaşınca ya da tamamlanınca hesapta tutulan parasmı alacak." paramı o kadar çabuk alırım' diyerek işi hızlandıracak. 


Türkiye'de iskan alma da teşvik edilmeli. Bakanlığa yatırılacak bu depozitonun bir kısmı da iskan alındıktan sonra müteahhite verilmeli." 


Posta


Geri Dön