17 / 02 / 2025

Deprem risk raporu nasıl alınır

Deprem risk raporu nasıl alınır

Riskli yapı, deprem, sel, heyelan gibi muhtemel bir afette içerisinde yaşayanların can güvenliğinin olmadığı yapılar olarak tanımlanıyor. Peki bir yapı için afet riski raporu nasıl alınır?

Deprem risk raporu dilekçesi!

Bir yapıda bina ortak kararına bakılmaksızın bir kimsenin müracaatı ile yapıda risk analizi yapılıyor. Deprem risk raporu için Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluşlara deprem risk raporu dilekçesi ile başvuruda bulunulması gerekiyor...

Deprem risk raporu nedir?

Kentsel Dönüşüm Kanunundan yararlanmak için Bakanlık Yetkili Kuruluşlarına başvurarak binanız için Deprem Risk Raporu hazırlatmanız gerekiyor. Peki deprem risk raporu nedir? Deprem risk raporu nasıl alınır?

Bu kentleri tsunami bekliyor! AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü açıkladı!

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Yunanistan'ın Santorini Adası'nda son haftalarda üst üste gelen depremlerin ardından Türkiye'ye yönelik tsunami tehdidine ilişkin bilgi verdi.

Yapı denetim sisteminde, denetçileri müteahhitler seçerse deprem güvenliği açısından büyük risk olur! 

Yapı denetim sisteminde, düzgün işleyen otomatik atama sisteminden vazgeçilmesinin deprem güvenliği çerçevesinde büyük risk oluşturduğuna dikkat çeken Nazmi Şahin, 6 Şubat depreminde yıkılan binaların büyük bölümünün zorunlu denetim öncesi ruhsat alan yapılardan oluştuğunun altını çizdi. İşte detayl

Dün 4.7 büyüklüğünde sallanmıştı! Rize'de büyük deprem olur mu? Yeni araştırmalar ortaya çıktı!

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), Rize'de dün yaşanan 4.7 büyüklüğündeki deprem ile ilgili ön raporu açıkladı. Peki Rize'de büyük deprem olur mu? İşte uzmanların o açıklaması...

Riskli yapılara karşı hızlı tarama testi! Bina deprem testleri nedir, kaç aşamadan oluşur? 

Hızlı Tarama Yöntemi ile depreme karşı dayanıksız, risk oranları yüksek binanın tespit ediliyor. Peki bina deprem testleri nedir, kaç aşamadan oluşur? 

Türkiye'nin deprem raporu: O ilde 8 bin bina yıkılma tehlikesi altında!

Türkiye’nin deprem tehlikesi altındaki kentlerinden biri olan Van'da 2011 yılında meydana gelen depremin ardından 13 yıl geçmesine rağmen şu anda 8 bin konut yıkılma tehlikesi altında olduğu belirtildi. 

Büyük deprem beklenen İstanbul'un risk haritası açıklandı! Deprem riski yüksek ilçeler hangileri? 

İstanbul, Türkiye'nin en riskli deprem bölgelerinden biri olarak dikkatleri çekiyor. Peki mega kentin deprem riski yüksek ilçeler hangileri? İşte İstanbul'un risk haritası...

Marmara için 7.8 büyüklüğünde deprem uyarısı! Prof. Dr. Orhan Tatar, Bursa'yı işaret etti!

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar’ın Marmara Bölgesi ve özellikle Bursa için yaptığı deprem uyarısı tedirginliğe neden oldu. Tatar, 7.8 büyüklüğüne dikkat çekti. İşte o açıklama...

Prof. Dr. Orhan Tatar uyardı! Marmara'da 7,2 ila 7,8'lik deprem riski çok fazla...

Marmara Denizi'nde meydana gelebilecek olası deprem gündemdeki yerini korumayı sürdürüyor. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, 250 yıldır enerji toplayan fayın yaratabileceği depremin büyüklüğünün 7,2 ila 7,8 arasında olabileceğini ifade etti.

6 Şubat'ın merkez üssüne 6.5 büyüklüğünde deprem uyarısı: Kahramanmaraş Fay Zonu kırılmadı, hazırlıklı olmak gerek! 

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Deprem Araştırma Risk Yönetimi Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Alican Kop, Kahramanmaraş Fay Zonu'na dikkat çekti ve deprem uyarısında bulundu. İşte o açıklama... 

İstanbul'un röntgeni çekildi! En riskli ve güvenli ilçeler hangileri?

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, İstanbul2un riskli ve güvenli ilçelerini sıraladı. 

İPA'dan korkutan deprem raporu! İstanbul’da 1,3 milyon konut risk altında!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından İstanbul depremine yönelik hazırlanan raporda İstanbul'da 1,3 milyon konutun riskli olduğu ortaya çıktı. 

İstanbul'da 6 bin 857 yüksek riskli bina var! Konutu yatırım gören anlayış değişmeli! 

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, 17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümü dolayısıyla megakentteki yapı stokuna dikkat çekti ve önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklama...

Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan Adana deprem yorumu! Adana'daki depremler büyük depremi tetikler mi?

Türkiye'nin birçok yerinden bugün art arda deprem haberleri geldi. Türkiye'nin deprem risk haritasıyla ilgili uyarılarda bulunan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Adana'daki peş peşe meydana gelen depremleri yorumladı. 

Deprem risk raporu nasıl alınır Haberi

Deprem risk raporu nasıl alınır

Afet riski raporu!

Riskli yapı, deprem, sel, heyelan gibi muhtemel bir afette içerisinde yaşayanların can güvenliğinin olmadığı yapılar olarak tanımlanıyor.

6306 sayılı kanun uyarınca Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli yapılar öncelikle malikleri tarafından tespit ettiriliyor.

"Kentsel Dönüşüm Kanunu"ndan yararlanmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca lisanslandırılmış bir kuruluşa başvurarak, binanız için Deprem Risk Raporu hazırlatmanız yeterlidir. 


"Deprem Risk Raporu" alınabilmesi için binadan bir kişinin yetkili bir kuruluşa başvuruda bulunması kanunen yeterli olup, bina ortak kararına gerek yoktur.


Deprem Risk Raporu öncesi hazırlanması gereken belgeler

- İlgili Belediye İmar Müdürlüğü veya Tapu Müdürlüğü’ ne başvurarak binanıza ait statik ve/veya mimari proje temin edilir;


- İlgili Belediye’de binanıza ait proje bulunamadığı takdirde binanızın taşıyıcı sistem rölöve projesi tarafımızdan hazırlanacaktır.


- Varsa binanız için daha önce almış olduğunuz teknik raporlar;


- Bakanlık...