27 / 04 / 2024

 depremde binalar neden yıkılıyor

 depremde binalar neden yıkılıyor

Türkiye İzmir'de meydana gelen 6.6 şiddetindeki depremin yaralarını sarmaya çalışırken, ülkede inşa edilen binaların sağlığı halen tartışılıyor. Sabah Gazetesi köşe yazarlarından Yavuz Donat bugünkü köşe yazısında ülkemizde bina sağlığına ne kadar dikkat edildiğini kaleme aldı.

Deprem bölgesindeki konutlar için 'orta hasar' çıkmazı: Konutlar neden güçlendirilmiyor?

Depremde en çok hasar alan illerden biri olan Hatay'daki orta hasarlı konutların yıkımına karar verildi. Peki neden güçlendirme yapılmıyor, neden direkt yıkım kararı veriliyor?

Depremde yıkılan binaların yüzde 30'u tamamlandı! İşler neden bu kadar ağır ilerliyor? Uzman isim 5 maddede açıkladı

6 Şubat Depreminin üzerinden bir yıl geçti. Bu süreçte yıkılan binaların sadece yüzde 30'a yakını yenilenebildi. Peki işler neden bu kadar ağır ilerliyor? Bu sorunun yanıtını Altınbaş Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sepanta Naimi, 5 madde de açıkladı.

İstanbul'daki kamu binaları depreme hazırlanıyor! Hem sağlık hem de barınma ihtiyacı karşılanacak!

Beklenen Marmara depreminden en çok etkilenecek kent, İstanbul olarak belirtiliyor. Mega kentte kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Olası bir depremde, kamu binaları ile İstanbulluların hem sağlık hem de barınma ihtiyacı karşılanacak. İşte megakentteki kamu binalarında son durum...

Hatay'da depremde 81 kişinin yaşamını yitirdiği binada 'özensiz işçilik' tespit edildi!

Hatay'da 6 Şubat'ta meydana gelen ilk depremde Gökkuşağı Apartmanı'nın yıkılmasına ilişkin 6'sı tutuklu biri firari 7 sanık hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 22 sene 6'şar aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Depremde bu binaların hangisi yıkılır, hangisi yıkılmaz?

İTÜ mezunu Mimar Şenol Gökner, takipçileri ile iki farklı binanın fotoğrafını paylaştı ve bir soru sordu. Depremde bu binalardan hangisi yıkılır, hangisi yıkılmaz? İşte o soruya gelen yanıtlar...

Kıbrıs'taki gayrimenkullere Yahudilerden büyük ilgi! Büyük arazi ve dev binaları satın alıyorlar!

Yahudiler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuzeyinde bulunan stratejik yerlerden büyük arazi ve dev binaları satın almaya başladı. Peki Yahudiler başta olmak üzere yabancı yatırımcılar neden Kıbrıs'a yöneldi? İşte ayrıntılar...

Kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen Said Bey Sitesi, depremde 8 saniyede yıkıldı!

Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat depremleri büyük yıkıma neden oldu. Kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen Said Bey Sitesi depremde sadece 8 saniyede yıkıldı.

İnşaat Mühendisleri Odası açıkladı: Yeni binalar da endişe veriyor!

Kahramanmaraş merkezli depremlerde binlerce kişinin ölümüne neden olan binalarda yapılan hataların tekrarlanması endişe veriyor. Uzmanlar, yeni binalarında korkutan örneklere sahip olduğunu ileri sürdü. 

Deprem bilimci Naci Görür'den son dakika uyarısı: Bu binalar depremde zor ayakta durur!

Bilim Akademisi Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Malatya'da bir yapı için açılan temeli işaret etti ve dikkat edilmesi gerekenleri "Bu binalar zor ayakta durur" diyerek sıraladı. İşte detaylar...

Depremlerde yıkılan Diyar Galeria Sitesi'nin bilirkişi raporu açıklandı! Galeria Sitesi neden yıkıldı? Kimler kusurlu?

Diyarbakır’da depremde iki bloğu yıkılan, 89 kişinin yaşamını yitirdiği Diyar Galeria sitesiyle ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca sürdürülen soruşturma çerçevesinde ek bilirkişi raporu tamamlandı. Peki Galeria Sitesi neden yıkıldı?

2000'den önceki binalar için çarpıcı uyarı! Depremde yıkılan binaların beton kalitesi dayanıklılık testini geçemedi!

KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinin, depremde yıkılan 300'ü aşkın binadan aldıkları karot örneklerine göre, binaların beton kalitesi dayanıklılık testini geçemedi. 

Uzmanlar peş peşe açıkladı: Depremde en çok bu binalar hasar görüyor! Çıkmalı yapılar denetlenmeli!

Binanın metrekaresini artırmak ve alan kazanmak için yapılan çıkmalı binalar deprem felaketi sonrasında yeniden gündem oldu. Uzmanlar peş peşe açıkladı: Depremde en çok bu binalar hasar görüyor! Çıkmalı yapılar denetlenmeli!

TOKİ'nin 188 bin konutu depremde yıkılmadı! TOKİ Başkanı binaların nasıl yapıldığını açıkladı!

Asrın felaketi olarak belirtilen depremde 1 ay geride kaldı. Bölgede TOKİ konutlarının ayakta kalması oldukça dikkat çekti. Peki deprem bölgesindeki TOKİ konutları nasıl sağlam kaldı? TOKİ Başkanı Ömer Bulut tek tek anlattı...

 depremde binalar neden yıkılıyor Haberi

 depremde binalar neden yıkılıyor

Geçtiğimiz Cuma günü İzmir'de meydana gelen 6.6 şiddetindeki deprem çok sayıda binayı enkaza çevirdi. Birçok vatandaşın hayatını kaybettiği depremde, inşa edilen binaların ne kadar sağlam olduğu halen tartışılıyor. Sabah Gazetesi köşe yazarlarından Yavuz Donat bugünkü köşe yazısında ülkemizde bina sağlığına ne kadar dikkat edildiğini kaleme aldı. İşte Yavuz Donat’ın o yazısı…

Anadolu'nun ortasında... Bozkırda... Yeni bir başkent kurulurken...
Atatürk... Uluslararası yarışma yapılmasını ister. Fransa devlet baş mimarı da yarışmaya katılır. Kazanan... Alman mimar, şehir plancısı Hermann Jansen olur.
Alman mimar, ilk karşılaşmada Atatürk'e sorar:
- Bir kent planını uygulayacak ve arkasında duracak kadar güçlü yönetiminiz var mı?
Atatürk kızar:
 Koca bir ülkeyi yedi düvelin elinden kurtarmışız.
 İmparatorluğun küllerinden yeni bir devlet çıkarmışız.
 Reformlar yapmaktayız.
 Bütün bunları başaran bir rejimin, bir...