22 / 12 / 2024

depreme karşı yapılar nasıl üretilmeli

depreme karşı yapılar nasıl üretilmeli

ÇÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Ünlügenç, son dönemde Türkiye'nin değişik bölgelerinde meydana gelen depremlerin ardından sağlam zeminlerde yönetmeliklere uygun yapılar üretilmesini istedi.

Depreme karşı çelik yapı çözümü! Konut sektörüne örnek proje hayata geçiriliyor!

Consera Kurucusu ve Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, güvenli yapıların oluşması için çelik binaların yaygınlaşması gerektiğini söylüyor.

Çelik yapıların özellikleri neler? Uzmanlar açıkladı! İşte 18 maddede çelik yapıların özellikleri

Çelik yapılar, geleneksel yapılara göre, 7 ile 10 kat daha hafif ve bu oranda deprem kuvvetine de daha az maruz kalmakta. Son zamanlarda depreme dayanıklılığı ile dikkatleri üzerine çeken çelik yapıların özellikleri neler? İnşaat doktoru sosyal medya hesabından açıkladı.

Çelik yapılar, depreme karşı en dayanıklı yapı yöntemi!

Ülke nüfusunun yüzde 60’a yakınının faal deprem alanları üzerinde yerleştiği ve depreme karşı en dayanıklı yapı yöntemlerinden birinin çelik olduğu belirtildi. 

Depreme dayanıklılık için çelik, taş ve ahşap yapılar öncelikli olmalı!

Uzmanlar, depreme karşı daha dayanıklı konutlar için önerilerini sıraladı. Bu kapsamda "Depreme dayanıklılık için çelik, taş ve ahşap yapılar önceliklendirilmeli" denildi. İşte ayrıntılar...

Sağmalcılar Viyadüğü'nde depreme karşı güçlendirme çalışması yapılacağı duyuruldu!

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden (İBB) yapılan açıklamada, O-3 kara yolu üzerindeki Sağmalcılar Viyadüğü'nde depreme karşı güçlendirme çalışması yapılacağı kaydedildi.

Mobil evler depreme karşı riskleri en aza indiriyor! 

Kullanımı her geçen gün artan mobil evler (tiny houselar); tek katlı yapıları, depremde yıkılma tehlikesi olmayan tasarımları, zeminden bağımsızlığı ve taşınabilir olması gibi özellikleriyle, depreme karşı riskleri en aza indiriyor.

Kaçak yapıların yıkılmasında flaş gelişme! AYM o hükmü iptal etti: Yıkım kararları 'mahkemelik' olabilecek!

AYM, belediyelere 'karar almadan' kaçak yapıları yıkma yetkisi tanıyan hükmü iptal etti. Böylece kaçak yapı sahiplerinin yıkım kararına karşı iptal davası açabilmesi gündeme geldi. İşte ayrıntılar...

Uzman isim uyardı! Depreme karşı sadece DASK değil, tüm varlıklara sigorta yaptırılması gerekir!

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen depreme karşı vatandaşların, DASK yaptırmasının yanı sıra tüm varlıklarını sigorta kapsamına almasının önemini vurguladı.

İstanbul'daki orta ve üzeri riskli yapıların tamamı 4 kez dönüştürebilirdi! 

İstanbul Planlama Ajansı’nın yaptığı depreme hazırlık çalışmasına göre İstanbul’da orman ve askeri alanlar imara açılarak yaratılan toplam 85 milyar dolarlık rant ile İstanbul’daki orta ve üzeri riskli yapıların tümü 4 defa dönüştürebilirdi. İşte o raporda yer alan detaylar...

Türkiye'de 10 kişiden 4'ü oturduğu konutun depreme karşı dayanıklı olduğuna inanmıyor!

Yapılan son araştırmalara göre, Türkiye'de her 10 kişiden 4'ü oturduğu evin depreme karşı dayanıklılığına güvenmiyor. 

İnşaat sektöründe yeni yöntem! Depreme karşı yapılar artık daha sağlam olacak!

Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Consera Kurucusu Melih Şimşek, geleneksel yapılara göre 7-8 kat daha dayanıklı olan ve 2-3 katı hızlı tamamlanan çelik yapıların, depremin yaralarını daha çabuk saracağını belirtti.

Depreme karşı güvenli mekanlar için çelik yapı şart!

Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Consera Kurucusu Melih Şimşek yaptığı açıklamada geleneksel yapılara göre 7-8 kat daha dayanıklı olan ve 2-3 katı daha hızlı tamamlanan çelik yapıların, depremin yaralarını daha çabuk sarabileceğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin depremlere karşı okul yapılarını denetledi! Okul binaları depreme hazır mı?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kayseri'de okul yapılarının olası depremlere karşı hazırlık durumlarını inceleyerek değerlendirmelerde bulundu.

depreme karşı yapılar nasıl üretilmeli Haberi

depreme karşı yapılar nasıl üretilmeli

 ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, son dönemde Türkiye'nin değişik bölgelerinde meydana gelen depremlerin ardından sağlam zeminlerde yönetmeliklere uygun yapılar üretilmesini istedi. 

Deprem gibi doğal afetlerin potansiyeli yüksek olan Türkiye'de kaçınılmaz olduğunu anlatan Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, "Aktif fay bölgele boyunca hemen her yerde sismik aktiviteler gerçekleşebilir. Bu nedenle, depremle yaşamaya hazırlıklı olmalıyız" dedi. Bu gerçekliğe göre yapı tasarımlarına yönelinmesini isteyen Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, "Deprem yönetmeliğinde belirtilen standartlara uygun tarzda, fay hatlarından uzakta yapılaşmaya gidilmelidir" diye konuştu. 

YER VE YAPI UYARISI

Geçmişte yaşanan deprem acılarından ders çıkarılmasını öneren Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, şunları kaydetti:

"Depremler yerine yanlış yer seçimi ve yanlış binaların sorgulanması gerekir. Bu nedenle yer kabuğu üzerinde bulunan yerleşim yerlerinin...