02 / 05 / 2024

Dönüm hesapları

Dönüm hesapları

Türkiye'de kullanılan toprak ve tarla gibi alanların yüzölçümü birimi olarak ifade edilen dönüm nasıl ölçülür? Dönüm nasıl hesaplanır? 1 dönüm kaç metrekare eder? İşte yanıtı...

Merkez Bankası'ndan TL'ye dönüşüm için yeni eşik!

Aktarılan son dakika detaylarına göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankalara gerçek kişi hesaplarının TL'ye dönüşümü için yeni eşik belirledi. İşte konu ile ilgili detaylar...

TL'ye dönüşüm hesaplarında Merkez Bankası'na faiz yetkisi

Bugünkü 31737 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan kararla son zamanlarda sık sık gündeme gelen Türk Lirasına dönüşüm hesaplarında TCMB'ye faiz yetkisi verildi.

Vadeli TL mevduat veya katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi! 15 soruda tüm detaylarıyla!

Döviz ve altın cinsinden mevduat hesapları ve katılım fonlarının vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümünün desteklenmesine yönelik ayrıntılar belli oldu.

TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşüm desteklerinden tüzel kişiler de faydalanabilecek!

TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşüm desteklerinden tüzel kişilerinde faydalanmasına imkan sunuldu. TCMB'nin tüzel kişilerin döviz ve altın varlıklarının TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümünün desteklenmesi hakkındaki Tebliğleri bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe alındı.

Altın Hesaplarından TL Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşüm Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ!

Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ bugünkü 31716 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ!

Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2021/14)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ bugünkü 31716 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Van Erciş'te kentsel dönüşüm ödemeleri yapıldı!

Van’ın Erciş ilçesinde kentsel dönüşüm 1. etap ödemelerinin 1 Nisan 2016 tarihi itibarıyla banka hesaplarına yatırıldığı belirtildi.Kentsel dönüşüm ödemeleri Erciş’e birçok alanda rahat nefes aldıracak.

Kentsel dönüşüm planlayan müteahhit firmanın işi halkla olmalı!

Kentsel dönüşüm planlayan bir müteahhit firmasının basınla değil, halkla işi olmalıdır. Basında çıkmanın değil, halkın gönlünde yer almanın hesaplarını yapan inşaat firması iki dünyada da kazanır.

Elazığ'da kentsel dönüşüm hemen başlamalı!

Elazığ inşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Osman Avcıl kentsel dönüşümün Elazığ'da hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini açıkladı. Avcıl kentsel dönüşümün can güvenliği olduğunun ve rant hesaplarının bir kenara bırakılmasını istedi.

Kayseri Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi çalışmaları sürüyor!

Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda dönüşümle ilgili süreçte takip edilecek yasal mevzuat, yapılaşma, emsal hesapları ve kütle planları gibi konularda Başkan Mehmet Özhaseki'ye bir sunum yapıldı...

Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi çalışmaları sürüyor!

Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda dönüşümle ilgili süreçte takip edilecek yasal mevzuat, yapılaşma, emsal hesapları ve kütle planları gibi konularda Başkan Mehmet Özhaseki'ye bir sunum yapıldı.

Ankara'da Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi ihaleye çıktı!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Mamakta, Yeni 'Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı Kuzey Etabı 1. Kısım içerisinde kalan 5 parselde kat karşılığı inşaat yaptırmak üzere ihale düzenlediğini açıkladı

Murat Binark: Kentsel dönüşüm çok önemli!

Garanti Koza Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Binark: "Kentsel dönüşüm çok önemli. Şehrin merkezinde herkesin oturmak isteyeceği bölgeleri tamamen yeniden oluşturacak modern bir çevreye kavuşmak gerekiyor" dedi  

Dönüm hesapları Haberi

Dönüm hesapları

Dönüm nasıl ölçülür?

Dönüm, Türkiye'de kullanılan toprak yüzölçümü birimi olarak ifade ediliyor. Eski zamanlardan beri kullanılan bu birimin hesaplamalarındaki karışıklık 1945 yılında çıkarılan kanun ile çözüldü.


1945 yılında yürürlüğe giren Topraklandırma Kanunu hükümlerine göre 1 dönüm 1000 metrekare olarak belirlendi. 


Dönüm nasıl hesaplanır?

Dönüm, 918,393 m2'lik eski bir alan ölçüsüdür. Günümüzde ise 1000 m2 alana eşit olan dekar yerine kullanılmaktadır. Eski kullanım şeklinde 30,31 m boyu, 30,3 m eni olan bir alandır. 


Eski Osmanlı alan ölçme birimlerinden dönüm'ün modern birim dekar'a olan yakınlığı sebebiyle günümüzde halk arasında dekar tabiri yerine dönüm ismi kullanılır.


Metrik birim sisteminde (SI) 1 dönüm alan diğer alan birimlerine şu şekilde çevrilebilir:


1.000 metrekare

10 ar

1 dekar

0,1 hektar

0,001 kilometrekare


Dönüm...