05 / 05 / 2024

döviz cinsinde kira artış hesabı

döviz cinsinde kira artış hesabı

Kiracının ödeyeceği kira bedeli, Türk parası ile tahsil edilebildiği gibi yabancı para ile de tahsil edilebiliyor. Bu durumda yenilenen kira bedelinde nasıl artış yapılır? İşte döviz bazında kira artışı 2015...

İstanbul'u stres bastı! Herkes evde bunları konuşuyor: Ekonomi, kira fiyatları, döviz kuru, tatil planları...

İstanbul Planlama Ajansı temmuz raporuna göre halkın yüzde 71,5’i temmuz ayında evde, ekonomik sorunları, konut ve kira fiyatlarını, döviz kurunu ve tatilin planlarını konuşuyor. Ayrıca İstanbul'da stres seviyesi de alarm veriyor!

AVM'lerin kira gelirleri döviz borcunun faizine bile yetmiyor! Yatırım değeri 110 milyar dolar geriledi!

Türkiye’de faaliyet gösteren 443 AVM’nin yatırım değerinin 40 milyar dolara düştüğüne dikkat çeken AYD Başkanı Hüseyin Altaş, pek çok AVM'de kira gelirlerinin döviz borcunun faizine bile yetmediğinin altını çizdi.

Döviz kuru satılık ve kiralık konut fiyatlarını nasıl etkiledi?

Aveb Proje Danışmanlık Satış Uzmanı Dilan Çelik, Döviz kurunun ev ve kira fiyatlarına etkisini kaleme aldı. İşte Dilan Çelik'in o yazısı... 

Kira sözleşmeleri döviz kurundaki artıştan nasıl etkilendi?

Hukukçu Cüneyd Altıparmak, Açık Görüş'te döviz kurlarının kira sözleşmelerine etkisini anlattığı bir yazı kaleme aldı. İşte Cüneyd Altıparmak'ın 'Döviz üzerinden yapılan sözleşmelerin akıbeti' başlıklı yazısı...

Kiralarda döviz kuru sabitlenebilir mi?

Koronavirüs salgını sebebiyle vatandaşlar kira ödemekte güçlük çekiyor. Peki dövüz kuru üzerinden ödenen kiralarda sabitlenme talep edilebilir mi? Kira bedelinde döviz kurunun sabitlenmesi için ne yapılabilir? İşte detaylar...

SPK'dan serbest fonlara döviz düzenlemesi!

Sermaye Piyasası Kurulu'ndan yapılan açıklamaya göre, serbest fonların portföylerine döviz cinsinden yurt dışında ihraç edilen borçlanma araçları ve kira sertifikaları sadece ilk ihraç aşamasında satın alınarak dahil edilebilecek.

Türkiye'de yerleşik yabancıların döviz cinsinden gayrimenkul sözleşmesi yapmasına izin!

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ'de yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre, Türkiye'de yerleşik yabancıların döviz cinsinden gayrimenkul kira ve satış sözleşmesi yapmasına izin verildi.

Kamu yatırımlarına döviz istisnası!

Ev, işyeri, arsa satış ve kira sözleşmelerinde Türk Lirası dönemi resmen başladı. Düzenlemede bazı konularda istisnalar getirildi. Buna göre, mega projelerin sözleşmeleri döviz üzerinden yapılabilecek.

Döviz cinsinden kira kontratları ne olacak?

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile gayrimenkul satışına döviz yasağı getirildi. Peki, döviz cinsinden kira kontratları ne olacak?

Kira sözleşmelerinde döviz kuru nasıl değişecek?

Kira sözleşmelerinde TL'ye dönüş 13 Ekim 2018 tarihine kadar yapılacak. Peki, kira sözleşmelerinde döviz kuru nasıl değişecek?

Düzce'de döviz cinsinden kira sözleşmesi yapanlara uyarı!

Düzce Valiliği, kentte döviz cinsinden kira sözleşmesi imzalayan kişilere uyarıda bulundu. 

Kira sözleşmelerindeki döviz TL'ye nasıl çevrilecek?

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda yapılan düzenlemeye göre, gayrimenkul alım satım ve kira sözleşmelerine döviz yasaklandı. Peki, kira sözleşmelerindeki döviz TL'ye nasıl çevrilecek?

Kira sözleşmesi döviz yasağı 2018!

Bugünkü Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanlığı Kararları ile kira sözleşmelerine döviz yasağı geldi...

döviz cinsinde kira artış hesabı Haberi

döviz cinsinde kira artış hesabı

Döviz bazında kira artışı 2015!

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde taraflar arasında yapılan anlaşmaya istinadan kira sözleşmesi imzalanıyor.


Bu sözleşme, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Kiracının ödeyeceği kira bedeli, Türk parası ile tahsil edilebildiği gibi yabancı para ile de tahsil edilebiliyor. Bu durum kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kiracıya birtakım haklar doğuruyor.


Türk parası ile kurulan sözleşmelerde tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli olurken, döviz bazında kira sözleşmelerinde kira artışı farklı şekilde yapılıyor.


Peki, döviz bazında kira artışı 2015 nasıl yapılır?

Kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, kanunen...