06 / 05 / 2024

dükkan kirası hesaplamaları

dükkan kirası hesaplamaları

Yenilenen kira döneminde kira bedeline yapılacak zam kuralları, Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor. Kanunen, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline hesabında enflasyon oranları kullanılıyor. Peki, dükkan kirası nasıl hesaplanır?

Türk Kızılayı, Bahçelievler'deki iş yerini kiraya veriyor! Megakentte dükkan arayanlar dikkat! 

Türk Kızılay Genel Müdürlüğü, İstanbul ili, Bahçelievler ilçesi, Kocasinan Mahallesinde yer alan dükkanı ihale ile kiraya veriyor. Peki Bahçelievler'de yer alan dükkanın kirası ne kadar? İşte ayrıntılar...

Dükkan kira artış oranı Aralık 2015!

Kira zam hesaplamaları kanunen ev ve dükkanlarda farklı şekilde hesaplanıyor. Peki, dükkandaki kiracıya nasıl zam yapılır? Dükkan kira artış oranı Aralık 2015 nedir?

Dükkan kirası nasıl hesaplanır?

Yenilenen kira döneminde kira bedeline yapılacak zam kuralları, Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor. Kanunen, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline hesabında enflasyon oranları kullanılıyor. Peki, dükkan kirası nasıl hesaplanır?

Dükkan kirasını ödemeyen kiracıya ihtar!

Kiracı, kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir. İşte dükkan kirasını ödemeyen kiracıya ihtar örneği..

Dükkan kirası nasıl belirlenir?

Taşınmaz malını kiraya veren kimseler, kiracının ödeyeceği kira bedeli konusunda farklı hesaplamalar yapabiliyor. Peki, dükkan kirası nasıl belirlenir? Kira bedelini belirlemek için dava ne zaman ve nasıl açılır?

Hisseli dükkanın emlak vergisi!

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince ödeniyor. Vergi hesaplamalarında taşınmazın türüne göre belirlenen vergi oranları kullanılıyor. Peki, hisseli dükkanın emlak vergisi nasıl ve kim tarafından ödenir?

Dükkan kira zamları nasıl yapılır?

Kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde mal sahibi kira bedeline zam yapma hakkına sahip oluyor. Dükkan kira zam hesaplamaları, mesken kira artış hesaplamalarından farklı olarak yapılıyor. Peki, dükkan kira zamları nasıl yapılır?

1950 yılında Mısır Çarşısı'nda bir dükkanın yıllık kirası 1.980 liraymış!

Reşat Altın'ın 39 liraya satıldığı 1950 yılında Yeni Cami Külliyesinin içerisinde yer alan Mısır Çarşısı'nda iki dükkan kiraya verilecekmiş. Dükkanların yıllık kirası elli bir altın parasına bin 980 liraya kiraya verilecekmiş.

1945 yılına Mısır Çarşısı'nda bir dükkanın yıllık kirası bin 200 liraymış!

1945 yılında Mısır Çarşısı'nda 77 numaralı dükkan İstanbul Belediyesi tarafından kiraya verilecekmiş. Bugün binlerce liranın aksine 1945 yılında senelik kirası 38 altın parasına, bin 200 liraya kiralanabiliyormuş.

Dükkan kira zammı nasıl hesaplanır?

6098 sayılı kira kanununda yapılan değişikliklere göre mesken ve dükkan kira zam hesaplamaları birbirinden ayrıldı. Peki, dükkan kira zammı nasıl hesaplanır? İşte dükkan kira zam hesaplamaları..

1942 yılında Tahtakale'de bir dükkanın yıllık kirası 13 buçuk liraymış!

İstanbul Belediyesi'nin 1942 yılında verdiği ilanda Uzun Çarşı Caddesi'nde bir dükkan yıllık 13 buçuk liraya kiraya kiraya verilecekmiş. Bugün binlerce lira ile alınıp satılan dükkanların 1942 yılında kira değeri sadece yarım altınmış.

1941 yılında Kapalıçarşı'da bir dükkanın yıllık kirası 18 liraymış!

1461 yılında kurulan uzun müddet İstanbul'un ticaret merkezi olan, günümüzde dükkan fiyatları milyonlarla ifade edilen Kapalıçarşı'da 1941 yılında Divrik Sokak'ta bir dükkanın yıllık kirası 18 liraymış.

1939 yılında Tepebaşı Meşrutiyet Caddesi'nde bir dükkanın yıllık kirası 120 liraymış!

1939 yılında İstanbul Belediyesi tarafından verilen ilanda Topkapı'da iki evin enkazı 400 liraya satılacakmış. Aksaray'da 10 metrekare arsa 53 liraya, Meşrutiyet Caddesi'nde bir dükkan seneliği 120 liraya kiraya verilecekmiş.

dükkan kirası hesaplamaları Haberi

dükkan kirası hesaplamaları

Dükkan kirası nasıl hesaplanır?

Yenilenen kira döneminde kira bedeline yapılacak zam kuralları, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunen, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Ancak bu kural yalnız mesken kiralamalarında uygulanıyor. 2020 yılına kadar işyeri kiralamalarında sözleşme serbestisi uygulanıyor. Buna göre sözleşmede yazan esaslara bağlı kalmak şartıyla kiracıya istenilen oranlarda zam yapılabiliyor.


Kanunen kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir. Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç...