16 / 05 / 2024

Elazığ depremi bina dayanıklılığı

Elazığ depremi bina dayanıklılığı

Oral Çalışlar, "Elazığ depremiyle tehlikenin ne kadar önemli ve acil olduğunu yeniden hissettik. Öncelikli adım, binaların halledilmesi" dedi...

AFAD İstanbul'da deprem riski en yüksek ilçeleri açıkladı! Uzman isim değerlendirdi: Hiçbir şekilde bina yapılmaz...

AFAD, İstanbul'da beklenen olası İstanbul depremi için tehlikeli 15 ilçeyi açıkladı. Zemin sıvılaşması riskine değinen uzmanlar bu ilçelerde hiç bir şekilde bina yapılamaz diye bir şeyin söylenemeyeceğini açıkladı.

Beklenen büyük İstanbul depremi fazla uzakta değil! Naci Görür yine uyardı: 10 bin bina yıkılsa, 400 bin insan ölebilir!

Yer bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, beklenen büyük Marmara depremi ile ilgili uyarılarını yineledi. Görür, 7.6 büyüklüğünde deprem beklendiğini belirtti ve "İstanbul’da 1 milyon 100 bin bina var. 10 bin bina yıkılsa, 400 bin insan ölebilir" dedi. 

İstanbullular depremi unuttu: Bina dayanıklılık testi başvuruları günde 300'den 5'e düştü!

İTÜ Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Sorumlusu İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, bina dayanıklılık testi talepleri ile ilgili konuştu. İşte o açıklamalar...

Elazığ’da 10 bin 694 ağır hasarlı bina yıkılıyor!

Elazığ'da 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle ağır hasar gördüğü tespit edilen toplamda 10 bin 694 yapının yıkımına başlandı.

İstanbullular bina dayanıklılık testine hücum etti! 

Hafızalardan kolay kolay silinmeyecek Kahramanmaraş depremi, akıllara ve gündeme bir defa daha beklenen büyük İstanbul depremini getirdi. İstanbullular bina dayanıklılık testine hücum etti! 

Prof. Dr. Süleyman Pampal'dan flaş İstanbul uyarısı: Büyük İstanbul depremi geliyor! Tam 50 bin bina...

Uzman isimler peş peşe Türkiye'nin depremselliğine ilişkin açıklamalarda bulunurken; beklenen büyük İstanbul depremi de sık sık gündem oluyor. Prof. Dr. Süleyman Pampal'dan flaş İstanbul uyarısı: Büyük İstanbul depremi geliyor! Tam 50 bin bina...

Ekrem İmamoğlu'ndan İstanbul depremi açıklaması! Megakentte 90 binden fazla bina... Son dakika! 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan İstanbul depremi açıklaması! Megakentte 90 binden fazla bina... Son dakika! 

Cumurbaşkanı Erdoğan: Depremde 912 vatandaşımız hayatını kaybetti, 2 bin 181 bina yıkıldı! 

Cumurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve 10 ilde etkili olan depremi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Depremde 912 vatandaşımız hayatını kaybetti, 2 bin 181 bina yıkıldı" diye konuştu. İşte ayrıntılar...

Kocaeli'de 489 bina yıkıldı!

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin derinden etkilediği Kocaeli'de kentsel dönüşüm kapsamında 489 bina yıkıldı...

Elazığ'da hazine arazilerinin metrekaresi ne kadar?

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, 24 Ocak 2020'deki 6,8’lik depremi sonrasında hazine arazilerinin metrekaresinin 1 TL'den satılacağını söylemişti. Söz konusu araziler  için metrekare fiyatının 450 TL olduğu iddia edildi. 

İstanbul depremi için ürküten açıklama: 48 bin bina yıkılacak!

Aydın'ın turistik ilçesi Kuşadası'nda gerçekleştirilen Deprem ile Kentsel Dönüşüm Kurultayı'nda açıklama yapan AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki "Beklenen İstanbul depreminde yıkılacak iki bina enkazının başına koyacağımız, deprem bilgisi olan bir kurtarıcı bile bulamayacağız" diye konuştu.

Avcılar'da Marmara Depremi'nin 22. yılında 1500'üncü bina yıkıldı!

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi nedeniyle hasar alan İstanbul Avcılar'da hasar gören 1500'üncü binanın yıkımı gerçekleşti.

Kocaeli'de 1393 bina kentsel dönüşümü bekliyor!

17 Ağustos Marmara Depremi'nin sonrasında Kocaeli'de başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarının en büyüğü hayata geçiyor. Kent genelinde yenilenmesi gereken 1393 bina için hak sahiplerine tebligat gönderimi yapıldı. 

Elazığ depremi bina dayanıklılığı Haberi

Elazığ depremi bina dayanıklılığı

Posta gazetesi köşe yazarı Oral Çalışlar, bugünkü yazısında Elazığ depreminde yıkılan binaları kaleme aldı. 

İşte Oral Çalışlar'ın 'Binalar, mühendisler, önlemler' başlıklı yazısı...

TV ekranlarında deprem uzmanları ve gazeteciler, İstanbul başta olmak üzere deprem tehlikesinin ne boyutta olabileceğini tartışıyorlar.  Bu programlar sayesinde hepimiz yer bilim uzmanı sayılabilecek kadar birikim elde etmiş durumdayız.

Deprem uzmanlarının yanında, bina uzmanlarına yani inşaatı yapanlara, TV ekranlarında pek rastlamıyoruz. İnşaat mühendislerini, mimarları yorum yapanların içinde pek göremiyoruz. Halbuki depremin hemen ardından ilk akla gelmesi gereken konu, birçok bina ayakta dururken onların ortasında bir çürük diş gibi çöken binaların inşaat kalitesidir.

Betonu bozulmuş, demiri eskimiş, doğru bağlanmamış, çatlak duvarları sinyal veren binalar, çıplak gözle bile görülebiliyor. Belediyelerde bütün binaların envanteri bulunuyor. Ancak çeşitli kaygılar, onların harekete geçmesini engelliyor. Elazığ depremiyle...