06 / 05 / 2024

emlakçı parasını kim öder

emlakçı parasını kim öder

Taşınmaz malların alım satım işlemlerinin emlakçı aracılığı ile gerçekleşmesi halinde emlakçıya birtakım paralar ödeniyor. Peki, emlakçıya neler ödenir? Emlakçıya ne kadar para ödenir? Emlakçı parasını kim öder?

Tebernüş Kireçci sordu: Parasını dolara, avroya veya altına yatırmayıp konutu tercih edenler ne suç işledi?

Türklerin yurt dışı gayrimenkul yatırımı 2023'te yüzde 163,7 oranında arttı ve rekor kırıldı. Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, X sosyal medya hesabından 'Parasını dolara, avroya veya altına yatırmayıp konutu tercih edenler ne suç işledi?' sorusunu yöneltti.

Bozulan asansörün parasını kim karşılar?

Posta köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda yeni taşındığı evde asansör parçalarının değişmesi gerektiğini belirten okuyucu bozulan asansörünün parasını kim karşılayacağını sordu. İşte o sorununu yanıtı...

Tapu harcını kim öder 2018?

Tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Peki, tapu harcını kim öder 2018?

Tapu masrafını kim öder 2017?

Gayrimenkul devir işlemleri için ödenen tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Peki, bu tapu masrafını kim öder 2017?

Sedat Kapçak: Emlakçıların sıkıntısı yasal dayanak!

Kapçak Emlak'ın sahibi Sedat Kapçak ''Emlakçıların en büyük sıkıntısı yasal dayanağımız yok. Birde vatandaşların emlakçılara olan güvensizliği var. İşini düzgün yapmayan arkadaşlarımız var. Bunlar diğer arkadaşları da etkiliyor. Halkta kötü bir imaj var. " dedi.

Nevşehir Emlak Konutları'nın değerleme raporu yayınlandı!

Emlak Konut'un Nevşehir Yenimahalle Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesi kapsamında ihale edilen ve Cent Yapı tarafından inşa edilecek olan Nevşehir Emlak Konutları'nın değerleme raporu yayınladı.

Markalı emlakçıların ticaret hacmi giderek artıyor!

Ülkemizde inşaat sektörü ekonominin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam ederken, emlak ve gayrimenkul alım-satımında markalı emlakçıların ticaret hacmi de giderek artıyor.

Tapu harcını kim ne kadar öder?

Gayrimenkullerin alım satım işlemleri, tapu dairesinde yapılıyor. Burada yapılacak her devir işlemi için tapu dairesine belli bir oranda harç ödemesi yapılıyor. Peki, tapu harcını kim ne kadar öder?

Kira artışını kim belirler?

Ev ve işyerini kiraya veren mal sahipleri, kiracıları ile yaptığı sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapma hakkına da sahip oluyor. Peki, kira artışını kim belirler?

Yavuz Selim Madenli: Suriyeliler Mersin'de emlak fiyatlarını artırdı!

Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, kayıt dışı emlakçılık yüzünden esnafın perişan hale geldiğine dikkat çekti. Madenli, Suriyelilerin Mersin'deki emlak fiyatlarını artırdığından bahsetti.

Bülent Tüfenkci: Emlakçıların yasaya ihtiyacı var!

Bakan Bülent Tüfenkci, kooperatif yasası, 2. el oto satışları, emlakçılık, hal yasası ve küçük esnaf ile ilgili düzenlemeler olduğunu ifade etti. Tüfenkci; "Emlakçıların bir yasaya ihtiyacı var." dedi.

Emlak alanların oranı yüzde 3’e yükseldi!

Habertürk Gazetesi köşe yazarı olan Abdurrahman Yıldırım bugünkü köşe yazısında TÜİK 2015 Yapı İzin İstatistikleri'ni değerlendirdi. Yıldırım, Emlak alanların oranı da yüzde 2.6’dan yüzde 3’e yükseldiğini belirtti.

İzmir-İstanbul Otoyolu emlak piyasasını canlandıracak!

İstanbul’dan İzmir’e yolculuğu 3 buçuk saate düşürecek İzmir-İstanbul Otoyolu çalışmaları hızla sürerken, inşaat sektörü temsilcileri otoyolun faaliyete geçmesiyle birlikte İzmir’deki emlak piyasasının da canlanacağını söyledi

emlakçı parasını kim öder Haberi

emlakçı parasını kim öder

Emlakçı parasını kim öder?

Taşınmaz malların alım satım işlemlerinin emlakçı aracılığı ile gerçekleşmesi halinde emlakçıya birtakım paralar ödeniyor. Peki, emlakçıya neler ödenir? Emlakçıya ne kadar para ödenir? Emlakçı parasını kim öder?


Emlakçıya kapora ve komisyon ödeniyor. Emlakçı kaporası, satış süreci tamamlanmadan önce taşınmazın bir başkasına satılmaması için veriliyor.


Emlakçıya ödenecek kaporanın istisnai durumlar haricinde yüzde 5'ten fazla olmaması gerekiyor. 


Örneğin 300 bin TL değerinde bir gayrimenkul satıl almak istediğinizi farz edelim. Bunun için emlakçıya bırakılması gereken maksimum  kapora tutarı 15 bin TL olacaktır.


Emlakçı komisyonu ise, taşınmaz alım satım işleminin gerçekleşmesi halinde ödeniyor. Bu bedel satış bedeli üzerinden ödeniyor. Alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV alınıyor.


Bu durumda, kapora yalnız alıcıdan; komisyon ise hem alıcı hem de satıcı tarafından ödeniyor.


Kiralama durumunda ise yalnız kiracıdan;...