27 / 04 / 2024

emsal oranı hesabı

emsal oranı hesabı

Yapıların kesin sınır ve kat sayılarını belirleyen oranlar; emsal veya kat alanı katsayısı (KAKS) olarak ifade ediliyor. Peki bir inşaatın emsal oranı hesabı nasıl yapılır? Emsal nasıl hesaplanır?

Borsa İstanbul’da ihracat oranı yüzde 70’in üzerinde olan şirketler! İşte Şubat 2024 listesi

Borsa İstanbul’da işlem gören ve ihracat oranlarıyla öne çıkan şirketler karlılıklarıyla da dikkat çekiyor. Borsa İzinde X Sosyal medya hesabından ihracat oranı yüzde 70’in üzeride olan şirketlerin listesini paylaştı.

Borsada bir hisse ucuz mu pahalı mı nasıl anlaşılır? F/K oranı nedir, nasıl hesaplanır?  

Borsa İstanbul’da hisse senedi alan küçük yatırımcıların aklına takılan sorulardan biri de şirketlerin F/K oranı ve bu oranın nasıl hesaplanacağı. Borsa Filozofu X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, F/K oranı nedir, nasıl hesaplanır sorularının cevabını verdi.

Yatırımcılar dikkat! İşte son 1 ayda yabancı oranı en çok artan 9 hisse!

Borsa günün ilk yarısında yükselirken, Borsa Filozofu da resmi sosyal medya hesabı üzerinden son 1 ayda yabancı oranı en çok artan 9 hisseyi paylaştı. İşte o paylaşım...

Enflasyon hesabı şaştı! Son 18 ayın en yüksek enflasyon oranı yaşanıyor!

Yıllık enflasyon hesabında 8 aydır devam eden düşüş trendi sona erdi. Yıllık enflasyon TÜİK verilerine göre yüzde 47,83’e yükseldi.

Memur maaşı zam oranı yüzde kaç olacak? 2023 temmuz zammı maaş hesabı!

Yılda iki kere 6 aylık periyotlarla enflasyon oranına göre zam alan memur ve memur emeklisinin zam oranlarında iki aylık veri belli oldu. Buna göre memur maaş zammı yüzde kaç olarak gerçekleşecek? 2023 temmuz ayı maaş zam oranı ne olacak?

Emeklilik hesabı yapan milyonları ilgilendiriyor! Erken emeklilik için yargıdan emsal karar çıktı

Bütün gözler EYT düzenlemesine çevrilmişken herkes harıl harıl prim, gün hesabı yaparken yargıdan önemli bir karar geldi. Emeklilik hesabı yapan memurlar için yargıdan önemli bir karar çıktı. Bundan böyle SGK memurlara da işçilerle aynı hakkı tanımak zorunda kalacak.

Yeni oran açıklandı, zam senaryosu değişti! İşte asgari ücret, memur ve emekli zammı

Milyonlarca kişi gözünü 2023 yılında yapılacak olan Ocak zammına döndü. Merkez Bankasının açıkladığı yıl sonu enflasyon tahmini sonrası Ocak 2023 emekli zammı ve memur zammı için maaş hesabı ve asgari ücret zam oranı hesaplamaları yapılıyor. İşte yanıtı…

Zamlı emekli ve memur maaşı kaç lira olacak belli oldu! Enflasyon hesabı yapıldı artış için düğmeye basıldı

Emekli ve memur maaşlarına enflasyon hesabına göre zam yapılacak. Enflasyon karşısında alım gücü düşen emeklilerin maaşları ve memurların maaşlarına yansıyacak zam miktarının hesabı yapıldı. Buna göre artış ek zam eklenince oran yine artacak.

İzmir'deki emsal artışına TMMOB'dan tepki!

İzmir depreminde evlerini kaybeden mağdur vatandaşlar, yeni binaların inşası için gerekli maliyeti karşılamak için emsal artışı talep etti. Bayraklı Belediye Meclisi yüzde 10 emsal kararı verirken, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi bu oranı yüzde 30'a yükseltti. TMMOB'dan bu artışa tepki geldi.

Konut hesabı 2021!

Devlet, ilk kez ev sahibi olmak isteyenlere destek veriyor. Peki konut hesabı uygulamasına 2021 desteği ne kadar? İşte konut hesabı 2021 destek oranı... 

Değerli Konut Vergisi'nde matrah ve oran hesabı!

Gayrimenkuller üzerinden 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre vergi alınması zorunlu hale getirildi. Değeri 5 milyon TL'nin üzerindeki gayrimenkullerden belirli oranda vergi alınacak.

Konut hesabı 2020!

Devlet, ev sahibi olmak isteyenlere destek veriyor. Peki konut hesabı uygulamasına 2020 desteği ne kadar? İşte Konut hesabı 2020 destek oranı...

Konut hesabına ilk ödeme 2019'da!

Ev sahibi olmak isteyenlere devlet desteği oranının yüzde 20'den 25'e, tutarının da 15 bin liradan 20 liraya yükseltilmesi konut hesabına olan ilgiyi artırdı. Buna göre devlet ilk katkısını 2019'da gerçekleştirecek. 

emsal oranı hesabı Haberi

emsal oranı hesabı

Emsal oranı hesabı nasıl yapılır?

Yapıların kesin sınır ve kat sayılarını belirleyen oranlar; emsal veya kat alanı katsayısı (KAKS) olarak ifade ediliyor. İnşaat emsal hesabına katlar alanı bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar gibi alanlar dahil edilmiyor.


Bir arsa üzerinde kaç emsal yapı yapılacağı, belediye tarafından verilen imar durum belgesinde belirtilen emsal oranı ile bulunuyor.


Emsal oranları..

Emsal oranları, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor.


Emsal değeri arsanın özelliklerine göre bu değerlerden birini veya değer aralıklarını alıyor. Belirlenen emsal değeri, arsa alanı ile çarpıldığı takdirde, kat alanı bulunmuş oluyor.


Emsal hesaplama formülü

Emsal oranı x Arsa alanı


Örnek hesaplama:

Emsal oranı: 0,30

Arsa alanı: 1000

Kat alanı: 300 metrekare


Emsalin brüt alandan...