13 / 05 / 2024

Ermeni İlkokulu kilisesi

Ermeni İlkokulu kilisesi

1816 yılında Balat'ta yapılan ve 1866 yılında Khorenyan Ermeni İlkokulu’na dönüştürülen tarihi taş bina, hayata geçirilmesi planlanan restorasyon sonrasında kültür merkezi olarak kullanılacak.

Balat'taki Khorenyan Ermeni İlkokulu kültür merkezi olacak!

1816 yılında Balat'ta yapılan ve 1866 yılında Khorenyan Ermeni İlkokulu’na dönüştürülen tarihi taş bina, hayata geçirilmesi planlanan restorasyon sonrasında kültür merkezi olarak kullanılacak.

Teröristlerin yıktığı Ermeni Klisesi'ni Türkiye onardı!

Milli Savunma Bakanlığı tarafından, Barış Pınarı Harekâtı ile terör örgütü YPG/PKK’dan temizlenen Tel Abyad’da teröristlerin mevzi oluşturduğu ve zarar verdiği Ermeni Kilisesi’nin temizlenip yeniden elden geçirildiği açıklandı.

Tel Abyad’daki Ermeni Kilisesi onarılıyor!

Milli Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı Harekatı ile terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Tel Abyad'da teröristlerin mevzi haline getirdiği ve zarar verdiği Ermeni Kilisesi'nin temizlenerek yeniden elden geçirildiğini bildirdi...

Surp Kevork Ermeni Kilisesi restore edilecek!

Sivas'ta 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı sınırlarında bulunan Surp Kevork Ermeni Kilisesi restore edilecek.

Khorenyan Ermeni İlkokulu binası restorasyon bekliyor!

1821 yılında eğitim öğretime açılan tarihi Khorenyan Ermeni İlkokulu binası, 24 yıldır ayakta durmaya çalışıyor. Okul, restorasyon projesine onay çıkması durumunda otel olacak..

İBB, Ermeni mezarlığının imara açılması talebini reddetti!

İBB Meclisi, Meclis gündemine alınan 53 raporu oybirliği ile kabul edip tarihi bir olaya imza attı. Oybirliğiyle kabul edilen raporlardan biri de Sarıyer’de bulunan Surp Hripsimyans Ermeni Kilisesi Vakfı’na ait mezarlığın imara açılması talebinin reddi oldu. 

Elazığ'daki Ermeni Protestan Kilisesi otopark mı oldu?

CHP'li Gülay Yedekci, Elazığ'da bulunan tarihi Ermeni Protestan Kilisesi'nin özel sermayeye satıldığı ve otoparka dönüştürüldüğüne dair iddiaları meclis gündemine taşıdı..

Beyoğlu Ermeni Katolik Kilisesi'nde yaya yolu krizi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi Beyoğlu Asmalımescit’teki Ermeni Katolik Kilisesi’nin yanındaki sokağı yaya yolu yapmak istiyor. Kilise yönetimi ise güvenlik sorunu nedeniyle karşı çıkıyor.

Diyarbakır'da terörün vurduğu 11 eser restore edilecek!

Diyarbakır'da bölücü terör örgütü PKK tarafından kullanılamaz hale getirilen, aralarında tarihi Kurşunlu Cami ile Ermeni Katolik Kilisesi'nin de bulunduğu 11 eser, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilecek.

Sur Ermeni Katolik Kilisesi restore ediliyor!

Ağır hasarlı halde olan kilisenin tapusu Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek restorasyon çalışmasının 2018 yılı içinde bitirilmesi bekleniyor.

Beykoz Surp Nigoğos Ermeni Kilisesi arazisi ne olacak?

Beykoz Surp Nigoğos Ermeni Kilisesi’ne ait olan mezarlık arazisi, Vakıflar Genel Meclisi (VGM) kararıyla hayrattan akara çevrildi.

Sur Kurşunlu Camii ve Ermeni Katolik Kilisesi restore edilecek!

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, yakarak kullanılamaz hale getirilen 500 yıllık tarihi Kurşunlu Camii ile çatışmalarda zarar gören Ermeni Katolik Kilisesinin restorasyon çalışmalarına başlandı.

Diyarbakır Fatihpaşa Camii ve Meryem Ana Ermeni Kilisesi restore edildi!

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Diyarbakır’da PKK’lı teröristlerce yakılan Fatihpaşa Camii ile Meryem Ana Ermeni Kilisesi’nin restore edilerek ibadete açılması için Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce ihale edildiğini söyledi.

Ermeni İlkokulu kilisesi Haberi

Ermeni İlkokulu kilisesi

Surp Hıreşdagabed Ermeni Kilisesi bünyesinde yer alan Khorenyan Ermeni İlkokulu, 1866 yılında 80 öğrenci ile birlikte eğitime başlamıştı. Hürriyet'te yer alan habere göre; 1920 yıllarda köylerden İstanbul’a yapılan göçlerin ardından öğrenci sayısı 550 olmuştu. Ancak 1925 yılında meydana gelen büyük bir yangın okulu kullanılamadı. Öğrenciler Surp Hıreşdagabed Kilisesi’nin bahçesinde bulunan ruhban okulunda eğitim almaya başladı. 1994'te binada bir kez daha yangın çıktı. O yangın sonrasında kullanılamaz hale geldi.

RESTORASYON İÇİN GÜN SAYIYORUZ

Surp Hıreşdagabed Ermeni Kilisesi Vakfı’nın tarihi okulun kültür merkezine dönüşmesi amacıyla hazırlanan proje, Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylandı. Vakfın yöneticisi ve restorasyon projesi sorumlusu olan Zeki Öcal, “Restorasyon buranın çehresini değiştirecek. Sinagog, kilise ve cami okulun dibinde. Bu çevre buram buram tarih kokuyor. Bu tarihi elbirliği ile yaşatmak...