28 / 04 / 2024

Balat'taki Khorenyan Ermeni İlkokulu kültür merkezi olacak!

Balat'taki Khorenyan Ermeni İlkokulu kültür merkezi olacak!

1816 yılında Balat'ta yapılan ve 1866 yılında Khorenyan Ermeni İlkokulu’na dönüştürülen tarihi taş bina, hayata geçirilmesi planlanan restorasyon sonrasında kültür merkezi olarak kullanılacak.



Surp Hıreşdagabed Ermeni Kilisesi bünyesinde yer alan Khorenyan Ermeni İlkokulu, 1866 yılında 80 öğrenci ile birlikte eğitime başlamıştı. Hürriyet'te yer alan habere göre; 1920 yıllarda köylerden İstanbul’a yapılan göçlerin ardından öğrenci sayısı 550 olmuştu. Ancak 1925 yılında meydana gelen büyük bir yangın okulu kullanılamadı. Öğrenciler Surp Hıreşdagabed Kilisesi’nin bahçesinde bulunan ruhban okulunda eğitim almaya başladı. 1994'te binada bir kez daha yangın çıktı. O yangın sonrasında kullanılamaz hale geldi.

Balat taki Khorenyan Ermeni İlkokulu kültür merkezi olacak!

RESTORASYON İÇİN GÜN SAYIYORUZ

Surp Hıreşdagabed Ermeni Kilisesi Vakfı’nın tarihi okulun kültür merkezine dönüşmesi amacıyla hazırlanan proje, Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylandı. Vakfın yöneticisi ve restorasyon projesi sorumlusu olan Zeki Öcal, “Restorasyon buranın çehresini değiştirecek. Sinagog, kilise ve cami okulun dibinde. Bu çevre buram buram tarih kokuyor. Bu tarihi elbirliği ile yaşatmak bizim birinci görevimiz. Bu restorasyon çalışması en az 6 sokağın gelişimine katkı sağlayacak” diye konuştu.

Balat taki Khorenyan Ermeni İlkokulu kültür merkezi olacak!


Geri Dön