05 / 05 / 2024

eşin mirastaki payı

eşin mirastaki payı

Bir kimsenin vefat etmesinin ardındna geride bıraktığı malları, miras olarak nitelendiriliyor. Miras hukuku, Medeni Kanun'da düzenleniyor. Peki, mirasta eşin payı nedir? Mirasta eşin payı nasıl hesaplanır?

Miras hukuku hakkında bilgi!

Miras hukuku hakkında bilgi verirken, yasal mirasçıların kimler olduğundan, miras paylarından, eşin ve çocukların mirastaki payından, evlatlığın durumundan, saklı paylardan ve mirastan yoksunluk durumlarından bahsedeceğiz...

Aile konutunda şok detay! Vefat durumunda 4'te 1 miras diğer eşin olur! 

Eşlerin vefat durumunda aile konutu hükmünün sona erip ermeyeceği ve diğer eşin ne gibi hakları olacağı merak ediliyor. İşte aile konutu ile ilgili merak edilenler...

İkinci eşin miras hakkı nedir?

İkinci eşin miras hakkı nedir? İkinci eşin miras hakkı nelerdir? şeklindeki sorular yanıtlarını arıyor. İşte o yanıtlar!

Mirasçılar dikkat! Gayrimenkul paylaşımında bu hususlara dikkat edin!

Bir kimsenin, ölümü üzerine varislerine kalan malları ve borçlarına miras deniyor. Üzerinde gayrimenkuller bulunan bir kişinin vefat etmesi durumunda mirasçılar mal paylaşımının nasıl olacağını merak ediyorlar. Çocuklar ile eşin mirastaki payı ne kadardır? Saklı pay nedir? İşte miras paylaşımı hakkı

Eşin ölümü halinde aile konutu şerhi kalkar mı?

Eşin ölümü halinde aile konutunun akıbeti merak ediliyor. Peki, kanunen eşin ölümü halinde aile konutu şerhi kalkar mı?

İkinci eşler mirastan pay alabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde ikinci eşin mirastaki payını yazdı ve "Babamın ikinci kez evlendiği kadın, anneme ait evde bizlerden daha çok hisseye sahip oldu. Buna hakkı var mı?" sorusunu yanıtladı. 

Boşanan eşin mirasta hakkı olur mu?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde boşanan eşin mirasçı olup olmayacağını kaleme aldı. 

Martı GYO 2020 yılı için kar payı dağıtmayacak!

Martı GYO'nun kar payı dağıtılmaması hususu Genel Kurul toplantısında onaylandı. Bu kapsamda, şirket 1 Nisan 2019 ile 31 Mart 2020 dönemi için kar payı dağıtmayacak. 

Bitcoin'in piyasa payı yüzde 40'ın altına geriledi!

Son zamanlarda gündemden düşmeyen ve değer kaybeden Bitcoin'in piyasa payı yüzde 40'ın altına düştü...

Enka İnşaat kar payı avansı dağıtmayacak!

Enka İnşaat Yönetim Kurulu Üyeleri, KAP'a yaptıkları açıklamada bu hesap dönemi için kar payı avansı dağıtmayacaklarını bildirdi. 

Ev satarken eşin rızası şart mı?

Takvim Gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında ev satışında eşin rızasının şart olup olmadığını kaleme aldı. İşte İmal'in o yazısı...

Cezayir’den AB Grup Holding’e inşaat yatırımı için çağrı!

Cezayir Türkiye Büyükelçisi Mourad Adjabi, AB Grup Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Bayrak’a yaptığı ziyarette, Cezayir'e inşaat yatırımları yapılması yönünde çağrıda bulundu.

Enka İnşaat 2020 yılı için kar payı dağıtacak mı?

Enka İnşaat'ın yıl sonu karından dağıtılacak olan brüt 2 milyar TL, net 1 milyar 700 bin TL için 1 TL nominal değerli hisseye isabet eden kar payı brüt yüzde 35,714286 net yüzde 30,357143 olup stopaj oranı yüzde 15 uygulanacak.

Alarko GYO 2020 yılı için kar payı dağıtacak mı?

Alarko GYO'nun 2020 yılına ait finansal tablolarında yer alan 330 milyon 185 bin 303 TL dönem karından;  4 milyon 850 bin 189 TL yedek akçe ayrılmasına, dağıtılacak kâr payı üzerinden 4 milyon 701 bin 200 TL'lik ikinci tertip genel kanuni yedek akçe ayrılmasına karar verildi.

eşin mirastaki payı Haberi

eşin mirastaki payı

Mirasta eşin payı nedir?

Bir kimsenin vefat etmesinin ardından geride bıraktığı malları, miras olarak nitelendiriliyor. Miras hukuku, Medeni Kanun'da düzenleniyor.


Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana Medeni Kanun Miras Hukukunda belirtilen oranlarda mirasçı oluyor. 


Çocuk varsa mirasta eşin payı nedir?

Miras bırakan vefat ettiğinde eşi mirastan 1/4 oranında faydalanırken, çocuklar 3/4 oranında mirasçı oluyor. Çocuklara kalan 3/4'lük kısım çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılıyor. Örneğin tek çocuk varsa bu 3/4'lük oran tek çocuğa kalıyor. 


İki çocuk varsa yine bu 3/4'lük kısım 2'ye bölünerek çocuklar arasında paylaştırılıyor. Eğer üç çocuk varsa, 3/4'lük oran paylaştırılıyor. Bu durumda herkes 1/4'lük oranın sahibi olmuş oluyor.


Çocuk yoksa mirasta eşin payı nedir?

Miras bırakan kimsenin çocuğu yoksa eşi, anne ve babasının sağ olması halinde onlarla mirası paylaşır. Bu paylaşımda ölen...