04 / 05 / 2024

eski eser şerhi

eski eser şerhi

Eski eser şerhi, korunması gerekli olan taşınmaz malların tapusu üzerinde konulabiliyor. Şerh, taşınmazın niteliklerine göre derecelendiriliyor. Peki, tapuda eski eser şerhi varsa ne olur? İşte yanıtı..

Eski Elektrik İnşaat Mekanik Ve Dış Ticaret Sanayi Limited Şirketi kuruldu!

Eski Elektrik İnşaat Mekanik Ve Dış Ticaret Sanayi Limited Şirketi Esenyurt'ta 250 bin TL sermaye bedeli ile Ekrem Gökduman ve Eser Enginar ortaklığında kuruldu.

Eskişehir Millet Bahçesi'nde sona geliniyor!

AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, "Türk Dünyası Kültür Ajansı olarak stadyum yerine yapılaşmaya açmadan büyük bir rekreasyon alanı millet bahçesi yapacağımızı 2014 yılında söylediğimizde pek inandırıcı gelmemişti ama bugün eser ortaya çıkıyor" dedi. 

Çengelköy'de 26.2 milyon TL'ye icradan satılık eski eser ev!

İstanbul Anadolu 21. İcra Dairesi Müdürlüğü İstanbul Çengelköy'de restorasyonu yapılmış havuzlu ve müştemilatlı eski eser evi icradan satışa çıkardı. 

Emirgan Şerifler Yalısı'nın arsası satılıyor!

Boğaziçi’nin Avrupa Yakası’nda ayakta kalan en eski eser olma niteliğindeki Emirgab Şerifler Yalısı’nın 3 bin 250 metrekare alanlı harem kısmının arsası İzale-i Şuyu ile satılıyor.

Ayasofya'nın Fatih Medresesi'nde yeniden inşa tartışmaları!

Ayasofya’nın avlusundaki kazılarda temelleri ortaya çıkan Fatih Medresesi, yeniden inşa projesiyle farklı tepkilere yol açtı. ICOMOS, “Sahte eski eser inşa etmek Ayasofya’yı ‘Dünya Miras’ı listesinden çıkarır” diyor.

Urla Villaları'na eski eser kararı!

AKP hükümetinin yüksek yargıya yönelik operasyonları sürerken, Danıştay Urla villalarını “eski eser” statüsüne soktu. Oybirliğiyle alınan 6. Daire kararında “Eski eser mevzuatından kaynaklanan uyuşmazlığın incelenmesi görevi Danıştay 14. Dairesi’ne ait bulunmaktadır” denildi.

ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nun eski binasının çatısına bahçe yapıldı!

Tescilli kültür varlığı ve birinci derece tarihi eser olan Tepebaşı’ndaki ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nun eski binasının çatısındaki havuz kaldırıldı, yerine bahçe yapıldı

ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nun eski binasının ek yapılaşma izni var mıydı?

Tescilli kültür varlığı ve birinci derece tarihi eser olan ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nun eski binasının çatısına havuz yapıp, bahçesine otel binası kondu.

Beşiktaş Abbasağa'da sit alanı kararı!

Beşiktaş-Dikilitaş-Balmumcu Uygulama İmar Planı kapsamında “Öneri Eski Eser Konut Alanı”nda kalan 353 ada, 3 parsel sayılı taşınmazın eski eser yönünden incelenerek tescillenecek değerde olup olmadığı kararı verildi.

1984 yılında 7-8 Hasanpaşa Hanı için yıkım kararı alınmış!

1984 yılında Galata'daki tarihi 7-8 Hasanpaşa Hanı için yıkım kararı alınmış. Mumhane Caddesi üzerindeki 5 katlı, 18 odalı tarihi han, eski eser olarak tescil edilmesine rağmen yıkım kararı alınmış.

1983 yılında İnönü Stadı tarihi değerlerimiz arasına alınmış!

1983 yılında İnönü Stadı, Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nca alınan kararla tarihi değerlerimiz arasına katılmış. 1946 yılında hizmete giren İnönü Stadı, ''Korunması gerekli eski eser'' kapsamına alınmış.

Burgazada'da icradan 232 bin TL'ye satılık daire!

Adalar İcra ve İflas Müdürlüğü; Burgazada'da yer alan daireyi 232 bin TL'den satışa çıkarıyor. Burgazada Yeni Yalı Mevkii'nde yer alan daire eski eser olarak belirlendi.

Tapuda eski eser şerhi!

Eski eser şerhi, korunması gerekli olan taşınmaz malların tapusu üzerinde konulabiliyor. Şerh, taşınmazın niteliklerine göre derecelendiriliyor. Peki, tapuda eski eser şerhi varsa ne olur? İşte yanıtı..

eski eser şerhi Haberi

eski eser şerhi

Tapuda eski eser şerhi!

Eski eser şerhi, korunması gerekli olan taşınmaz malların tapusu üzerinde konulabiliyor. Şerh, taşınmazın niteliklerine göre derecelendiriliyor. Örneğin; 1. derece eski eser, 2. derece eski eser ve 3. derece eski eser gibi..


Eski eser şerhi bulunan bir binanın eski eser derecesine göre restorasyon projesi veya restitüsyon projesi hazırlanarak restorasyon yapılanabiliyor. 


Ancak, koruma alanı belirlenmemiş sit alanı dışındaki tescilli parsellerde, bu parsele komşu olan veya aralarından yol geçse dahi bu parsele cephe veren parsellerin koruma alanı olarak kabul edilmesine, bu alanlarda gelecekte yapılacak uygulamalarda aksaklıklara neden olunmaması için Koruma Kurulundan karar alınmadan herhangi bir uygulama yapılamıyor.


Tapuda eski eser şerhi olan taşınmazların harç muafiyeti..

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 3386 sayılı Kanunla değişik 21. maddesinin 3.fıkrasına göre;

"Tapu kütüğüne "korunması...