12 / 05 / 2024

eski rum isimleri

eski rum isimleri

1964 yılında İl Genel Meclisi'nin yaptığı toplantıda, şehrin çeşitli semtlerinde Rum adıyla başlayan sokak ve cadde isimlerinin değiştirilmesine karar verilmiş. Meclisin bu isteği yazı ile belediye başkanlığına bildirilecekmiş.

Büyükada eski Rum Yetimhanesi'nin onarılmasının önü açıldı!

Büyükada eski Rum Yetimhanesi, tehlike altındaki 7 kültürel miras alanından birisi olarak seçildi. Harabe olan yetimhanenin yeniden onarılmasının önü açılmış oldu..

Aydın Entel Köy’de “İmara aykırı” şikayeti ters tepti!

Aydın’da ‘Entel Köy’ diye bilinen eski Rum köyü Doğanbey'de 15 köylü, bir süre önce köydeki bir konutu “İmara aykırı” olduğu gerekçesiyle şikayet etti.

Söke'deki Rum mahallesi turizme açılıyor!

Söke'deki eski adıyla Patrias İyoakimis olarak bilinen, 1770'li yıllardan itibaren varlıklı Rum ailelerin yaşadığı eski Rum mahallesi olan Kemalpaşa Mahallesi'nde, Söke Belediyesi tarafından sokak sağlıklaştırma çalışmaları başlatıldı.

Büyükada Rum Yetimhanesi yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya!

İstanbul Büyükada'da bulunan eski Rum Yetimhanesi, devasa görüntüsüyle herkesi etkiliyor. Tamamı ahşaptan yapılma 5 katlı yapı, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Bursa'da satışa çıkan eski Rum kilisesini uzmanlar inceledi!

Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu uzmanları, Mudanya ilçesinde Rumlarca kilise olarak kullanılan ve sonradan konuta dönüştürülüp, internette satılık ilanı verilen tarihi binada inceleme yaptı

Bursa'daki eski Rum kilisesi 1 milyon dolardan satılıyor!

Bursa'nın Mudanya ilçesinde kilise olarak inşa edilen ve son yıllarda konuta dönüştürülen bina, sahibi tarafından 1 milyon dolara satışa çıkarıldı.

İsimleri değişecek olan köyler!

Eylül 2013’te açıklanan “demokratikleşme paketi” ve geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren yasa kapsamında köylere “Türkçe’den başka dilde isim verilmeyeceği” hükmü kaldırılınca ismi değiştirilen pek çok yerleşim yerine eski isimleri verilmeye başlandı.

Tarihi Kayaköy’e otel projesine tepki!

Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde, tarihi eski Rum kenti olan Kayaköy Mahallesi’nin bulunduğu Levissi bölgesinde 300 yataklı otel yapılmak istenmesi, bölge sakinleri ve çevrecileri kızdırdı. İşte yaşananlar...

Tarihi Kayaköy’e otel projesine tepki!

MUĞLA’nın Fethiye İlçesi’nde, tarihi eski Rum kenti olan Kayaköy Mahallesi’nin bulunduğu Levissi bölgesinde 300 yataklı otel yapılmak istenmesi, bölge sakinleri ve de çevrecileri ayağa kaldırdı.

Eski Fenerbahçe Rum Patriği tartışma yarattı!

1964 tarihli kararname ile el konulan Fenerbahçe Camii’nin bulunduğu arazinin, eski İstanbul Patriği Maksimos Vapurcu’nun mirasçısı adına tescil edilmesi kararı, benzer durumdaki davaların daha önce reddedilmesi nedeniyle tartışma yarattı.

Eski Fenerbahçe Rum patriğinin arazisi iade edildi!

1964 kararnamesiyle devletin el koyduğu, daha sonra üzerine Fenerbahçe Camii yapılan eski Fener Rum patriklerinden Vapurci’nin arazisi Yargıtay kararıyla mirasçıları adına tescil edilecek...

Fatih'de Eski Rum evleri de dönüşüyor!

Bina cephelerini tarihi dokuya uygun şekilde yeniliyor. Sırada Rum evleri var.Fatih Belediyesi, ilçe genelinde yer alan bina cephelerini tarihi dokuya uyumlu hale getirmek amacıyla, yaptığı cephe onarım ve yenileme çalışmalarına devam ediyor.

Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi yine açılamadı!

Gökçeada Rum Cemaati 18 Nisan 2014 tarihinde İmroz Eğitim ve Kültür Derneği’ni kurarak okulların yeniden açılması için “sivil toplum” mücadelesi veriyor. Eski adı Aya Todori olan Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nda bu yıl da zil çalacak.

eski rum isimleri Haberi

eski rum isimleri

Şehirde Rum adlarının değiştirilmesi istendi


İl Meclisi, Rumeli Hisarı'na Fatih Hisarı, R. Kavağı'na da Ata Kavağı denmesi için Belediye'ye başvuracak...


  İl Genel Meclisi'nin son toplantısında, şehrin çeşitli semtlerinde Rum adıyla başlayan sokak ve caddelerin adlarının değiştirilmesine karar verilmiştir. Bu arada Rumeli Hisarı ile Rumeli Feneri'nin de adları değiştirilecektir.


  Rumeli Hisarı için Fatih Hisarı, Rumeli Feneri için de Atalar Feneri isimlerinin verilmesi istenmiştir. Bu arada aynı semtte bulunan Rumeli Kavağı da Ata Kavağı adını alacaktır. İsim koyma yetkisi Belediye Meclisi'ne ait olduğundan bu istek bir yazı ile Belediye Başkanlığı'na duyurulacaktır.


Akşam Gazetesi 4 Ocak 1964



Abdullah Kutalmış...