05 / 05 / 2024

ev aidatını kim öder

ev aidatını kim öder

Tamer Heper hukukla ilgili tüm soruların yanıtını Posta Gazetesi'nde vermeye devam ediyor. Bugün bir okuyucunun "Uzun süre oturulmayan evin aidatı ödenir mi?" sorusunun yanıtı verdi. Peki aidat ödenir mi?

Nisan 2023'te 6.7 milyon TL olan ev, bugün 8 milyon 750 bin TL: Kiracılar lüks bir sitenin aidatı kadar kira ödüyor!

Merkez Bankası verilerinde konutta dolar bazlı düşüşün sürdüğü belirlenmişti. TL tarafında ise 2 milyon TL'ye varan artış belirlendi. Nisan 2023'te 6.7 milyon TL olan ev, bugün 8 milyon 750 bin TL oldu. İşte o açıklama ve yorumlar...

Kiracı mı? Ev sahibi mi? Kombi bakımını kim öder? 

Ev sahipleri ile kiracılar arasında her anlamda yaşanan sıkıntılar devam ederken, evde yaşanan sıkıntılı bir surumda da masrafların kim tarafından ödeneceği maalesef sorun olabiliyor. Kiralık bir evde kombi bozulursa bakımının masrafını kim öder? 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Ödenmeyen konut sitesi ve apartman aidatı borcundan kim sorumlu?

Mega kent İstanbul'da konut sitesi aidatlarındaki yükselişler hız kesmeden devam ederken pek çok kişi de aidat borcundan kim sorumlu olduğunu merak ediyor. Peki bu borçtan kim sorumlu? İşte Avukat Mehmet Fatih Özer'in konuyla ilgili paylaşımı...

Ölen kişinin ev kredisi borcunu kim öder?

Konut kredisi çekerek ev alan kişi hayatını kaybettiğinde kalan ödemelerin nasıl yapıldığı merak ediliyor. Peki, Ölen kişinin ev kredisi borcunu kim öder? İşte detaylar...

Ev satın alırken vergiyi kim öder?

Ev alırken hem satan kişinin hem de alan kişinin kafasına bazı sorular takılmaktadır. Onlardan biri de “Ev satın alırken vergiyi kim öder?” sorusudur. İşte bu konuya dair merak edilen detaylar!

Ev alıp satarken tapu harcını kim öder?

Bir gayrimenkul almak istiyorsunuz ya da var olan bir gayrimenkulünüzü satmak istiyorsanız bu noktada tapu dairesinde ödemeniz gereken bazı masraflar bulunuyor. Peki, alıp satarken tapu harcını kim öder? İşte tüm merak edilenler...

Ev alırken tapu masrafını kim öder?

Ev satın alma aşamasında olan kimseler bazı masrafları tek başına, bazı masrafları ise satıcıyla beraber öder. Peki, ev alırken tapu masrafını kim öder?

Aidatını ödemeyen evinden oluyor!

Aidatlarını ödemeyen daire sahipleri, apartman giderlerinde sorun çıkarıyor. Yasalar, aidatını ödemeyen ev sahipleri ve kiracılara ağır yaptırımlar uyguluyor. Aidat ödemeyenlerin evlerini, apartman sahipleri satabiliyor…

Kira artışını kim belirler?

Ev ve işyerini kiraya veren mal sahipleri, kiracıları ile yaptığı sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapma hakkına da sahip oluyor. Peki, kira artışını kim belirler?

Kiracı apartman aidatını ödemezse ev sahibi mi öder?

Apartmanda bir dairede kiracının yaşaması durumunda, apartmada sağlanan günlük hizmetler için aidat ödeme yükümlülüğü de kiracıda oluyor. Peki, kiracı apartman aidatını ödemezse ev sahibi mi öder?

Ev kirasını elden almanın cezası 2015!

Kira bedelini elden ödeme sınırını aşan ödemelerin banka aracılığı ile tahsil edilmesi gerekiyor. Bu kurala uymayan taraflar cezalandırılıyor. Peki, ev kirasını elden almanın cezası 2015 nedir?

Yapı ruhsatını kim verir?

İmar Kanunu kapsamında belirtilen ruhsat gerekmeyen binalar hariç, tüm binaların inşaat çalışmaları için ruhsatın alınması gerekiyor. Peki, yapı ruhsatı nereden alınır? Yapı ruhsatını kim verir?

İnşaat ruhsatını kim verir?

Bir arsa üzerinde yapı inşaatına başlanılabilmesi için inşaat ruhsatının alınması gerekiyor. İnşaat ruhsatı için gerekli belgeler ile birlikte yetkili kuruma müracaat edilmesi gerekiyor. Peki, inşaat ruhsatını kim verir?

ev aidatını kim öder Haberi

ev aidatını kim öder

Uzun süre oturulmayan evin aidatı ödenir mi?


Apartmanımızda bir daire sahibi dairesini boş tutuyor. Bu nedenle de üç sene öncesinden borcu var. Yönetici de buna karşı hukuki işlem başlatmadı. Borçlu da dairesini sattı. Ben bu nedenle toplantıda “Yöneticiyi ibra etmiyorum” desem sonradan bu parayı yöneticiden tahsil edebilir miyim? S.S.


Benim önce bir önerim olacak. Siz bir girişim başlatmadan önce binanızın yönetim planını bir inceleyin. Acaba belli şartlarla dairesini boş tutanların aidattan muafiyetine dair bir maddeye rastlayacak mısınız? Bu çok görülen bir nokta değil ama az da olsa ihtimallerin içinde bulunduğu için bunu önerdim. Böyle bir muafiyet tanınmamış ise yöneticiden tahsili gerekecek mi? Yönetici kusuru ile veya kastı ile uğrattığı zarardan...