05 / 05 / 2024

ev sahibin yapacağı zam nasıl belirlenir

ev sahibin yapacağı zam nasıl belirlenir

Ev sahibinin yasal hakları arasında kiracıya yıllık olarak belli bir oranda zam yapma hakkı bulunuyor. Bu oran her ayın 3'ünde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Peki, ev sahibi ne zaman zam yapabilir?

Cemil Tugay'dan konut müjdesi: Kiracıları da ev sahibi yapacağız!

Ege Mahallesi'nde sahur yapan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir adayı Dr. Cemil Tugay son dönemlerde gündemden düşmeyen konut krizine değinerek, kiracıları ev sahibi yapacaklarını söyledi.

Kia, Niro Hibrit ve Ev modellerine yapacağı zammı erteledi! İşte güncel fiyatlar...

Kia, tüm modellerinin fiyat listesini güncellemeye devam ederken, son olarak Niro Hibrit ve Niro EV modellerinin fiyat listelerini de paylaştı. Bu modellere ekim ayında zam yapmayan Kia, yapılacak zammı ertelediğini duyurdu.

Ev sahibi ve kiracılar arabuluculuk için ne kadar ödeyecek? İşte ayyuka çıkan arabuluculuk ücreti!

Ev sahibi ile kiracı anlaşmazlığında yeni dönem 1 Eylül itibarıyla resmen başladı. Vatandaşlar yeni arabuluculuk sisteminde ne kadar ödeme yapacağını merak ediyor. İşte arabuluculuk ücreti ve tüm detayları...

Beko’dan görülmemiş indirim! Buhar kazanlı ütü alımlarına ikinci küçük ev aletine yüzde 50 indirim geldi!

Beko’tan ağustos ayına özel küçük ev aletlerine indirim haberi geldi. Elektrikli ev aleti denilince akla ilk gelen üreticilerden Beko, küçük ev aletlerinde ikinci alımlarda yüzde 50 indirim yapacağını duyurdu.

Murat Kurum'dan işçilere ev müjdesi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada işçilere yönelik bir konut projesinin çalışmalarının yürütüldüğünü dile getirdi. Kurum, "Evleri olmayan işçi kardeşlerimiz için yeni yapacağımız yerlerde onların uygun şartlarda ev sahibi olabilmelerini sağlayacağız" diye k

Kiracılar ne yapacağını şaşırdı! Ev sahipleri kuralları kulak arkası ediyor!

Kira artış oranı yeni yasal düzenleme getirilmişti. Kira artışı yüzde 25’i geçmeyecekti. Ancak bu yasal düzenleme ev sahipleri tarafından kulak arkası edilmeye başlandı. İşte detaylar!

PTT'den ev hanımlarına müjde! 25 bin TL'lik nakit para imkanı! 

Kredi almakta zorlanan ev hanımları için PTT 25 bin Türk Lirası kadar ödeme yapacağını duyurdu. 

Kiracısının olduğu eve baltayla saldıran ev sahibi: Tekrar yapacağım!

İçerisinde kiracısının olduğu eve baltayla saldıran 93 yaşındaki ev sahibi: Tekrar yapacağım

Ev sahibi ve kiracıların hakları neler?

Sonbahar aylarına yaklaşıldıkça ev kiralamak isteyenler de arttı. Okulların yüz yüze eğitime geçiş yapacağının açıklanması ve üniversitelerin de yakında açılacak olması da kiralık ev arayışlarının artmasına neden oldu. Peki mülk sahibinin ve kiracının hakları neler? İşte ayrıntılar...

Ev almak isteyenler fırsatçılar karşısında ne yapacak?

Türkiye Gazetesi'nde köşesi bulunan 'Anlat Derdini Feridun Ağabey'e okuyucularından gelen ''Uygun krediyle bir ev bakayım” dedim, baktım ki çevremde daha önce 200 bin lira olan daire fiyatları 250- 300 bin liraya çıkmış. Biz ne yapacağız? Ev alamayacak mıyız?'' sorusunu yanıtladı.

Airbnb ev sahiplerinin zararlarını karşılayacak! 

Dünyanın en büyük konaklama paylaşım uygulaması Airbnb, koronavirüs ile ilgili oluşan iptallerin zararını karşılamak için ev sahiplerine ödeme yapacağını açıkladı...

Gülşen: İspanya'dan ev aldım!

İspanya'dan ev aldığı haberlerini doğrulayan Gülşen, ''Orada evlenmiştik, güzel bir ev aldık. Yazları gidip tatil yapacağız'' dedi.

Isparta'da 5 yılda 5 bin sosyal konut hedefi!

AK Parti Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ''Isparta'da evi olmayanı ev sahibi yapacağız. 5 yılda 5 bin sosyal konut hedefi ortaya koyduk" dedi.

ev sahibin yapacağı zam nasıl belirlenir Haberi

ev sahibin yapacağı zam nasıl belirlenir

Ev sahibi ne zaman zam yapabilir?

Ev sahibinin yasal hakları arasında kiracıya yıllık olarak belli bir oranda zam yapma hakkı bulunuyor. Buna karşın ev sahibi kiracıya, kira bedeli ve yan giderler dışında başka bir ödeme yükümlülüğü getiremiyor.


Borçlar Kanunu hükümlerince, kiracıya dönemin enflasyon oranlarını geçmeyecek şekilde zam yapılması gerekliyor.  Enflasyon oranlarından Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yeni adıyla Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi verileri, kira zammı hesabında kullanılıyor.


Kira zam hesaplamalarında TÜİK tarafından Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kullanıcıları Rehberi'nde yapılan açıklamaya göre, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişiminin esas alınması gerekiyor. Ev sahibi Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan oranda kiracısına zam uygulayabiliyor. Peki, ev sahibi ne zaman zam yapabilir?


Ev sahibinin kiracısına yapacağı zam ile ilgili hususlar 4 Şubat 2011 tarihinde...