05 / 05 / 2024

evimde oğlum oturuyor gelir vergisi verecek miyim

evimde oğlum oturuyor gelir vergisi verecek miyim

Siz de kira gelir vergisi kapsamında sıkça sorulan sorulardan olan "Evimde çocuğum oturuyor, gelir vergisi verecek miyim?" diyorsanız, yanıtı ve detayları haberimizde görebilirsiniz...

Arabuluculuk dönemi 1 Eylül'de başlıyor: Artık ‘Almanya’dan oğlum gelecek’ sözüyle kiracı çıkarılamayacak! 

1 Eylül itibarıyla kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk dönemi başlıyor. Peki arabuluculuk sistemi nasıl işleyecek? İşte ayrıntılar...

Korkunç gerçeği o isim çıkardı! Faturasını ödeyemeyen sayısı yüzde 4 bin arttı! Vatandaş karanlıkta oturuyor!

Enflasyondaki korkunç yükseliş son bir yıl içinde binlerce vatandaşı faturalarını ödeyemez hale getirdi.  Özellikle bir ilimizde yaşanan acı tabloyu ise o isim açığa çıkardı. Sayıları binleri buluyor…

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! İhtarname başınıza dert olabilir İşte cezası

Ev sahiplerinin eski kiracılarını çıkarmak için sıklıkla kullandığı yöntemlere bir tane daha eklendi: Noterden ihtarname... Diğer yandan oğlum kızım gelecek gibi bahaneler ile kiracıya gönderilen ihtarnamelerin mahkeme kararıyla ispatlanma zorunluluğu bulunuyor. Aksi taktirde cezası var...

Ev sahibi oğlum geldi, oğlum evlenecek evden çık diyebilir mi?

Kiracıların en çok muzdarip olduğu konulardan biri ev sahibinin "Oğlum geldi, oğlum evlenecek, evden çık! demesi. Peki ev sahibi bu gerekçe ile kiracıyı çıkarabilir mi?

Kiracısını evden çıkaran ev sahibi tazminat ödeyebilir!

Son zamanlarda kiralardaki yüksek fiyatlar fırsatçı ev sahiplerini harekete geçirdi. "Oğlum evde oturacak" diyerek evi boşaltacak olan ev sahipleri tazminat ödeyebilir. 

Kardeşler arasında miras nasıl paylaşılır?

Posta yazarı Tamer Heper 'Yurt dışında yaşıyoruz. 3 çocuğumuz var. Oğlum bize bakıyor, onunla kalıyoruz. Türkiye’deki gayrimenkullerimizi ona bırakmak istiyoruz. Nasıl bir yol izlemeliyiz ki kız kardeşleri miras davası açmasın, açsalar bile bir şey elde edemesinler?' sorusunu yanıtladı.

Gayrimenkul satışında hissedar vasisi satışa katılır mı?

Posta yazarı Tamer Heper 'Değeri 400 bin TL olan bir tarla, dededen torunlara kaldı. Torunlardan biri de benim oğlum ama veli sıfatını taşıyorum. Torunlar, bu tarlayı satmak istiyor. Satışa ben mi katılacağım yoksa mahkemeden izin mi almak gerekiyor?' sorusunu yanıtladı.

Vasi olan kişi velayeti devredebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Bir oğlum var. Oğlum zihinsel engelli, 36 yaşında. 2014’te mahkeme oğlumun vesayetini eşim ve bana verdi. Bizim aynı anda ölümümüz ile vasilik durumu ne olur? Yaşlandığımızda vesayetini istediğimize devredebilir miyiz?' sorusunu yanıtladı.

İbrahim Tatlıses: Oğlum 20 daire için beni tehdit ediyor!

İbrahim Tatlıses öz evladı şikayet etti. Tatlıses, "Bodrum'daki Tatlıses Konakları'nda 21 adet dairem var. 20 tanesini satacaktım. Ancak öz oğlum Ahmet Salim Tatlı daireleri satmamı engelledi'' dedi.

Vekaletle ev satılır mı?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Beş katlı bir ev yapmıştım. Bu arada küçük oğluma, damadım banka kredisi kullanarak 50 bin TL verdi. Oğlum da 30 bin TL kredi çekmiş. Şimdi bu paraları ödemezsek evi satmakla tehdit ediyor. Bunu vekaleten yapabilir mi?' sorusunu yanıtladı.

Didem Uzel New York’tan taşınıyor!

Eşiyle 10 yıl boyunca New York’ta yaşayan Didem Uzel, taşınacağını açıkladı. Uzel, ‘Oğlum Aslan’ı bölgede büyütmek istemediğini söyledi.

Boşanma durumunda daha önce alınan evden hak talep edilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Oğlum 3 yıl önce evlendi. Evlenmeden evvel bir araba ve kredi kullanmak suretiyle ev aldı. Ev borcunu halen de ödüyor. Boşanma durumunda eşi bu araba ve evden hak talep edebilir mi?' sorusunu yanıtladı.

Çılgın Sedat: Oğlum için evimi, yazlığımı sattım!

Çılgın Sedat, serebral palsi hastası oğlunun rahatsızlığından dolayı yaşadığı zorlukları anlattı. Oyuncu ve şarkıcı, ''Her şeyim gitti. Evimi sattım, arabamı sattım, yazlığımı sattım. Mal olarak her şeyi satarım ama onurumu satmam'' diye konuştu.

evimde oğlum oturuyor gelir vergisi verecek miyim Haberi

evimde oğlum oturuyor gelir vergisi verecek miyim

Evimde çocuğum oturuyor, gelir vergisi verecek miyim?

Kira geliri elde eden kimselerin, kira gelir vergisi beyannamesinde bulunması ve vergilerini açıklanan ödeme tarihlerinde ödemeleri gerekiyor.


Kira vergisi hususunda sahip olunan ancak kiraya verilmeyen daireler için vergi ödenip ödenmeyeceği akıllarda soru işareti bırakıyor. Yaşadığınız konuttan hariç, başka bir konutunuz var ve burada ailenizden bir birey yaşıyor ve  "Evimde çocuğum oturuyor, gelir vergisi verecek miyim?" diyorsanız hemen konuya açıklık getirelim.


Söz konusu konut çocuklara, anne veya babaya verilmişse emsal kira bedeli verilmiyor. Ancak, ev bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılmışsa emsal kira bedeli verilmek zorunda oluyor. 


Emsal kira bedeli

Emsal kira bedeli emlak vergisi değerinin yüzde 5’i üzerinden hesaplanıyor. Örneğin ev sahiplerinin evlerini kira almadan arkadaşlarına vermeleri halinde vergilerini beyan etmek zorunda kalıyor.


Kira gelir vergisi beyannamesi

Kira gelir vergisi...