Vasi olan kişi velayeti devredebilir mi?
Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Bir oğlum var. Oğlum zihinsel engelli, 36 yaşında. 2014’te mahkeme oğlumun vesayetini eşim ve bana verdi. Bizim aynı anda ölümümüz ile vasilik durumu ne olur? Yaşlandığımızda vesayetini istediğimize devredebilir miyiz?' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Bir oğlum var, başka çocuğum yok. Oğlum zihinsel engelli, 36 yaşında. 2014’te mahkeme oğlumun vesayetini eşim ve bana verdi. Bizim aynı anda ölümümüz ile vasilik durumu ne olur? Yaşlandığımızda vesayetini biz istediğimiz birine devredebilir miyiz?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
Bir oğlum var, başka çocuğum yok. Oğlum zihinsel engelli, 36 yaşında. 2014’te mahkeme oğlumun vesayetini eşim ve bana verdi. Bizim aynı anda ölümümüz ile vasilik durumu ne olur? Yaşlandığımızda vesayetini biz istediğimiz birine devredebilir miyiz? ● N.D.
★ ★ ★ ★ ★
Vesayet altına alınması gereken 18 yaşını geçmiş biri şayet anne-babası hayatta ise velayet altına alınır. Yani o kişi yaş olarak reşit olması gerekiyorken anne veya babası açısından vesayet altı kararı verilmez, anne veya babası veya her ikisi veli olarak tayin edilir. Okuyucumun durumu bu yani kendileri hakkında velayet kararı verilmiştir.
Şayet ana veya babanın velayet görevini yerine getiremeyeceği belirlenirse bu halde mahkeme kısıtlı için vasi tayin eder. Velinin vefatı halinde de durum böyledir. Mahkeme kısıtlıya vasi atar. Bunun için anne-babanın hayattayken yapacağı bir şey yoktur? Vasi ataması hususu, mahkemenin yapacağı inceleme ve uygun kişiyi tespitten sonra karara bağlanır?
★ ★ ★ ★ ★
Okuyucularımın yaşlanması halinde yani velayet görevini yerine getirme imkanı ortadan kalktığı hallerde kendilerinin vasi ataması yapması mümkün olmayacaktır? Ancak kendileri bu hali ileri sürerek mahkemeden talepte bulunacaklar, mahkeme gerekli incelemeyi yapacak ve uygun bir kimseyi vasi olarak atayacaktır? Anlaşılacağı gibi bu atamayı kendileri yapamayacaktır?