Kardeşler arasında miras nasıl paylaşılır?
Posta yazarı Tamer Heper 'Yurt dışında yaşıyoruz. 3 çocuğumuz var. Oğlum bize bakıyor, onunla kalıyoruz. Türkiye’deki gayrimenkullerimizi ona bırakmak istiyoruz. Nasıl bir yol izlemeliyiz ki kız kardeşleri miras davası açmasın, açsalar bile bir şey elde edemesinler?' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Yıllardır yurt dışında yaşıyoruz. 3 çocuğumuz var: 1 erkek, 2 kız. Yıllardır oğlum bize bakıyor, onunla kalıyoruz. Türkiye’deki üzerimize olan gayrimenkullerimizi ona bırakmak istiyoruz. Zira kredi ödemelerimizde bize çok yardımı oldu. Nasıl bir yol izlemeliyiz ki bizden sonra kız kardeşleri miras davası açmasın, açsalar bile bir şey elde edemesinler?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
Yıllardır yurt dışında yaşıyoruz. 3 çocuğumuz var: 1 erkek, 2 kız. Yıllardır oğlum bize bakıyor, onunla kalıyoruz. Türkiye’deki üzerimize olan gayrimenkullerimizi ona bırakmak istiyoruz. Zira kredi ödemelerimizde bize çok yardımı oldu. Nasıl bir yol izlemeliyiz ki bizden sonra kız kardeşleri miras davası açmasın, açsalar bile bir şey elde edemesinler? l K.O.
***
Okuyucum köşe yazılarımı takip ettiğine göre önceki yazılarımdan bir hatırlatma yapayım. Evlatlar anne-babanın vefatı durumunda 1’inci derece mirasçıdırlar. Evlatların mirasçı olması ile birlikte mirasta dokunulamaz payları vardır. Bu da miras payının yarısıdır. İşte miras payının yarısına dokunmak, onları bundan mahrum etmek hukuken mümkün değildir. Okuyucumun üç çocuğu var.
Kendisinin vefatı halinde şayet anne hayatta ise mirasın dörtte birini anneleri alacak, geri kalan dörtte üç bu üç çocuğa kalacak. Yani mirasın toplamına bakarsak anne ve çocuklardan her biri dörtte bir paya sahip olacak. Anneye ait olacak dörtte birlik paya dokunulamaz. Onun tamamı annenin, çocuklardan her birine kalan dörtte birlik payın ancak yarısına dokunulabilir, yarısına dokunulamaz.
Dolayısı ile okuyucum oğluna fazladan bir şeyler bırakabilir, bu tamam. Ama bırakacağı fazlalık kızların payı olan dörtte birin yarısıdır, geri kalan yarı ise kızların hakkıdır ve dokunulamaz. Bunu hayatta iken bağış yolu ile sağlayabilir veya vasiyetname ile sağlayabilir. Ama vasiyetname yaparak, “Her şeyimi oğlana bıraktım” derse kızlar dava açarak dokunulmaz paylarındaki haklarını mahkeme kararı ile alırlar.
NETİCE: Bir şey elde edemesinler diye bir çözüm yoktur. Olmasın da onlar da evlat.