23 / 12 / 2024

evin geri verilmesi

evin geri verilmesi

Türk Borçlar Kanununa göre kiralananın sözleşmenin bitiminden önce geri verilmesi halinde; bazı durumlarda kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor. Bu nedenle kiracıların dikkatli olmaları gerekiyor...

O ilde evin fiyatı yıllık emlak vergisinin 16 bin katı! Devlet kaç yılda evinizi geri alıyor? 

İzmir Özdere'de bir evin emlak vergisi yıllara göre hesaplandı. 16 milyon TL'ye satılan evin değeri, yıllık emlak vergisinin yaklaşık 16 bin katı olduğu ortaya çıktı. İşte ayrıntılar...

Konutta amortisman süresi kısalıyor! 

Gayrimenkul yatırımlarında en önemli faktör amortisman süresidir. Alınan evin kiraya verilmesi durumunda, satış fiyatının kaç senede geri kazanılacağı hesaplanarak bu süre belirleniyor. 

Kira depozitosu geri verilir mi?

Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan hükümlere göre, kiralama işlemlerinde kiracıdan güvence verilmesi isteniyor. Peki, kira depozitosu geri verilir mi?

Kira sözleşmesi yazılı olmalı mı?

Bir evin kiraya verilmesi durumunda, taraflar arasındaki anlaşmanın resmilik kazanabilmesi için kiracı ve ev sahibi kira sözleşmesi yapıyor. Peki, kira sözleşmesi yazılı olmalı mı?

Kiracı sözleşme bitmeden nasıl evden çıkabilir?

Evin kiraya verilmesi durumunda, kiracı ile resmi bir sözleşme imzalanması ve yapılan anlaşmanın tüm şartları bu sözleşmede belirtilmesi gerekiyor. Peki, kiracı sözleşme bitmeden nasıl evden çıkabilir?

Ev sahibi ile kiracı arasındaki sözleşme örneği!

Evin kiraya verilmesi durumunda, kiracı ile resmi bir sözleşme imzalanması ve yapılan anlaşmanın tüm şartları bu sözleşmede belirtilmesi gerekiyor. İşte, ev sahibi ile kiracı arasındaki sözleşme örneği!

Evin öğrencilere kiraya verilmesi halinde kira gelir vergisi!

Kira gelir vergisinde istisna sınırını aşan gelirler için vergi ödeniyor. Peki, evin öğrencilere kiraya verilmesi halinde kira gelir vergisi nasıl ödenir? İşte yanıtı..

Emlakçıya verilen kapora nasıl geri alınır?

Gayrimenkul alım-satım ve kiralama işlemlerinde eğer emlakçı ile iş birliği yapılıyor ise emlakçının verdiği hizmete karşılık kapora verilmesi gerekiyor. Peki, emlakçıya verilen kapora nasıl geri alınır?

Konut kredisi kullanan ihtiyaç kredisi kullanabilir mi?

Konut kredisi kullanan tüketiciler, evin geri kalan yüzde 25'lik kısmı için yahut bir başka nedenden dolayı ihtiyaç kredisi adı altında ihtiyaç kredisi kullanmak isteyebiliyor. Peki, konut kredisi kullanan ihtiyaç kredisi kullanabilir mi?

Evde kiracı varken ev satılabilir mi?

Bir evin kiraya verilmesi durumunda mülkiyet hakkı yine ev sahibinde oluyor. Peki, ev sahibi istediği zaman kiracısını çıkarabilir mi? Evde kiracı varken ev satılabilir mi? İşte ev sahibi ve kiracı hakları..

Kira sözleşmesi dolmadan kiralananın geri verilmesi!

Kira sözleşmesi, taşınmaz kiralamalarında kiracı ve mal sahibi arasında imzalanıyor. Peki, kira sözleşmesi süresi dolmadan feshedilir mi? Kira sözleşmesi dolmadan kiralananın geri verilmesi mümkün müdür?

Bir evin yıllık enerji ihtiyacı ne kadardır?

Yıllık enerji ihtiyacı; Binanın birincil enerji cinsinden ortama bir yıl içerisinde verilmesi gereken ısı enerjisi miktarına deniyor. Peki bir evin yıllık enerji ihtiyacı ne kadardır?

Diyanet: Kirayı peşin ödeyen kiracı akdi feshederse parayı geri alamaz!

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, kira akdinin taraflardan birinin rızası alınmadan feshedilmesinin caiz olmadığını, oturduğu evin kirasını peşin ödeyipte sözleşmeyi feshedip evden çıkan kişinin, parayı geri alamayacağını bildirdi...

evin geri verilmesi Haberi

evin geri verilmesi

Kiralananın sözleşmenin bitiminden önce geri verilmesi!

Kiralama işlemlerinde taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinde yapılan anlaşmalara dair hükümlere yer veriliyor. Bu sözleşmede, kira süresi belirtiliyor. Ancak belirlenen sürenin dolumundan önce kiralanan evin geri verilmesi hususu ile ilgili hükümler Türk Borçlar Kanunu kapsamında şu şekilde ele alınıyor:


IV. Kiralananın kullanılmaması

1. Genel olarak

MADDE 324- Kullanıma elverişli bulundurulduğu sürece kiralanan, kiracının kendisinden kaynaklanan bir sebeple kullanılmasa veya sınırlı olarak kullanılsa bile kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlüdür. Bu durumda, kiraya verenin yapmaktan kurtulduğu giderler kira bedelinden indirilir.


2. Kiralananın sözleşmenin bitiminden önce geri verilmesi

MADDE 325- Kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. Kiracının bu sürenin geçmesinden önce kiraya...