28 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi dolmadan kiralananın geri verilmesi!

Kira sözleşmesi dolmadan kiralananın geri verilmesi!

Kira sözleşmesi, taşınmaz kiralamalarında kiracı ve mal sahibi arasında imzalanıyor. Peki, kira sözleşmesi süresi dolmadan feshedilir mi? Kira sözleşmesi dolmadan kiralananın geri verilmesi mümkün müdür?



Kira sözleşmesi dolmadan kiralananın geri verilmesi!

Kira sözleşmesi, taşınmaz kiralamalarında kiracı ve mal sahibi arasında imzalanıyor. Sözleşmede kira anlaşmasına dair esaslara yer veriliyor. Kira süresi, kira bedeli ve kiranın ne zaman ödeneceği sözleşmede belirtiliyor.


Kiracı ve mal sahibi kanunda belirtilen haklı nedenler olmadan sözleşmeyi feshedemiyor. Kira sözleşmesi dolmadan kiralananın geri verilmesi durumunda, kiracı oturmadığı dönemlerin kira bedelinden de sorumlu olabiliyor.


Bu nedenle kanunda belirtilen haklı nedenlerin varolması ve durumun mal sahibine bildirimlesi durumunda tahliye işlemlerinin yapılması gerekiyor. Ayrıca taşınmaz malın teslim edilmesi sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor: Kiralananın geri verilmesi sırasında dikkat edilecekler şu şekilde sıralanıyor:


Kiralananın geri verilmesi

I. Genel olarak

MADDE 334- Kiracı kiralananı ne durumda teslim almışsa, kira sözleşmesinin bitiminde o durumda geri vermekle yükümlüdür. Ancak, kiracı sözleşmeye uygun kullanma dolayısıyla kiralananda meydana gelen eskimelerden ve bozulmalardan sorumlu değildir.


Kiracının, sözleşmenin sona ermesi hâlinde, sözleşmeye aykırı kullanmadan doğacak zararları giderme dışında, başkaca bir tazminat ödeyeceğini önceden taahhüt etmesine ilişkin anlaşmalar geçersizdir.


II. Kiralananın gözden geçirilmesi ve kiracıya bildirme

MADDE 335- Kiraya veren, geri verme sırasında kiralananın durumunu gözden geçirmek ve kiracının sorumlu olduğu eksiklikleri ve ayıpları ona hemen yazılı olarak bildirmek zorundadır. 


Bu bildirim yapılmazsa, kiracı her türlü sorumluluktan kurtulur. Ancak, teslim alma sırasında olağan incelemeyle belirlenemeyecek olan eksikliklerin ve ayıpların varlığı hâlinde, kiracının sorumluluğu devam eder. Kiraya veren, bu tür eksiklikleri ve ayıpları belirlediğinde, kiracıya hemen yazılı olarak bildirmek zorundadır.



İflas eden kiracı nasıl tahliye edilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön