18 / 05 / 2024

Fener Rum Patriği tarihi bina restorasyonu

Fener Rum Patriği tarihi bina restorasyonu

Rumların şifa dağıttığına inandığı Çatalca'daki tarihi binayı Patrikhane restore ettirecek. Yunanistan’daki ekonomik kriz yüzünden tadilatı geciken yapının onarımı yakında başlıyor. İbadethane için Fener Rum Patriği Bartholomeos harekete geçti...

Büyükada Rum Yetimhanesi'nin restorasyonu için ilk adım atıldı!

Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise ikinci büyük ahşap yapısı olan Büyükada Rum Yetimhanesi, yıllar boyunca yıkım tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Kurtarılmayı bekleyen yetimhanenin restorasyonu için ilk adım atıldı.

Karabük Fener Cafe’ye yıkım kararı!

Karabük Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, kentsel sit alanı içerisinde bulunan Fener Cafe’nin onaylı restorasyon projesine aykırı olarak inşa edilmesi nedeniyle yıkılması kararlaştırılan ancak yıkılmayan yapı sahipleri hakkında yasal işlem başlattı.

Patrikhane ile Yunan Kilisesi arasında arazi krizi!

İstanbul Fener Rum Patrikhanesi, Rus Ortodoks Kilisesi’nden sonra bu defa da Yunanistan Kilisesi ile kriz yaşıyor.

Bafra Fener Köprüsü açılış için gün sayıyor!

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz Bafra ilçesinin iki yakasını birbirine bağlayacak olan Fener Köprüsü’nü inceledi.

Söke'deki Rum Köyü Doğanbey için yıkım kararı!

SİT alanıyken 2015’te imara açılan Aydın Söke’deki Rum Köyü Doğanbey’de, “Trene benziyor” diye yeni yapılan bir evi şikâyet eden köylüler kendi evlerinin imara aykırı olduklarını öğrendiler. 

Fener Group Gayrimenkul İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Fener Group Gayrimenkul İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi E. A. Hefni Musa Saleh ve A. A. Mobrouk Atya ortaklığında 100 bin TL sermaye ile bugün kuruldu.

Bodrum'da 4 milyon TL'ye satılık Rum kilisesi!

Bodrum'da bir işadamı, tapulu arazisi içinde bulunan 4 villa ve 1800 yıllık geçmişe sahip Rum kilisesini 4 milyon liraya satışa çıkardı

Eretna Ekşi Yapı İnşaat Anonim Şirketi kuruldu!

Eretna Ekşi Yapı İnşaat Anonim Şirketi, 200 bin TL sermaye ile 20 Mayıs'ta İstanbul, Maltepe, Aydınevler Mahallesi, Fener Sokak'ta kuruldu.

Mudanya Baş Melekler Kilisesi’nde restorasyon yapılacak!

Mudanya, Kumyaka Köyü’nde bulunan ve 2012 yılında Fener Rum Patrikhanesi adına Bursa Metropoliti Elpidophoros Lambriniadis'in mülkiyetini özel bir kişiden satın aldığı Baş Melekler Kilisesi’nde restorasyon hazırlıklarına başlandı.

Muratpaşa Lara Feneri'ndeki işletmelere ait olan alanlar boşaltılıyor!

Muratpaşa Belediyesi Lara Fener yanında bulunan ve içinde kafe, futbol okulu, Secret ve Sea Garden isimli işletmelerin bulunduğu 5 dönümlük alanı boşaltmak için bölgeye polis ve zabıta ile baskın yaptı

Fener Rum Patrikhanesi arazilerine tapu iptal davası açıldı!

Azınlık gayrimenkullerinin iadesinin yarattığı sevinç, endişeye dönüştü. Patrikhane’nin 4 yıl önce kavuştuğu Göksu’daki 98 dönüm arazi ile Ümit Tepesi için ‘tapu iptal’ davası açıldı. Bartholomeos, bütün yaşananlara rağmen umudunu koruyor

Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi ve hipodrom restore edilecek!

Bodrum İlçe Başkanı Çiğdem Demiralp, sanayi sitesinin altındaki hipodromun ortaya çıkarılması ve 236 yıllık Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi'nin restore edilmesiyle çalışma yapılacağını açıkladı.

Bababurnu Deniz Feneri, Google Map'e Fener Restoran olarak işlendi!

Antalya'nın denize en yakın noktasındaki tarihi Bababurnu Deniz Feneri'nin restoran ve turistik tesise çevrilmesine karşı hukuki mücadele yürütülürken, bölgenin Google Map'e de 'Fener Restoran' diye işlendiği ortaya çıktı.

Fener Rum Patriği tarihi bina restorasyonu Haberi

Fener Rum Patriği tarihi bina restorasyonu

Rumların şifa dağıttığına inandığı Çatalca'daki tarihi binayı Patrikhane restore ettirecek. Yunanistan’daki ekonomik kriz yüzünden tadilatı geciken yapının onarımı yakında başlıyor.


Çatalca Elbasan Köyü, Lozan Antlaşması 'Mübadele Maddesi'yle' iskan edilerek kuruldu. 1924 yılına kadar Rumlar'ın yaşadığı bu köydeki sayısız tarihi yapılardan biri de şifa dağıttığına inanılan suyun çıktığı ibadethane… İşte yıllardır harabe şeklindeki bu ibadethane için Fener Rum Patriği Bartholomeos harekete geçti. 


ESKİ HALİNE GETİRİLECEK


Geçen günlerde Elbasan Köyü Muhtarı Eyüp Özen'le bir araya gelen Bartholomeos, gelecek günlerde binayı onaracakarını söyledi. Patriğin 2 yıl önce köyde inceleme yaptığını anlatan Muhtar Özen, "Önce bir mimarla binayı inceledi. Ancak o sıralarda Yunanistan’da ekonomik kriz çıktığı için tadilat uzadı" dedi. Kısa süre önce Patrikhane’den telefon edildiğini kaydeden Özen şunları söyledi: Bu ibadethanenin Patrikhane için önemli olduğunu...