29 / 04 / 2024

fiil ehliyetsizliği

fiil ehliyetsizliği

Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alan herkesin sahip olduğu hak ehliyeti ne demektir? Yanıtı ve detayları haberimizde...

Soçi`yi olimpiyatlara Albayrak hazırlayacak

2014 Kış Olimpiyat Oyunları'nı düzenleyecek olan Rusya, Soçi'de kuracağı yeni limanı Türk inşaat sektörünün önde gelen şirketi Albayrak Grubu ile birlikte inşaa etmeye karar verdi.

`Arsa ve vergi teşviği gelirse konut fiyatları yarı yarıya ucuzlar'

Her yıl 600 bin konut ihtiyacının doğduğu Türkiye'de ailelerin sadece yüzde 20'sinin konut kredisi ödeyebilecek güce sahip olmasından hareket eden inşaatçılar devletle işbirliği yaparak ucuz konut yapmak için kolları sıvadı.

Şişli Ayazağa için son gün yarın

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş'nin Şişli Ayazağa'da bulunan turizm ve ticaret imarlı arsa için yaptığı ihalede verilen tekliflerle ilgili dosya incelemeleri sürüyor.

Larasu-İş anlaşması ile kredi faizi % 0.97‘ye indi

Larasu İnşaat'ın Mimarsinan'daki projesi Larasu Evleri'nde İş Bankası'ndan kredi alanlar için faiz oranı yüzde 0.97'ye düşüyor. Fiyatlar ise 118 bin YTL'den başlıyor..

Halkbank, İstanbul‘da yer için TOKİ‘yle görüştü

Halk Bankası, İstanbul'a taşıyacağı genel müdürlüğü için TOKİ ile yer araştırma ön görüşmelerini gerçekleştitrdi..

Güroymak Küçük Sanayi Sitesi 61 iş yeri yaptıracak

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın Kredi desteği ve Yapı Kooperatifi'nin sorumluluğu'nda Bitlis Güroymak Küçük Sanayi Sitesi kapalı zarf usulü ile 61 işyeri yaptıracak.

Patronlar işçiden kestiği KEY parasını ödememiş

Yaklaşık yedi milyon kişiyi ilgilendiren KEY'de son viraja girilirken, başta belediyeler olmak üzere birçok işverenin KEY kesintilerini ödemediği belirlendi. Yine de hak sahiplerine ödeme yapılacak.

İşte İstanbul`un yeni imar planları!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul'un yeni imar çalışmalarını son sürat sürdürüyor. İstanbul yeniden şekillenecek. Yeni planlara göre hangi ilçenin geleceği ne olacak? Hangi ilçeyi nasıl bir gelecek bekliyor? Nerelerde kentsel dönüşüm yapılacak? Sili

Uplife Park'ın yüzde 70'i rezerve edildi

Yaklaşık 5 bin ailenin talep gösterdiği Teknik Yapı'nın 567 dairelik Uplife Park projesi, rezervasyona açılır açılmaz dairelerin yüzde 70'i alıcı buldu.

Vakıfbank taşınmak için beklemeyecek

Vakıfbank İstanbul'a taşınmak için hazırlıklarını tamamladı. Hazırlanan yasa tasarısı imzaya açılmak üzere Bakan Hayati Yazıcı'ya iletildi. Ziraat Bankası ve Halkbank'ın gecikmesi halinde Vakıfbank, beklemeden taşınmak istiyor

Tüketiciler neden en çok 1+1'i tercih ediyor?

Tüketiciler neden 1+1'i çok tercih ediyor? Sektörün uzmanları yanıtlıyor! Yatırım ve oturmak amaçlı ev satın alacaklar 1+1 piyasasında son durum için tıklayın!

`Konut sahiplerini fiyat düşürmeleri için ikna etmeye çalışıyoruz`

Talep azalmasına karşın bazı bölgelerde gayrimenkulün yüzde 10 primli olduğunu söyleyen emlak danışmanlık şirketi TURYAP'ın Genel Müdürü Sarıbay, 'Mal sahiplerinin fiyatı düşürme konusunda direnci var. Biz ise niçin fiyatları düşürmeleri gerektiği konusun

Ortadoğu Grup Rize`deki projeyle yurtdışı işi kaptı

İnşaat sektöründe 27 yıldır hizmet veren Ortadoğu Group, Rize'nin Güneysu ilçesinde yaptığı kültür merkezi sayesinde Özbekistan ve Hindistan'da müteahhitlik işleri almaya başladı. Ortadoğu, Şişli'ye de Middleist projesi yapıyor

fiil ehliyetsizliği Haberi

fiil ehliyetsizliği

Hak ehliyeti ne demektir?

Kişiler Hukuku kapsamında yer alan hak ehliyeti, insanların hukuk düzeni içerisinde haklara sahip olmaları anlamına geliyor. Buna göre herkesin "insan" olması sebebi ile hak ehliyeti bulunuyor. Bütün insanlar haklara ve borçlara ehil olma hususunda eşit olarak görülüyor.


Fiil ehliyeti ise ayırt etme gücüne sahip ve herhangi bir kısıtlaması olmayan ergin kimselerin hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre ayırt etme gücü bulunmayanların, küçüklerin ve kısıtlıların fiil ehliyeti bulunmuyor.


Konu ile ilgili hükümler ile "Hak ehliyeti ne demektir?" sorusunun yanıtı Türk Medeni Kanununun Birinci Bölümünde madde 8 ile madde 16 arasında ele alınıyor.


I. Hak ehliyeti

MADDE 8.- Her insanın hak ehliyeti vardır.

Buna göre bütün insanlar, hukuk düzeninin sınırları içinde, haklara ve borçlara  ehil olmada eşittirler.

II. Fiil ehliyeti

1. Kapsamı

MADDE 9.- Fiil ehliyetine...