08 / 05 / 2024

gayrimenkul lehine irtifak hakkı

gayrimenkul lehine irtifak hakkı

Sınırlı Ayni Haklar kapsamında yer alan taşınmaz lehine irtifak hakkı nedir? Taşınmaz lehine irtifak hakkı nasıl kuruluyor? Taşınmaz lehine irtifak hakkı nasıl son buluyor? İşte yanıtı...

Rönesans Gayrimenkul Yatırım'a Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan 30 milyon euroluk kredi!

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş.'nin  yüzde 100 iştiraki olan MEL3 Gayrimenkul Geliştirme Yatırım İnşaat ve Ticaret A.Ş. lehine 30 milyon euroya kadar uzun vadeli kıdemli teminatlı kredi sağlayacak.

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti 2022!

Kat irtifakı kurulu bir gayrimenkulü kat mülkiyetine geçirmek isteyenler bu işlemin masraflarını araştırıyor. Peki, kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti 2022 ne kadar?

Özak GYO Didim gayrimenkulünün üst hakkı süresi tapuya tescillendi!

Özak GYO'nun Aydın İli Didim İlçesi  Altınkum Mahallesi'nde yer alan turizm tahsisli gayrimenkulüne ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından irtifak hakkı tesis işlemleri tamamlandı, 49 yıllık üst hakkı Özak GYO adına tapu siciline şerh edildi.

Kat irtifakı tapusu nasıl alınır?

Kerem Nükte Gayrimenkul Müdürü Hasan Aksay, 'Kat irtifakı tapusu nasıl alınmalı?, Kat irtifakı nasıl kurulur?' sorularının cevaplarını açıkladı.

Meram Belediyesi'nden 22.1 milyon TL'ye satılık 330 gayrimenkul!

Konya İli Meram Belediyesi, Kozağaç Mahallesi'nde bulunan 520 kat irtifak tapulu taşınmazları satışa çıkardı. 330 gayrimenkulün satış bedeli ise 22 milyon 150 bin TL olarak belirlendi.

Yatırımcıya 49 yıllık irtifak hakkı başladı!

Hazine taşınmazları üzerinde yatırımcılar lehine irtifak hakkı tesis edilmesi veya kullanma izni verilmesi ile taşınmazların bedelsiz devredilmesine ilişkin usul ve esaslar açıklandı. 

 Milli Emlak Genel Tebliği sıra no: 386!

Hazine taşınmazları üzerinde yatırımcılar lehine irtifak hakkı tesis edilmesi veya kullanma izni verilmesi ile taşınmazların bedelsiz devredilmesine ilişkin usul ve esasların belirlendiği 386 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği, bugünkü Resmi Gazete'de yer aldı..

İrtifak hakkı harcı 2018!

Gayrimenkul malikini bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasını sağlayan hak olan irtifak hakkı için ne kadar harç ödemesi yapılacak?

İrtifak hakkı tesisi 2017!

İrtifak hakkı, taşınmaz lehine konulabiliyor. İrtifak hakkı, tapu kütüğüne tesis edilebiliyor. İşte irtifak hakkı tesisi 2017 işlemleri..

Kat irtifakı ne kadar sürede çıkar?

İnşaatına henüz başlanmamış ya da yeni başlanmış bir bina için kat irtifakı tapusu alınabiliyor. Kat irtifakı bir arsanın maliki veya paydaşları lehine arsa payına bağlı olarak kuruluyor. Peki, kat irtifakı ne kadar sürede çıkar?

İrtifak hakkı için nereye başvurulur?

Gayrimenkul üzerinde, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan hak sahibine yararlanma yetkisi sağlayan hak türüne irtifak hakkı deniyor. Peki, irtifak hakkı için nereye başvurulur?

İrtifak hakkı bedeli nasıl belirlenir?

Gayrimenkul sahibinin, taşınmazı bir başkası tarafından kullanılmasına izin verdiği takdirde ortaya çıkan yararlanma hakkına irtifak hakkı deniyor. Peki, irtifak hakkı bedeli nasıl belirlenir?

İrtifak hakkı talep dilekçesi örneği!

Taşınmaz mal üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine yararlanma sağlayan hakka irtifak hakkı deniyor. İrtifak hakkı için il deftardarlıklarına başvuru yapılması gerekiyor. İşte, irtifak hakkı talep dilekçesi!

gayrimenkul lehine irtifak hakkı Haberi

gayrimenkul lehine irtifak hakkı

Taşınmaz lehine irtifak hakkı nedir?

Taşınmaz lehine irtifak hakkı ile ilgili yasal hükümler Medeni Kanun'da İkinci Kısım; Sınırlı Ayni Haklar Birinci Bölüm; Birinci Ayırım'da yer alıyor:


Taşınmaz lehine irtifak hakkı..

A. Konusu

MADDE 779.- Taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılar.


Yapma borçları, irtifaka başlı başına konu olamaz; ona ancak yan edim olarak bağlanabilir.


B. Kurulması ve sona ermesi

I. Kurulması

1. Tescil

MADDE 780.- İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescil şarttır.


İrtifak hakkının kazanılmasında ve tescilinde, aksi öngörülmüş olmadıkça taşınmaz mülkiyetine ilişkin hükümler uygulanır.

İrtifak hakkının zamanaşımı yoluyla kazanılması, ancak mülkiyeti bu yolla elde edilebilecek taşınmazlarda mümkündür. 


2. Sözleşme

MADDE 781.-...