02 / 05 / 2024

gecekondu tarzında binalar

gecekondu tarzında binalar

Binaların inşaat nevilerine göre ayrımı ve binaların inşaat sınıflarına göre ayrımı hakkında detaylı bilgiye ulaşmak ve binalar hakkındaki yasal hükümleri incelemek için haberimize giriş yapabilirsiniz...

1939 yılında binalar için iskan kararı: Her bina için önceden iskan belgesi alınacak!

1939 yılında her yeni yapılan bina için kritik karar alınmış. Binalara yerleşilmeden önce iskan belgesinin alınması gerekliymiş.

Kahramanmaraş depremleri dünya jeoloji uzmanlarının da radarında! Binalar depreme uygun değil...

Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye’de büyük tartışmaya neden olan inşaat kuralları ve zemine uygun imar prosedürleri, uluslararası bilim camiasını da hareketlendirdi. İşte ayrıntılar... 

Eşi emekli olan 65 yaş aylığı alabilir mi 2022?

65 yaş aylığın bağlanmasına dair birtakım şartlar bulunmaktadır. Bu şartların yanında vatandaşlar, “Eşi emekli olan 65 yaş aylığı alabilir mi 2022?” tarzında sorular sormaktadır. İşte bu soruların yanıtları!

Yeni ev sahibi kirayı artırabilir mi? Satılan ev için kira zammı yapılır mı?

Kirada oturan ve ev sahibi değişen pek çok vatandaş ‘Yeni ev sahibi kirayı artırabilir mi?’ ve ‘Satılan ev için kira zammı yapılır mı?’ tarzında soruların yanıtlarını arıyor. Kiracı ve ev sahibinin hakları Borçlar Kanunu’na göre düzenlenmiştir ve bu soruların yanıtları da kanun ile belirtilmiştir.

İzmir için ürküten deprem uyarısı!

Jeofizik Mühendisleri Odası (JFMO) İzmir Şubesi Başkanı Sinancan Öziçer, Ege'deki deprem riskleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. İzmir’de çok fazla fay bulunduğuna dikkat çeken Öziçer, bölgedeki fay hatlarının çökme ve batma tarzında olması sebebiyle daha sık deprem üreteceğini vurguladı.

Kentsel dönüşümde binalar nasıl yıkılmalı?

Kentsel dönüşüm kapsamında çürük binaların yıkımında yönetmeliklere uyulmaması birçok sorun yaratıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanları kentsel dönüşüm kapsamında binaların nasıl yıkılması gerektiğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Binalar uygun zemin koşullarında inşa edilmeli!

Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, Düzce'de dün saat 15.40'ta yaşanan 5.0 şiddetindeki depreme ilişkin açıklamasında binaların uygun zemin koşullarında inşa edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kentsel dönüşüm kapsamında binalar nasıl yıkılmalı?

İzmir'de yaşanan depremin ardından yıkılan binalar ve kentsel dönüşüm uygulamalarıyla tekrar gündem olan asbest riski nasıl ortadan kaldırılır? Kentsel dönüşüm kapsamında binaların yıkımı nasıl yapılmalı? İşte ayrıntılar...

İzmir'de yapılan yeni konutlarda zemin sağlamlığı ön planda!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'de inşa edilen konutlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurum, yeni konutların inşasında binaların sağlamlığına ve zeminin özelliğine dikkat ettiklerini ifade etti.

Bu binalar depremde çöküyor!

Depremde binaların çok sallanmasıyla beraber kolonlar da sallanıyor. Şiddetli depremlerde binalar çökebiliyor ve yıkılabiliyor. Peki deprem sırasında binalar neye dayanamaz? Binalar depremde neden çöker?

Beylerbeyi'ndeki tarihi köşk 44.7 milyon TL'ye satışa sunuldu!

19. yüzyıl Neo-Osmanlı tarzında inşa edilmiş, ikinci derece tarihi eser olan Beylerbeyi Yalıboyu'ndaki bir yalı satışa çıkarıldı. 13 odalı ve 9 banyolu yalının satış fiyatı 44 milyon 750 bin TL olarak belirlendi.

Rize'de kentsel dönüşüm çalışmalarına yoğun ilgi!

Rize'de devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında binaların yakım işlemleri sürüyor. Kent genelindeki çalışmalar çevre halkı tarafından yoğun ilgiyle izleniyor.

Yatay mimari tarzında ve mahalle kültürünü yaşatacak projeleri yapacağız!

Kentsel dönüşümle ilgili önemli açıklamalar yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Yatay mimari tarzında ve mahalle kültürünü yaşatacak projeleri yapacağız" dedi.

gecekondu tarzında binalar Haberi

gecekondu tarzında binalar

İnşaat nevilerine göre binalar!

Binalar farklı yönlerden birçok kategoriye ayrılabiliyor. Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerinin Takdirine İlişkin Tüzük kapsamında binaların inşaat nevilerine göre ayrımı ve binaların inşaat sınıflarına göre ayrımı hakkında yasal hükümlere yer veriliyor.


Söz konusu hükümler 15 Mart 1972 tarihinde 14129 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerinin Takdirine İlişkin Tüzük'te 9 ve 10. maddede;


Binaların inşaat nevilerine göre ayrımı:

Madde 9 – Binalar, taşıyıcı sistemleri esas alınmak suretiyle inşaat nevilerine göre aşağıdaki gruplara ayrılır: 

1 - Çelik karkas, 

2 - Betonarme karkas, 

3 - Yığma kagir,

4 - Yığma yarı kagir, 

5 - Ahşap,

6 - Taş duvarlı (çamur harçlı), 

7 - Gecekondu tarz ve vasfında, 

8 - Kerpiç ve diğer basit binalar,


Binaların inşaat sınıflarına göre ayrımı: 

Madde 10 – Binalar, aşağıdaki sınıflara ayrılır:

1 -...