05 / 05 / 2024

gelibolu tarihi alan yapı denetimi nasıl yapılır

gelibolu tarihi alan yapı denetimi nasıl yapılır

Tarihi Alana ilişkin her tür ve ölçekte planlar Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından hazırlanıyor ya da hazırlatılıyor. Peki, yönetmelik gereğince, Gelibolu tarihi alan yapı denetimi esasları nelerdir?

Gelibolu Yarımadası'ndaki kaçak yapılara uydudan sıkı takip!

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Gelibolu Yarımadası'nda kültürel mirası tehdit eden kaçak yapıları, uydu ve insansız hava araçlarıyla (İHA) anlık takip ediyor ve yasal süreçleri uyguluyor.

Çanakkale Seddülbahir Kalesi'nin restorasyonu hız kesmiyor!

Çanakkale Seddülbahir Kalesi'nin Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı (CATAB) tarafından 2015 yılında başlatılan restorasyon uygulaması devam ediyor. Çanakkale Seddülbahir Kalesi'nin restorasyon uygulamaları yüzde 98 oranında tamamlandı.

Anzak Koyu'nda toprak kayması!

Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'ndaki Anzak Koyu bölgesinde toprak kayması yaşandı

Tarihi Roma Hamamı sit alanında yıkım başladı!

Tarihi Roma Hamamı’nın kazı çalışmaları yapılırken sit alanındaki yapıların yıkımı tek tek gerçekleştirildi. Sadece Bülent Doğan’ın işlettiği tesislerde yıkım başlamadı...

İzmir Konak açık hava müzesi açılıyor!

2 yıl su altında kalan Roma dönemine ait 1800 yıllık hamam İzmir’de inşaat çalışması sırasında bulunmuştu. Bulunan tarihi alan açık hava müzesi yapılıyor. Yapılan müzede tarihi alanda bulunan mozaiklerin üstü camla kapatılacak, izleme terasları ve yürüyüş yolları yapılacak...

Çanakkale Gelibolu Yarımadası kesin korunacak hassas alan ilan edildi!    

Cumhurbaşkanı kararıyla, Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde bulunan 17. ETBAR 01 Gelibolu Yarımadası 1. kısım doğal sit alanı kapsamına giren alan "kesin korunacak hassas alan" olarak ilan edildi.

Tarihi Yarımada imar barışından nasıl etkilenecek?

Tarihi Alan Başkanlığı, ‘imar barışı’nın İstanbul’da tarihi yarımadayı nasıl etkileyeceğiyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan rapor istedi. Başkanlık, raporun UNESCO rehberine göre hazırlanmasını talep etti.

Kapadokya’da kaçak yapılaşma önlenecek!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Kapadokya’daki kaçak yapılaşmanın önüne geçmek ve bölgeyi korumak için Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı benzeri bir ‘alan başkanlığı’ oluşturulacağını açıkladı.

Gelibolu Seddülbahir Kalesi yaşayan müze olacak!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Seddülbahir Kalesi'nin restorasyonu tamamlandığını söyledi. Kalenin yaşayan müze ve kale olacak.

Seddülbahir Kalesi müze oluyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Seddülbahir Kalesi'nin restorasyonuyla ilgili açıklamalar yaptı.

Levent Doğal Tarihi ve Kentsel Sit Alanı imar planı askıya çıktı!

Levent Doğal Tarihi ve Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı bugün İBB tarafından askıya çıkarıldı..

Niğde Çukurkuyu Kasabası'ndaki tarihi alan TBMM gündeminde!

Niğde'nin Çukurkuyu Kasabası'nda bulunan tarihi bir alana yönelik çalışmalar meclis gündemine taşındı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..

Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı çalışmaları tam gaz devam!

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Ulus'ta başlatılan “Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı” projesi kapsamında çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.

gelibolu tarihi alan yapı denetimi nasıl yapılır Haberi

gelibolu tarihi alan yapı denetimi nasıl yapılır

Gelibolu tarihi alan yapı denetimi!

Tarihi Alana ilişkin her tür ve ölçekte planlar Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından hazırlanır ya da hazırlatılır, bu planlar Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanarak yürürlüğe girer. 


Bu planların değiştirilmesi, revizyonu ve yenilenmesi işlemleri Başkanlıkça yürütülür ve Bakanlığın onayı ile yürürlüğe girer. Tarihi Alan planları etaplar halinde yapılabilir.


İdarelerce yapılan planların Başkanlıkça yapılacak ve Bakanlıkça onaylanacak olan üst ölçekli Tarihi Alan planlarına uygun olması zorunludur.


İdarelerce yapılacak planlarda Başkanlığın uygun görüşünün alınması zorunludur.


Projelerin hazırlanması, onayı ve yapı ruhsatı

MADDE 6 – (1) Tarihi Alanda Başkanlığın yetkili olduğu kısımlarda, her türlü yapının, esaslı onarımı ile yeni yapıların inşası ve taşınmazlara ilişkin proje uygulamaları Tarihi Alan planlarına uygun olarak ve Başkanlığın aldığı kararlar doğrultusunda 6546 sayılı Kanun hükümlerine göre...