02 / 05 / 2024

Gelir Vergisinin Esasları

Gelir Vergisinin Esasları

Taşınmazların iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılması halinde gelir vergisi ödemesi yapması gerekiyor.Gelir vergisi ödemeleri nasıl yapılıyor? Gelir Vergisi beyannamesi nedir?

Seçimden sonra vergilere zam gelebilir!

Prof. Dr. Murat Batı, seçimden sonra gelir vergisinin payının yükseltilerek, dolaysız vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payının artırılabileceğini açıkladı.

Kart, şifre ve kodları ile ilgili KDV esasları belirlendi...

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sanal ya da fiziki ortamlarda satılan kart, şifre ve kodlara ilişkin katma değer vergisi (KDV) uygulamalarının esasları tespit edildiği kaydedildi. 

Gelir İdaresi Başkanlığı vergi takvimini yayımladı! İşte Emlak vergisinin 2.taksiti ödeme günü!

Gelir İdaresi Başkanlığı kasım ayında ödenecek vergiler listesini yayımandı. Peki, kasım ayında hangi vergiler ödenecek? İşte 2023 Vergi Takvimi...

MTV ve gelir vergisinde son ödeme günü bugün! Borcu olanlar elinizi çabuk tutun!

Yapılandırma kapsamında vergi borçları ile motorlu taşıtlar (MTV) ve gelir vergisinin ikinci taksit ödemelerinde bugün son gün. Borcu olanlar elinizi çabuk tutun!

Futbol kulüplerine vergi müjdesi! Kullanılacak yer şartı var...

Sporcu ücretlerinden alınan gelir vergisinin özel hesaba iadesine dair esaslar belirlendi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; futbolculara yapılan ödemelerden kesilen vergiler kulüplere iade edilecek. İşte detaylar...

Evi, iş yeri kirada olanlar dikkat! Geliriniz 9 bin 500 TL'yi aşıyorsa hemen bunu yapın! Gelir vergisi nasıl hesaplanır?

Milyonlarca ev ve iş yeri sahibi, Mart ayının gelmesiyle beraber kira gelir vergisinin nasıl hesaplanacağını araştırıyor. Peki kira geliri vergisi nasıl hesaplanır? Kira geliri beyannamesi ne zaman verilir? 

Geliri vergisi beyanname dönemi başladı! Evi ve iş yeri kirada olanlar dikkat!

Geçtiğimiz seneyle ilgili senelik gelir vergisinin beyanname süreci bugün başladı. Peki beyannameler nasıl verilecek? İşte milyonlarca kişinin merak ettiği ayrıntılar...

Vergi daireleri bugün saat 21.00'e kadar açık olacak!

Yıllık gelir vergisinin ilk taksiti ile yapılandırma düzenlemesinin ikinci taksitinin son ödeme günü olması sebebiyle bugün saat 21.00'e kadar tüm vergi daireleri açık olacak.

10 soruda Veraset ve İntikal Vergisinin Beyanı 2019!

Gelir İdaresi Başkanlığı, ölüm ve ivazsız intikal halinde mirasçıların ve intikal sahiplerinin vermeleri gereken Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamelerine ilişkin açıklamaların yer aldığı “Veraset ve İntikal Vergisinin Beyanı” Broşürü yayınlandı...

Kira gelir vergisinin ilk taksit ödemeleri için bugün son!

Kira beyannamesi vermeyen gayrimenkul sahipleri için verilen süre bugün doluyor. Kira beyannamesi vermeleri gerektiği halde kira beyannamesi vermeyenler cezalı duruma düşecekler. Kimlerin kira beyannamesi vermesi gerekiyor?

Kira gelir vergisinin ilk taksit ödemeleri yarın bitiyor!

2018 yılında konutta yıllık 4 bin 400, iş yerinde ise 34 bin TL gelir elde eden vatandaşların vergi ödemesi gerekiyor. 1 Mart'ta başlayan ilk taksit ödemeleri yarın mesai bitiminde sona erecek.

Gelir Vergisi Genel Tebliği Seri No:301!

Gelir Vergisi Genel Tebliği bugün Resmi Gazete'de yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Tebliğ ile vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirleniyor...

Kira ve stopaj vergisinin kaldırılması için kanun teklifi verildi!

Kira ve stopaj vergisinin kaldırılması için verilen Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi için görüşmeler komisyonda devam ediyor..

Gelir Vergisinin Esasları Haberi

Gelir Vergisinin Esasları

Gelir Vergisi beyannamesi nedir?


Bir kimsenin resmi bir kuruluşa herhangi bir durumu bildirmek yazı ile yapılan bildirime beyanname deniyor.

Taşınmazların iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılması halinde gelir vergisi ödeniyor. Vergi senede iki eşit taksit halinde  Mart ve Temmuz aylarında ödeniyor.Elde edilen kazançta vergilendirilecek kısma, "safi değer artışı" deniyor. Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 81. maddesi hükmüne göre; değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunuyor. 


Değer artış kazancı vergisi olarak nitelendirilen gelir vergisi; Bedelli olarak edinilen gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl...