29 / 04 / 2024

Seçimden sonra vergilere zam gelebilir!

Seçimden sonra vergilere zam gelebilir!

Prof. Dr. Murat Batı, seçimden sonra gelir vergisinin payının yükseltilerek, dolaysız vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payının artırılabileceğini açıkladı.



Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Batı, seçim sonrası ekonomi yönetiminin vergiler üzerine bir dizi önlemler alabileceğini belirtti. 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Batı, “Bütçede seçim nedeni ile oluşacak olan açık nedeni ile yeni vergilerin gelmesi mümkün olabilir mi?” sorusuna, özellikle kripto paralar ile ilgili olarak  bazı finansal enstrümanlardan elde edilen gelirlerden vergi alınmaya başlayacağını düşündüğünü söyledi.  10 Haber'e konuşan Sayın Batı, gelir vergisi için hayat standardı esasının konuşulduğunu da kaydederek, bu senaryonun gerçekleşme ihtimalinin de yüksek olduğununun üzerini çizdi.

ekonomim.com'a yer alan habere göre; Prof. Dr. Murat Batı özellikle gelir vergisinin payının yükseltilerek dolaysız vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payının artırılmasının planlanacağını tahmin edilmektedir.

Seçimden sonra vergilere zam gelebilir!

Batı’nın gelmesini ihtimal dahilinde gördüğü bir diğer vergi ise gayrimenkul kazançları ile ilgili olan vergi dilimi. Batı’ya göre gayrimenkul alım-satım kazançlarında gerçek bedel uygulamasına geçilmesi yani gerçek satış bedelinin ekspertiz raporu ile birlikte tespit edilip bunun üzerinden harç ve vergilerin alınması planlanabilir.

Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in etkin olmayan bazı vergilerdeki istisna ve muafiyetlerin kaldırılmasıyla ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı’na talimat verdiğini hatırlatan Batı öncelikle vergi harcama listesinden bazı istisna ve muafiyetlerin daraltılması adına azıcık bir budamanın yapılacağını sandığını belirtiyor ancak bu budamanın sermaye aleyhine çok fazla olacağını düşünmediğini ekliyor.

KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerin oranının düşürüleceğini pek sanmadığını belirten Batı “Fakat açıkladığım yöntemlerle özellikle gelir vergisinin payının artırılarak dolaysız vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payının artırılması planlanacak diye tahmin ediyorum. Öte yandan, Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin bir daha getirilmesine pek ihtimal vermiyorum” diye ifade etti. 

Evlerinde kira almadan kaynanalarını, amca, dayı, hala, teyze, yeğenlerini oturtanlara vergi şoku! Resmen açıklandı! 

İkinci, üçüncü eve vergi sistemi uygulanabilir değil! Konut fiyatları ne olur?

Konutta ek vergi uygulamasına tepki: Yoksul insanların barınacak yer bulmasını daha da zorlaştıracak!

Birden çok evi olana kademeli ek vergi sistemi nasıl işlemeli? Bu yapılmazsa vergi de işe yaramaz!


Geri Dön