29 / 04 / 2024

Kart, şifre ve kodları ile ilgili KDV esasları belirlendi...

Kart, şifre ve kodları ile ilgili KDV esasları belirlendi...

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sanal ya da fiziki ortamlarda satılan kart, şifre ve kodlara ilişkin katma değer vergisi (KDV) uygulamalarının esasları tespit edildiği kaydedildi. 



Belirli bir ürün veya hizmetin karşılığını temsil edemeyen kart, şifre ve aktive edilerek ürün yada hizmet temin edilmesi halinde KDV uygulanacağı açıklandı. Başkanlığın Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlandığı belirtildi.

Tebliğe konu olan kart, şifre ve kodlar (aktivasyon kodu, e-pin kodu, oyun kodu, dijital ürün kodu, cüzdan kodu olarak hediye kartı/çeki gibi), sanal ortamda pazarlanan bilgisayar programları, oyunlar, uygulamalar, müzik, yayın ve eğlence gibi ürün ve hizmetlerin de temin edilmesinde ya da sanal veya fiziki mağazalarda güvenli alışveriş yapılmasında kullanılabiliyor. Hatta, bu kart, şifre ve kodlar, sanal ortamda veya fiziki olarak satılabiliyor.

Söz konusu olan bu kart, şifre ve kodlar, belirli bir ürünün hizmetin karşılığını oluşturabildiği gibi bunları çıkaranlar nezdinde ürün veya hizmet satın alınabilmesine yönelik sanal bir satın alma gücünü de temsil edebilmektedir. Tebliğ kapsamında bu kart, şifre ve kodların yurt dışından ithali veya Türkiye'de satışı KDV'ye tabi olacak.

Kart, şifre ve kodları ile ilgili KDV esasları belirlendi...

Bu kart, şifre ve kodların yurt dışı mukimi firmalardan temin edilmesi halinde, bu işleme ilişkin KDV'nin Türkiye'de mukim olanlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenmesi, KDV mükellefi olmayan gerçek kişiler tarafından yurt dışı mukimi elektronik hizmet sunucularından sağlanması halinde, bu işleme ilişkin KDV'nin yurt dışı mukimi firma tarafından beyan edilip ödenmesi gerekecek. Türkiye'de satılması halinde hesaplanan KDV, satıcı şirketler tarafından beyan edileceği kaydedildi. 

Buna göre, sanal veya fiziki ortamda satılan fakat belirli bir ürün veya hizmetin karşılığını temsil edemeyen, kullanıldığında kart, şifre yada  kodu çıkaran şirket nezdinde bir satın alma hakkı oluşturan, ödeme aracı mahiyetinde olan kart, şifre ve kodların satışı KDV'nin konusuna maalesef girmiyor. Bu çerçevede, kart, şifre ve kodların yurt dışından temini veya Türkiye içerisinde satışı KDV'ye tabi olmayacak.

Buna göre, karşılığı belirli bir ürün yada hizmet olsun olmasın, sanal veya fiziki mağazalarda bulunan kart, şifre ve kodlar ile diğer ürünlerin satışı için Türkiye'de verilen aracılık hizmetleri de KDV'ye tabi olacağı kaydedildi. Bu satışlara ilişkin hizmet bedel komisyon gibi adlar altında alınan bedeller üzerinden hesaplanan KDV, aracılık hizmetini verenler tarafından beyan edilecek. Belirlenen bu tebliğler, 1 Şubat 2024'te yürürlüğe girecek.

Dijital slip uygulamasıyla kağıt kullanımı azalıyor!

Kredi kartı ile tapu harcı ödenir mi?

Tapu müdürlüklerinde 2 buçuk milyonun üzerinde kimlik doğrulama işlemi yapıldı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön