18 / 05 / 2024

haksız iktisab ne demek

haksız iktisab ne demek

Sebepsiz zenginleşme olarak da bilinen haksız iktisap nedir? Yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Fenerbahçe'den Galatasaray'ın Düşler Vadisi Riva projesine itiraz: Haksız kazanç sağlanıyor!

Fenerbahçe'nin hukukçuları, Galatasaray'ın Düşler Vadisi Riva projesi ile ilgili haksız kazanç sağlandığı iddiasını gündeme getirdi. İşte ayrıntılar...

Pırlantada yüzde 50 indirim! Assos Pırlanta 1 karat pırlanta tektaş yüzük ne kadar?

Assos Pırlanta'da yüzde 50'ye varan indirimler başladı. Kızların hayali olan pırlanta yüzüklerin fiyatları merak ediliyor. Assos Pırlanta 1 karat pırlanta tektaş yüzük ne kadar? 

Gayrimenkul fırsatçıları Bakanlığın radarında! Haksız fiyat artışları yapanlar, yanlış beyanda bulunanlar dikkat! 

RADAR Sistemi ile gayrimenkul fırsatçılarıyla da mücadele ediliyor. Gayrimenkuldeki fırsatçılar, haksız fiyat artışları yapanlar, yanlış beyanda bulunanlar tek tek tespit edildi. İşte ayrıntılar... 

'Günlük konut kiralamaya belge zorunluluğu haksız rekabeti önleyecek'! 1 Ocak 2024'te başlıyor!

Konutların tek seferde 100 günden kısa süreli turizm amaçlı kiralanmasına dair esaslar belirlendi. Böylece izin belgesi için e-Devlet üzerinden başvuru yapılacak. Söz konusu uygulamadaki belge zorunluluğunun haksız rekabeti önleyeceği bekleniyor.

Ev sahipleri dikkat: Yüksek kiraya haksız kazanç cezası geliyor, hapis yatabilirsiniz...

Fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis ve para cezası geliyor. Söz konusu fahiş zamların önüne geçmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerekirse ceza uygulanacağını söylemişti.

Yellen: Çin, ABD'nin haksız ticaret endişelerini gideremedi!

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin'in ABD'nin gümrük vergilerinde artış uygulamasına neden olan haksız ticaret uygulamalarını ele almakta başarısız olduğunu ve ülkesinden Çin'e giden yatırımları kontrol etme şanslarının yüksek olduğunu söyledi.

Kiracılara müjde! İşte kira artışının önüne geçecek yöntemler!

Fahiş kira artışının önüne geçmek için yasal düzenleme yolda. Kira zammına yüzde 25 sınırının süresinin uzatılması kesinleşirken, fahiş kira zammıyla haksız kazanç sağlayan kişilere 3 seneye kadar hapis cezası verilmesi planlanıyor. Peki kira artışlarının önüne geçmek için ne yapılması gerekiyor?

Av. Hasan Hüsnü Güzelöz ne iş yapıyor? Hangi üniversitelerde ders veriyor? Hangi alanlarda çalışıyor?

Doğuş GYO Yönetim Kurulu Üyesi Türk iş insanı Av. Hasan Hüsnü Güzelöz kimdir? Ne iş yapıyor? Av. Hasan Hüsnü Güzelöz hangi alanlarda danışmanlık yapıyor? İşte Av. Hasan Hüsnü Güzelöz ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

Doç. Dr. Şükrü Mete Tepegöz kimdir? Kariyerine ne zaman başladı?

Vakıf GYO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Doç. Dr. Şükrü Mete Tepegöz kimdir? Şükrü Mete Tepegöz kariyerine ne zaman başladı?

Kız Kulesi ne zaman, saat kaçta açılacak? Kız Kulesi'nin açılış saati belli oldu!

Kız Kulesi ne zaman, saat kaçta açılacak sorularının yanıtları pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki Kız Kulesi saat kaçta açılacak?

Sevgililer günü indirimi başladı! Yüzde 40 indirim! Küpeden yüzüğe ne ararsan var! Sirius 7 Şubat 2023 fiyat listesi

En önemli günlerden biri olan 14 Şubat sevgililer gününe sayılı günler kaldı. Sevdikleri için hediye arayanlar indirimleri takip ediyor. Sirius pırlantada sevgililer günü indirimi başladı.  Yüzde 40 indirim! Küpeden yüzüğe ne ararsan var!

Xiaomi Mi Smart Air Fryer Yağsız Fritöz en uyguna nerede satılıyor? Fiyatları ne kadar? 4 Şubat 2023 fiyat listesi

Sağlıklı yaşam sürdürmek isteyenler için yağsız fritöz pratik yemek yapma çözümleri ile ev hanımlarının mutfakta en büyük yardımcısı olma özelliğine sahiptir. Peki Xiaomi Mi Smart Air Fryer 3.5 lt Yağsız Fritöz nerede ne kadar? İşte 4 Şubat 2023 fiyat listesi

Zen'de pırlanta baget yüzükler yüzde 50 indirimle satılıyor! Pırlanta baget yüzük ne kadar? 20 Ocak 2023 fiyat listesi

Pırlanta baget yüzükler Zen Pırlanta'da yüzde 50 indirim ile satılıyor. Baget yüzük almak isteyenler için büyük fırsat resmen başladı.Pırlanta baget yüzük fiyatı ne kadar? Zen 20 Ocak 2023 fiyat listesi.

haksız iktisab ne demek Haberi

haksız iktisab ne demek

Haksız iktisap nedir?

İktisap, kelime anlamı olarak kazanma, edinme anlamlarını ifade ediyor. Haksız iktisap ise, bir kimsenin malvarlığında, haklı bir nedene dayanmadan başka bir kimsenin malvarlığı aleyhine meydana gelen artma ya da azalmama durumuna deniyor.


Sebepsiz zenginleşme olarak da ifade edilen haksız iktisapta her borç ilişkisinde olduğu gibi bir borçlu ve bir alacaklı bulunuyor.


Haksız iktisap ilişkisinin borçlusu, malvarlığı haklı bir sebep olmaksızın başkası aleyhine artan yani zenginleşen kişi; aleyhine sebepsiz zenginleşme davası açılması halinde ise davalı oluyor. Buna bağlı olarak haksız iktisap ilişkisinde malvarlığı kendisi aleyhine artmış olan kişi de alacaklı; dava açması durumunda ise davacı niteliği kazanıyor.


Borçlar Kanunu'nun 61. maddesine göre haksız bir sebep olması durumunda başkası zararına zenginleşen kimse, bu zenginleşmeyi iade etmek zorunda kalıyor.


Haksız iktisap çeşitleri..


Kazandırmadan doğan haksız...