28 / 04 / 2024

hangi dava hangi mahkemede açılır

hangi dava hangi mahkemede açılır

Dava ile, bir hak devlet kanalıyla devletin organları olan mahkemeler vasıtasıyla kullanılabiliyor. Davalar, davanın konusuna göre, çeşitli mahkemelerde görülüyor. Peki, hangi dava hangi mahkemede açılır? Gayrimenkul davaları nerede açılır?

Hangi durumlarda kiracı çıkarılır? Kiracı çıkarmak için yasal düzenleme var mı?

Son günlerde, kiracılar ile ev sahipleri arasındaki tartışmalar neredeyse günlük haberlerin başlıklarında yer almakta. Kira fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar ve diğer durumlar, kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlık mahkemede son buluyor. Kiracı ve ev sahipleri hangi durumlarda dava açabilir?

Kira tespit davası hangi hallerde açılır?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ya da mal sahibi kira tespit davası açabiliyor. Bu dava gayrimenkulün bulunduğu yer mahkemesindeki Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülüyor. Peki, kira tespit davası hangi hallerde açılır?

Şufa davası hangi mahkemede açılır?

Şufa hakkı, paylı mülkiyete konu olan taşınmaz malın paydaşlarından birinin payını bir üçüncü kişiye satması halinde kullanılıyor. Bu hak için dava açılabiliyor. Peki, şufa davası hangi mahkemede açılır?

Hangi dava hangi mahkemede açılır?

Dava ile, bir hak devlet kanalıyla devletin organları olan mahkemeler vasıtasıyla kullanılabiliyor. Davalar, davanın konusuna göre, çeşitli mahkemelerde görülüyor. Peki, hangi dava hangi mahkemede açılır? Gayrimenkul davaları nerede açılır?

Önalım hakkı davası hangi mahkemede açılır?

Önalım hakkı, paylı mülkiyete konu olan taşınmaz malın paydaşlarından birinin payını bir üçüncü kişiye satması halinde kullanılıyor. Peki, önalım hakkı davası hangi mahkemede açılır? Dava nasıl açılır?

Geçit hakkı davası hangi mahkemeye açılır?

Geçit hakkı, başkasının arazisinden geçmek hakkı oluyor. Bu hak Medeni Kanun kapsamında madde 747'de düzenleniyor. Geçit hakkı almak için bir dilekçe ile dava açılabiliyor.Peki, geçit hakkı davası hangi mahkemeye açılır?

Hangi konularda ortaklığın giderilmesi davası açılabilir?

Hisseli taşınmaz mülk sahipleri ortaklığın giderilmesini bir dava açarak isteyebiliyor. Peki, hangi konularda ortaklığın giderilmesi davası açılabilir?

Osman Nuri Bakırcı hakkında hangi davalar açıldı?

Projede olmayan dairelerin satışını yaptığı gerekçesiyle birçok dava açılan Osmanlı İnşaat’ın sahibi Osman Nuri Bakırcı yaptığı açıklamada projelerin ruhsat çalışmalarının devam ettiğini belirtmişti. Peki Osman Nuri Bakırcı hakkında hangi davalar açıldı?

Ortaklığın giderilmesi davası hangi durumlarda açılmaz?

Paylı mülkiyete tabi taşınmazlarda, dava açılarak paylı mülkiyet ferdi mülkiyete dönüştürülebiliyor. Ancak, ortaklığın giderilmesi davası bazı durumlarda açılamıyor. Peki, ortaklığın giderilmesi davası hangi durumlarda açılmaz?

Kira sözleşmesi mahkemesi hangi mahkemedir?

Kira sözleşmesi imzalayan tarafların kira dönemi içinde veya sonunda sorun yaşadığını düşünelim. Bu sorunların giderilmesi için dava açılabilir mi? Kira sözleşmesi mahkemesi hangi mahkemedir?

Arsa davalarına hangi mahkeme bakar?

Arsa davalarının hangi mahkemede açılacağı, dava konusuna göre değişiyor. Peki, arsa davalarına hangi mahkeme bakar? Sulh Hukuk Mahkemesi mi? Asliye Hukuk Mahkemesi mi? İşte yanıtı..

Kadastro mahkemesi hangi davalara bakar?

Kadastro Kanununun uygulanması ile ilgili dava ve işlere belirlenen usul ve esaslara göre bakmak üzere her kadastro bölgesinde tek hakimli yeter sayıda kadastro mahkemesi bulunuyor. Peki, kadastro mahkemesi hangi davalara bakar?

İzale–i şuyu (ortaklığın giderilmesi) davaları hangi mahkemelerde görülür?

Gayrimenkule ilişkin önemli konulardan birinin de ortaklık durumu olduğunu daha önce belirtmiştik. Şimdi de İzale – i şuyu davaları hangi mahkemelerde açılır, dava süreci nasıl ilerler, Avukat Kadir Kurtuluş’a sorduk.

hangi dava hangi mahkemede açılır Haberi

hangi dava hangi mahkemede açılır

Hangi dava hangi mahkemede açılır?

Dava ile, bir hak devlet kanalıyla devletin organları olan mahkemeler vasıtasıyla kullanılabiliyor. Davalar, davanın konusuna göre, çeşitli mahkemelerde görülüyor.


Yargı sürecinin hızlı tamamlanması adına, müracaatın doğru mahkemeye yapılması önem teşkil ediyor. Peki, hangi dava hangi mahkemede açılır? Gayrimenkul davaları nerede açılır?


Tapu davaları - Davanın görüldüğü mahkemeler:

TAPU  İPTALİ - TESÇİL ASLİYE HUKUK M. Taşınmazın Bulunduğu Yer/KESİN

TAPU  Kaydı Tashihi (Düzeltilmesi) Davası ASLİYE HUKUK M. Tapu kaydının Bulunduğu Yer, Birden Fazla Taşınmaz Varsa Bunlardan Birinin Bulunduğu Yer/KESİN

TAPU  kaydındaki DAVALIDIR ŞERHİNİN silinmesi  davası ASLİYE HUKUK M. Tapu kaydının Bulunduğu Yer, Birden Fazla Taşınmaz Varsa Bunlardan Birinin Bulunduğu Yer/KESİN

TAPU  kaydındaki ŞERHİN silinmesi veya düzeltilmesi davası ASLİYE HUKUK M. Tapu kaydının Bulunduğu Yer, Birden...