28 / 07 / 2024

Hemşehri hukuku esasları

Hemşehri hukuku esasları

Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisi oluyor. Beldeyi ilgilendiren her konuda hemşehrilerin hakları söz konusu oluyor. Buna göre, hemşehri hukuku nedir, hemşehri hukuku ile ilgili hükümler nelerdir diyorsanız işte yanıtı...

Bursa'da yatay mimarili dönüşüm yapılmalı!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’da faaliyet gösteren hemşehri derneklerinin temsilcileriyle bir araya geldi. 

Maltepe Fındıklı'ya yaşam kompleksi inşa edilecek!

“Hemşehri Buluşmaları” kapsamında Bitlislilerle bir araya gelen Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Fındıklı Mahallesi’ne bir yaşam kompleksi inşa etmek için hazırlıklara başladıklarını müjdeledi. Kılıç’a, vatandaşlardan tam destek geldi.

Ali Kılıç Maltepe yatırımlarını anlattı!

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Hemşehri Buluşmaları” kapsamında ilçede yaşayan Kastamonulularla bir araya geldi, toplantıda konuşan Başkan Kılıç 1.5 yılın hesabını sizlere vermek için buradayım” dedi.

Trabzon'da mini Arap şehri kurulacak!

Armada Grup Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Muhammet Raıf Hakmi Trabzon'da bir Arap şehri kurmak istediklerini belirterek, hem potansiyeli hem kamu desteğini görmek için geldiklerini söyledi.

Ev sahibi kiraya en fazla yüzde kaç zam yapabilir?

Kiracılık Hukuku esaslarına göre, yenilenen kira dönemlerinde kira bedeline TÜİK tarafından belirlenen oranlarda zam yapılabiliyor. Peki, ev sahibi kiraya en fazla yüzde kaç zam yapabilir?

Aziz Kocaoğlu: Kentsel dönüşümü rızayla yapacağız!

Karabağlar’daki hemşehri derneklerini ziyaret eden İzmir Büyükşehir Belediye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaptığı açıklamada “Biz kentsel dönüşümü rızayla, uzlaşıyla yapacağız. Anlaşamazsak yapmayacağız” dedi.

Aziz Kocaoğlu: 'Anlaşamazsak dönüşümü yapmayacağız'

İzmir'in Karabağlar ilçesinde hemşehri derneklerini ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Kentsel dönüşümü rızayla, uzlaşıyla yapacağız. Anlaşamazsak yapmayacağız" mesajını verdi. İşte Aziz Kocaoğlu'nun açıklamaları...

Mirası red süresi ne zaman başlar?

Bir kimsenin vefatı halinde kalan miras, yasal mirasçılar tarafından reddedilebiliyor. Peki, miras ne zaman ve nasıl reddedilir? Mirası red süresi ne zaman başlar? İşte miras hukuku esasları...

Mirasçılar nasıl belirlenir?

Bir yakınınızın vefat ettiğini ve şahsınıza miras intikal ettiğini düşünelim. Ölen bir kimsenin mirasçıları ve miras payları nasıl öğrenilir? Mirasçılar nasıl belirlenir? İşte miras hukuku esasları..

Mirastan çıkarma davasını kimler açabilir?

Hangi hallerde ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısı mirasçılıktan çıkarılabilir? Mirastan çıkarma davasını kimler açabilir? İşte Medeni Kanun kapsamında yer alan miras hukuku esasları...

Akıllı Yıldızlar şehri dijital platformda!

Soyak, ‘Akıllı Yıldızlar Şehri oyunuyla hem enerji tasarrufunu öğretiyor hem de sürdürülebilir yaşam yaklaşımını çocuklara aşılıyor. Soyak Holding Kurumsal İletişim Koordinatörü Fatma Çelenk “Soyak adı bugün artık sürdürülebilirlikle anılıyor.

Kiracı tahliye davası örneği!

Borçlar Kanunu kanunu kapsamında yer alan kira hukuku esaslarına göre kiraya verenin tek taraflı irade beyanı ile sözleşme sona erdirilebiliyor. İşte kiracı tahliye davası örneği..

Gayrimenkul hukuku tapu tahsis belgesi!

Tapu senedi bir gayrimenkulde kişinin mutlak - kesin nitelikte olan hak sahipliğini gösteren belge olarak tanımlanıyor. Peki, tapu tahsis belgesi nedir? İşte gayrimenkul hukuku tapu tahsis belgesi esasları...

Hemşehri hukuku esasları Haberi

Hemşehri hukuku esasları

Hemşehri hukuku nedir?

Hemşehri, bir beldede ikamet eden kimselere deniyor. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme ve belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları bulunuyor. Bu haklar, hemşehri hukuku kapsamında şekilleniyor. Buna göre hemşehri hukuku nedir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Hemşehri hukuku ile ilgili yasal hükümler Belediye Kanunu kapsamında 13. maddede şu şekilde ifade ediliyor;


MADDE 13. — 

Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme ve belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları vardır. Yardımların insan onurunu zedelemeyecek koşullarda sunulması zorunludur.


Belediye, hemşehriler arasında sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi ve kültürel değerlerin korunması konusunda gerekli çalışmaları yapar. Bu çalışmalarda üniversitelerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, sivil toplum kuruluşları ve uzman kişilerin katılımını sağlayacak önlemler alınır.


Belediye sınırları...