22 / 05 / 2024

Hemşehri hukuku kapsamı

Hemşehri hukuku kapsamı

Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisi oluyor. Beldeyi ilgilendiren her konuda hemşehrilerin hakları söz konusu oluyor. Buna göre, hemşehri hukuku nedir, hemşehri hukuku ile ilgili hükümler nelerdir diyorsanız işte yanıtı...

Opel Mokka'nın Mayıs 2024 kampanyası şaşırttı! Yeni kampanyayla Mokka'ya hem indirim hem de faiz müjdesi geldi! 

En çok satan ve fiyat listesi en çok merak edilen Opel modelleri arasında yer alan Mokka'da Mayıs 2024 kampanyası başladı. Söz konusu kampanya kapsamında Mokka'da hem indirim hem de faiz fırsatı sunuluyor.

BYD Nisan 2024 için yeni fiyatlarını açıkladı! Hem 250 bin TL indirim hem de düşük faiz kampanyası fırsatını kaçırmayın!

Çinli elektrikli otomobil firması BYD merakla beklenen Nisan 2024 fiyatlarını resmi internet sitesi üzerinden açıkladı. Nisan 2024 kampanyası kapsamında hem 250 bin TL indirim hem de düşük faiz fırsatı sunuluyor. İşte son dakika BYD Nisan 2024 fiyatları..

TOKİ'den peş peşe hem Nisan hem de Mayıs 2024 müjdesi! 14 kampanyada tam 3 bin 629 yeni konut geliyor!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı hem Nisan hem de Mayıs ayı projelerini resmi internet sitesi üzerinden açıkladı. TOKİ'nin yeni projeleri kapsamında 14 kampanyada tam 3 bin 629 konut geliyor.

Suzuki çifte kampanyasını duyurdu! Hem takas hem de faiz müjdeli Mart 2024 kampanyası için son 12 gün!

Otomotiv devi Suzuki yeni bir araç sahibi olmak isteyenler tarafından merakla beklenen çifte kampanyasını duyurdu. Başlatılan kampanya kapsamında hem takas hem de faiz müjdesi verildi...

MG Mart 2024 kampanyasını açıkladı! Hem 0 faiz hem de takas desteği müjdesi geldi!

Otomotiv devleri arasında yer alan MG merakla beklenen Mart 2024 kampanyasını açıkladı. MG'nin Mart ayı kampanyası kapsamında hem 0 faiz hem de takas desteği müjdesi geldi...

Yerel zincir marketlerden Ramazan kampanyası: Hem fiyat sabitleme hem de indirim!

Yerel zincir marketlerden son dakika Ramazan kampanyası müjdesi geldi. Başlatılan kampanya kapsamında hem fiyat sabitleme hem de indirim kararı alındı. İşte kampanya ile ilgili detaylar...

Adalet Bakanı Tunç  duyurdu! Hacizli malların satışında yeni dönem başlıyor! 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, yedieminlerde bulunan ve icra hukuku kapsamında, artık hukuken muhafazasına gerek kalmayan mahcuz malların tasfiyesini taraf menfaatini ve kamu yararını gözeterek çözüme kavuşturduklarını açıkladı.

Seat’tan Tarraco’ya hem zam hem indirim! 130 bin TL zam gelirken 98 bin 700 TL kampanya indirimi geldi!

Ağustos ayı fiyatlarını belirleyen Seat, Tarraco modeline hem zam hem de indirim yaptı. Önce ağustos ayı kapsamında Tarraco’ya tam 130 bin TL zam yapan Seat, kampanyalı satış kapsamında da 98 bin 700 TL indirim yaptığını açıkladı.

Bu haberi duyan emekliler ve emekli olacaklar bayram edecek! Emekliye 10 bin TL’yi aşan para verilecek!

Bankalarda emekli maaşları için promosyon savaşlarının kızışması emekliye yaradı. Bankalar hem eski emekliler hem de EYT kapsamında yeni emekli olacakları sevinçten adeta havalara uçuracak paralar teklif ediyor…

Mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir?

Miras hukuku kapsamında miras bırakacak olan kişi bir mirasçısı ile arasında karşılık olmadan ya da bir karşılığa yönelik olarak mirastan feragat sözleşmesi imzalayabiliyor. Peki, mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir? İşte tüm detaylar..

Evini dönüştürene çifte destek müjdesi geldi! Hem kira ve faiz desteği verilecek!

Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan düzenlemeyle evini dönüştürene hem kira hem de faiz desteği verilecek. İşte milyonlarca kişiyi ilgilendiren o düzenleme...

3600 ek gösterge kapsamında kimin maaşı kaç lira olacak?

Milyonlarca vatandaşın gözü merakla beklenen 3600 ek göstergede. Peki 3600 ek gösterge kapsamı nasıl genişleyecek? Öğretmen, polis, ebe, hemşire, imam hatip, şube müdürü maaşları ne kadar olacak? Kimin maaşı ne kadar artacak?

Rize Hemşin'de kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz!

Hemşin'deki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili açıklama yapan AK Parti Rize Milletvekili Muhammed Avcı, proje kapsamında hayata geçirilecek olan 12 bloktan 8'inin tamamlandığını söyledi.

Hemşehri hukuku kapsamı Haberi

Hemşehri hukuku kapsamı

Hemşehri hukuku nedir?

Hemşehri, bir beldede ikamet eden kimselere deniyor. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme ve belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları bulunuyor. Bu haklar, hemşehri hukuku kapsamında şekilleniyor. Buna göre hemşehri hukuku nedir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Hemşehri hukuku ile ilgili yasal hükümler Belediye Kanunu kapsamında 13. maddede şu şekilde ifade ediliyor;


MADDE 13. — 

Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme ve belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları vardır. Yardımların insan onurunu zedelemeyecek koşullarda sunulması zorunludur.


Belediye, hemşehriler arasında sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi ve kültürel değerlerin korunması konusunda gerekli çalışmaları yapar. Bu çalışmalarda üniversitelerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, sivil toplum kuruluşları ve uzman kişilerin katılımını sağlayacak önlemler alınır.


Belediye sınırları...