27 / 04 / 2024

Mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir?

Mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir?

Miras hukuku kapsamında miras bırakacak olan kişi bir mirasçısı ile arasında karşılık olmadan ya da bir karşılığa yönelik olarak mirastan feragat sözleşmesi imzalayabiliyor. Peki, mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir? İşte tüm detaylar..



Miras hukukuna göre; mirasçı sıfatını haiz olan kimseler, mirasçı sıfatını mirasbırakanın ölümüyle birlikte kazanıyorlar. Mirastan feragat ya da halk arasında bilinen ifadeyle mirastan vazgeçme, mirasbırakan ile mirasçı arasında yapılacak olan bir sözleşmeyle gerçekleştirilebiliyor. 

Aslında mirastan feragat sözleşmesinin yapıldığı anda hukuken mevcut olan bir miras hakkı söz konusu olmuyor, çünkü miras hakkı, mirasbırakanın ölüm olayı ile birlikte ortaya çıkıyor. 

Mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir?

Ancak usul ve esas kurallarına uygun olarak hazırlanmış olan bir mirastan feragat sözleşmesi, mirasbırakanın ölümüyle birlikte, mirastan feragat sözleşmesinin hükümden düşmesi nedenlerinden birinin de mevcut olmaması durumunda tüm sonuçlarını doğurur ve sözleşme hükümlerine uygun bir şekilde mirasbırakanın mirasçılığı ortadan kalkar.  
 
Mirastan feragat, mirasbırakan ile mirasçı arasında, mirasbırakanın sağlığında gerçekleşmesi gereken bir sözleşme olduğundan, mirasçının tek taraflı iradesiyle yapılamıyor. 
 
Mirastan feragat sözleşmesi, miras bırakanla saklı paylı mirasçısı arasında yapılıyor. Saklı paylı mirasçılar dışındaki mirasçıların mirastan feragat etmesine gerek bulunmuyor çünkü miras bırakan saklı paylı miras hakları dışında mirasında dilediği gibi tasarruf etme hakkına sahip oluyor. Peki, Mirastan feragat sözleşmesi iptal edilebilir mi?


Geri Dön