15 / 05 / 2024

Hemşehri hukuku

Hemşehri hukuku

Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisi oluyor. Beldeyi ilgilendiren her konuda hemşehrilerin hakları söz konusu oluyor. Buna göre, hemşehri hukuku nedir, hemşehri hukuku ile ilgili hükümler nelerdir diyorsanız işte yanıtı...

Bursa'da yatay mimarili dönüşüm yapılmalı!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’da faaliyet gösteren hemşehri derneklerinin temsilcileriyle bir araya geldi. 

Maltepe Fındıklı'ya yaşam kompleksi inşa edilecek!

“Hemşehri Buluşmaları” kapsamında Bitlislilerle bir araya gelen Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Fındıklı Mahallesi’ne bir yaşam kompleksi inşa etmek için hazırlıklara başladıklarını müjdeledi. Kılıç’a, vatandaşlardan tam destek geldi.

Ali Kılıç Maltepe yatırımlarını anlattı!

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Hemşehri Buluşmaları” kapsamında ilçede yaşayan Kastamonulularla bir araya geldi, toplantıda konuşan Başkan Kılıç 1.5 yılın hesabını sizlere vermek için buradayım” dedi.

Trabzon'da mini Arap şehri kurulacak!

Armada Grup Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Muhammet Raıf Hakmi Trabzon'da bir Arap şehri kurmak istediklerini belirterek, hem potansiyeli hem kamu desteğini görmek için geldiklerini söyledi.

Aziz Kocaoğlu: Kentsel dönüşümü rızayla yapacağız!

Karabağlar’daki hemşehri derneklerini ziyaret eden İzmir Büyükşehir Belediye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaptığı açıklamada “Biz kentsel dönüşümü rızayla, uzlaşıyla yapacağız. Anlaşamazsak yapmayacağız” dedi.

Aziz Kocaoğlu: 'Anlaşamazsak dönüşümü yapmayacağız'

İzmir'in Karabağlar ilçesinde hemşehri derneklerini ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Kentsel dönüşümü rızayla, uzlaşıyla yapacağız. Anlaşamazsak yapmayacağız" mesajını verdi. İşte Aziz Kocaoğlu'nun açıklamaları...

Akıllı Yıldızlar şehri dijital platformda!

Soyak, ‘Akıllı Yıldızlar Şehri oyunuyla hem enerji tasarrufunu öğretiyor hem de sürdürülebilir yaşam yaklaşımını çocuklara aşılıyor. Soyak Holding Kurumsal İletişim Koordinatörü Fatma Çelenk “Soyak adı bugün artık sürdürülebilirlikle anılıyor.

Anadolu Arastası'nın temeli atıldı!

Nilüfer İlçesi Balat Mahallesinde temeli atılan Anadolu Arastası 163 bin metre kare alan üzerine Türkiye’deki 81 ilin kültürel yaşamlarını yansıtan tarihi evlerinin hemşehri derneklerinin bir yerde bulunduğu önemli bir yerleşke olacak.

Nilüfer Belediyesi Anadolu Arastası'nın temelini attı!

Bursa'nın Nilüfer İlçesi Balat Mahallesi'nde temeli atılan Anadolu Arastası 163 bin metre kare alan üzerine Türkiye’deki 81 ilin kültürel yaşamlarını yansıtan tarihi evlerinin hemşehri derneklerinin bir yerde bulunduğu önemli bir yerleşke olacak...

Kadışehri Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi açıldı!

Yozgat’ın Kadışehir İlçe Belediyesi tarafından yatırılan Kadışehri Belediye Hizmet Binası ve Kültür Merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törene, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı da katıldı...

Zelkif Akgül: Rize turizm şehri olacak!

MHP Rize Belediye Başkan Adayı Uzm. Dr Zelkif Akgül. bu gün Orman Müdürlüğü, Çevre müdürlüğü, Çoruh Elektrik binası ve Aile Sağlığı Merkezi ziyaretlerinde bulundu. Akgül, Rize turizm şehri olacak....

Suşehri'ne toplum ve kültür merkezi yapılacak!

Suşehri Belediye Başkanı Sedat Sel yaptığı yazılı açıklamada, Taşköprü Mahallesinde mülkiyeti belediyeye ait olan arsa üzerine 2 bin metrekare alan içerisine 3 katlı toplum ve kültür merkezi yapılacağını ifade etti...

Suşehri'ne 24 derslikli Anadolu İmam Hatip Lisesi yapılacak!

Suşehri Kaymakamı Kadir Perçi, Suşehri'ne 24 derslikli Anadolu İmam Hatip Lisesi yapılacağını söyledi. Perçi, "Yapılması düşünülen 24 derslik Anadolu İmam Hatip Lisesi binası için 13 milyon 500 Bin TL bütçe ayrıldı" dedi.

Hemşehri hukuku Haberi

Hemşehri hukuku

Hemşehri hukuku nedir?

Hemşehri, bir beldede ikamet eden kimselere deniyor. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme ve belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları bulunuyor. Bu haklar, hemşehri hukuku kapsamında şekilleniyor. Buna göre hemşehri hukuku nedir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Hemşehri hukuku ile ilgili yasal hükümler Belediye Kanunu kapsamında 13. maddede şu şekilde ifade ediliyor;


MADDE 13. — 

Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme ve belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları vardır. Yardımların insan onurunu zedelemeyecek koşullarda sunulması zorunludur.


Belediye, hemşehriler arasında sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi ve kültürel değerlerin korunması konusunda gerekli çalışmaları yapar. Bu çalışmalarda üniversitelerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, sivil toplum kuruluşları ve uzman kişilerin katılımını sağlayacak önlemler alınır.


Belediye sınırları...