14 / 05 / 2024

Her iki taşınmaza aynı kimsenin malik olması

Her iki taşınmaza aynı kimsenin malik olması

Bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük niteliği taşıyan taşınmaz lehine irtifak hakkı nasıl sona eriyor? Medeni Kanundaki taşınmaz lehine irtifak hakkının sona ermesi esasları...

Ankara'daki bir taşınmazın da içinde olduğu özelleştirme kapsamında 214 milyon 855 bin TL'lik satış gerçekleşti!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından Aydın, İzmir ve Muş'taki bazı taşınmazların satışı ve Ankara'daki bir taşınmaza dair imar planı değişikliğine yönelik karar alındı. 

12 ildeki 24 taşınmaza ilişkin imar planı değişikliği kararı Resmi Gazete’de!

12 ildeki 24 taşınmaza ilişkin imar planı değişikliği kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kapsamda İzmir, İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa, Çanakkale, Erzurum, Edirne, Kırşehir, Karaman, Iğdır Nevşehir'de imar planı değişikliği yapılacak.

Kira sözleşmesi nasıl yapılır? Kira sözleşmesi yaparken nelere dikkat edilmeli?

Kira sözleşmesi, bir mal veya mülkün kiralanması için kiracı ve ev sahibi arasında yapılan hukuki bir anlaşmadır. Kiralama sürecinde sözleşme, her iki tarafın haklarını ve sorumluluklarını koruma amacı taşır. Peki kira sözleşmesi yaparken, hangi faktörler dikkate alınmalıdır?

Deprem bölgesindeki her iki konuttan biri sigortalı!

Depremin etkilediği şehirlerde sigortalanabilir 2.6 milyon konuttan, 1.3 milyonunun zorunlu deprem sigortası var. Buna göre deprem bölgesinde bulunan her iki konuttan biri depreme karşı sigortalı...

Şaşırtan veriler ortaya çıktı! Bu üç ilde her iki kişiden biri araç sahibi!

Türkiye’de araba fiyatlarının bir hayli yükselmesine rağmen vatandaşın otomobile olan ilgisi bir türlü kesilmiyor. Hatta bazı şehirlerin adeta otomobil zengini olduğu ortaya çıktı. Ülke genelinde ortalama her üç kişiden üç kişiden biri araç sahibi iken, bu üç şehirde ise her iki kişiden birinin arac

İlaç krizi eczaneleri vurdu: Her iki eczaneden biri kapanmak üzere!

ürk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney, yaptığı açıklamada her iki eczaneden birinin kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Zamlar ve ilaç kriziyle boğuşan 45 bini aşkın eczanenin, neredeyse 28 bin 700’ü kepenk indirmemek için mücadele veriyor.

Taşınmaza Yönelik Aracılık Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik!

Taşınmaza Yönelik Aracılık Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31640 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kuşadası'ndaki taşınmazın imar planı değişikliği onaylandı!

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde yer alan taşınmaza ilişkin imar planı değişiklikleri onaylandı.

Darphane Binaları ne olacak? İşte son durum!

Arkeoloji Müzeleri’nin depolarında yer alan eserlerden bir bölümünün Atatürk Havalimanı’na taşınacağı, taşınan eserler ile İstanbul'un her iki yakasında da depo müzeler yapılacağı belirtilmişti. Peki son durum ne?

Amasya ve Eskişehir'de yer alan iki taşınmaz özelleştirildi!

Amasya ve Eskişehir'de yer alan taşınmazların özelleştirme ihaleleri gerçekleştirildi.

Üsküdar Belediyesi 3 ilçedeki taşınmazlarını satıyor!

İstanbul'un Üsküdar Belediyesi, İstanbul’daki toplamda 17 milyon 486 bin 516 TL değerindeki taşınmazlarını satışa sundu. Şehrin en hareketli ve işlek caddelerinden olan Bağdat Caddesi üzerindeki taşınmaza 9 milyon 178 bin 500 TL isteniyor.

ÖİB'den İstanbul ve Aydın'daki iki taşınmazın satışına onay!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, özelleştirme kapsam ve programında yer alan İstanbul ve Aydın'da yer alan iki taşınmazın satışını onayladı.

Niğde'deki iki taşınmazın özelleştirme ihalesi yapıldı!

 Niğde'de, Türkiye Şeker Fabrikaları adına kayıtlı iki ayrı taşınmazın özelleştirme ihalesi yapıldı.

Her iki taşınmaza aynı kimsenin malik olması Haberi

Her iki taşınmaza aynı kimsenin malik olması

Taşınmaz lehine irtifak hakkının sona ermesi!

Taşınmaz lehine irtifak hakkı, Medeni Kanuna göre genel olarak,  tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olması halinde sona eriyor. Ayrıca taşınmaz lehine irtifak hakkının sona erme nedenleri arasında, her iki taşınmaza aynı kimsenin malik olması ve mahkeme kararı da yer alıyor.


Taşınmaz lehine irtifak hakkı sona ermesi;

1. Genel olarak

MADDE 783.- İrtifak hakkı, tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona erer.


2. Her iki taşınmaza aynı kimsenin malik olması

MADDE 784.- Yüklü ve yararlanan taşınmazlara aynı kimse malik olursa, bu kişi, irtifak hakkını terkin ettirebilir.

Terkin edilmedikçe irtifak, aynî hak olarak varlığını sürdürür.


3. Mahkeme kararı

MADDE 785.- Lehine irtifak kurulan taşınmaz için bu hakkın sağladığı hiç bir yarar kalmamışsa, yüklü taşınmazın maliki bu...