07 / 05 / 2024

ilk islami müze

ilk islami müze

Güney Afrika'da Müslümanların ilk müzesi Bo-Kaap'ın binasının, Osmanlı devleti tarafından ülkede görevlendirilen Müderris Mahmud Fakih Efendi tarafından inşa edilmiş. Bo-Kaap Müzesi aynı zamanda Güney Afrika’nın ilk İslam müzesi olma özelliğini taşıyor.

Tekfur Sarayı 'Müze' olarak kapılarını açtı!

2005 yılında ilk restorasyon çalışmalarına başlanan Tekfur Sarayı müze olarak kapılarını ilk kez ziyaretçilere açtı. Açılışa İBB Genel sekteri Hayri Baraçlı’nın yanı sıra çok sayıda sanatsever katıldı.

Necip Fazıl Müze Evi kuruluyor!

Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de katkılarıyla Necip Fazıl Müze Evi'nin kurulması için ilk adımı attı.

Dünyanın müze konseptli ilk caddesi ihaleye çıkıyor!

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Ali Çetinkaya Caddesi’ni dünyanın ilk müze konseptli caddesi haline getirecek ve bambaşka bir çehreye kavuşturacak Doğu Garajı ve Çevresi Kentsel Tasarım Projesi’ni 11 Ocak’ta ihaleye çıkarıyor.

Adana Müze Kompleksi açılacak mı?

Adana’da 2014 yılının Eylül ayında kurulması için çalışmalara başlanan Türkiye’nin 24 saat açık yaşayan ilk müzesi olacağı duyurulan "Adana Müze Kompleksi"i aradan iki yıl geçmiş olmasına rağmen hala açılmadı. Konuyla ilgil turizm sektörü tepki gösterdi.

Adana müze kompleksinin ilk etabı 2017'de açılıyor!

Ortadoğu’nun en büyük müzesi olacak, eğitim atölyeleriyle de dikkat çeken yeni müze kompleksinin ilk etabının 2017 yılında ziyaretçilerle buluşacağı açıklandı.

Antakya Hilton Müze Oteli 100 milyon dolarlık yatırımla yükseliyor!

Sabah Gazetesi'nin yazarlarından Şelale Kadak bugünkü yazısında Antakya'da inşa edilen Dünyanın ilk müze otelinden bahsetti. İşte Şelale Kadak'ın o yazısı...

Karamürsel'deki tarihi bina müze mi olacak?

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1933 yılında Karamürsel’e geldiğinde ilk ayak bastığı yer olarak bilinen tarihi bina, Karamürsel Belediyesince restore edilerek müze çevrildi.

Antalya'ya iki müze geliyor!

Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Turizm ve Müzeler Daire Başkanlığı için izin çıktı. Menderes Türel, müze konusuna atılacak ilk adımların Kent Müzesi ve Türk-İslam Eserleri Müzesi olduğunu açıkladı.

Adana müze kompleksi ilk etabında son aşamaya gelindi!

ADANA Valisi Mustafa Büyük, Milli Mensucat Fabrikası'nın bulunduğu 68 bin 530 metrekareye kurulacak müze kompleksinin ilk etabında son aşamaya gelindiğini, kompleksin, Ortadoğu'nun en büyük müzesi arasında yer alacağını söyledi.

Müze biletleri ATM'den satılacak!

Türsab ve Biletix arasında yapılan sözleşme çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müze ve örenyeri biletleri, Biletix üzerinden satışa sunulacak. Müzekart, Müzekart+ ve Museum Pass kartlar da adrese kargoyla gönderilecek.

ATM’den müze bileti alma devri başlıyor!

Müze Girişimleri ve Biletix arasında yapılan sözleşme çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve örenyeri biletleri, Harbiye Asker Müzesi biletleri ile Müzekart’lar, Biletix üzerinden satışa sunulacak...

Müze ve örenyerlerinden 280 milyon lira gelir elde edildi!

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik: "Müze ve örenyerlerinden elde ettiğimiz gelir ilk 8 ayda 280 milyon liraya ulaştı. Bu rakamın yıl sonuna kadar 400 milyon lirayı aşmasını hedefliyoruz" dedi

Çorum Sosyal Konut projesi için ilk adım atıldı!

Belediye, Sosyal Konutlarda ilk adımı attı Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, 30 Mart yerel seçimleri Öncesi yapmayı taahhüt ettiği projelerden birisi olan Sosyal Konut yapımı için çalışmalarına hız kazandırdı

ilk islami müze Haberi

ilk islami müze

Güney Afrika'da Müslümanların ilk müzesi Bo-Kaap'ın binasının, Osmanlı devleti tarafından ülkede görevlendirilen Müderris Mahmud Fakih Efendi'ye ait olduğu belirlendi. 


Osmanlı-Afrika ilişkileri uzmanı Halim Gençoğlu tarafından yürütülen araştırma, Cape Town Üniversitesinin resmi internet sitesinde yayımlandı. 


Ülkede büyük yankı uyandıran araştırma, 1978’den bu yana Bo-Kaap Müzesi olarak kullanılan tarihi yapının aslında Osmanlı alimi Müderris Mahmud Fakih Efendi’ye ait olduğunu gösterdi. 


Gençoğlu, yaptığı açıklamada, müzenin ülkeye gelen turistlere Ebubekir Efendi’nin eski evi olarak tanıtıldığını fakat aslında bu tarihi yapının gerçek sahibinin Ebubekir Efendi’nin öğrencisi olan Mahmud Fakih Efendi olduğunu söyledi.


Türkiye ve Güney Afrika arşivlerindeki belgeleri inceleyerek tarihi bir hatayı düzelttiklerine ve müzenin asıl sahibini ortaya çıkardıklarına işaret eden Gençoğlu, din alimi olan Ebubekir Efendi’nin Osmanlı döneminde Güney Afrika'da yaşayan Müslümanlar arasındaki ihtilafları çözmek ve onlara...