23 / 07 / 2024

İnşaattaki batık krediler

İnşaattaki batık krediler

Türkiye son yıllarda şantiyeye döndü. Ancak, ekonomiye kalkan olan inşaat sektörü kendi çarkını bankadan aldığı borçla döndürür hale geldi. Batık kredilerdeki her 100 liranın 3,81 lirası inşaatta.

Batık krediler 1 trilyon lirayı aştı! İnşaat sektörü başı çekiyor

Kredi kartlarındaki patlamanın ardından, ticari kredilerde de batık sayısı yükselti. 2023 Aralık ayında aldığı ticari krediyi 100 şirket batırıyorsa, Mayıs 2024’te bu rakam 170’e çıktı. Takipteki kredilerde inşaat sektörü başı çekiyor…

Ticari emlak piyasasında batık krediler sorun yaratıyor! Birçok sektör etkilenecek!

Ticari emlak piyasasında yaşanan sorunlar son günlerde sık sık gündem oluyor. St. Louis'deki Toberman Becker Wealth'in ortağı Michael Becker konuya ilişkin açıklamasında batık kredilerin sektörü sorunlarla karşılaştıdığının altını çizdi.

İnşaat sektöründe batık kredi tutarı 290 milyon TL'ye ulaştı!

İnşaatlar için kesenin ağzını açan bankalar şimdi sağladığı milyarlarca TL'lik krediyi toplayamama riskiyle karşılaşmış durumda. Kasım 2021'de inşaat sektöründe batık kredi oranı 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 20.6 yükselişle 30 milyar 290 milyon Türk Lirası'na ulaştı.

Batı K İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Batı K İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi Kadıköy’de  100 bin TL sermaye bedeli  ile Mustafa Aytuğ Şahin Yavuz Alagöz tarafından kuruldu.

Bankalardaki batık ve riskli kredilerin artışının nedenleri araştırılacak!

Kamu bankalarındaki batık ve riskli kredilerin artışının nedenlerinin araştırılarak alınmasın gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla meclise araştırma önergesi verildi. 

Nüfus Batı'ya taşınıyor!

Büyük kentlerde İstanbul, Bursa ve İzmir’de yeşil aranır bir alan haline dönüştü. Nüfusun Batı'ya yığılmasıyla yerleşim alanları artarken, yeşil alanlar azaldı.

İnşaat sektöründe batık kredi miktarı mecliste!

Bankaların el koyduğu gayrimenkul sayısında ve inşaat sektörüne ait batık kredi miktarında yaşanan artışın sebepleri TBMM gündemine taşındı. CHP'li Gök, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

İnşaat sektörü batık kredide 3. sırada!

Bankacılık sektöründe kredi hacmi düşerken batık kredi miktarı ise artmaya devam ediyor. Ağustos ayında takipteki krediler 80 milyar TL'ye dayandı.

Büyükçekmece Mimarsinan ve Batıköy imar planı tadilatı askıda!

İBB tarafından bugün Büyükçekmece İlçesi, Mimarsinan Merkez ve Batıköy Mahalleleri 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği Plan Tadilatı askıya çıkarıldı.

Bankalarda batık riski Hazine'ye yıkılıyor!

Kredisini ödeyememe ihtimali olan şirketler için Kredi Garanti Fonu (KGF) bankalar için müşteri ayıklama fırsatına dönüştü. Riskli kişilerin, KGF kredisi verdiği, bu yolla batık riskini Hazine'ye yıktığı bildirildi.

Mersin Limonluk Kavşağı Bat-Çık projesi için çalışmalar başladı!

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve kentin ulaşımını önemli ölçüde rahatlatacak olan Demokrasi (Limonluk) Kavşağı Bat-Çık çalışmaları yapılan törenle başladı.

Afyon’da batık kredi tutarı yüzde 45 arttı!

Turizmdeki kötü gidiş rakamlara yansıdı. Antalya’da ödenemeyen krediler 3 ayda yüzde 23, tutarda ise 446 milyon lira arttı. Batık kredinin yüzde 11’i Antalya’da oluştu

İnşaatta batık krediler patladı!

Turizm ve inşaat sektörlerindeki kötü gidiş, kullanılan kredilerde batık oranlarını artırdı. Varlık yönetim şirketi Turkasset'in CEO'su Hilmi Güvenal, üç ayda bankalardan 5,8 milyar TL'lik sorunlu kredi satışı beklediğini söyledi.

İnşaattaki batık krediler Haberi

İnşaattaki batık krediler

Türkiye Bankalar Birliği’nin inşaat sektörüne yönelik kredilerle ilgili verileri, bu sektör için çalışanların borç parayla iş yaptığını ortaya koydu.



İnşaatı yapan, pazarlayan ve alan kişilerin bankalardan kullandığı kredimiktarı, 2013 yılının ilk 3 ayına göre bu yılın ilk 3 ayında yüzde 47 artarak 212,3 milyar liradan 311,8 milyar liraya yükseldi.


Artış hızı çok yüksek 


Bankaların doğrudan inşaatları gerçekleştiren firmalara verdiği kredimiktarı, aynı dönemde yüzde 46,13 büyüyerek 77,2milyar liradan 112,8 milyar liraya çıktı. Yine 2013 yılının ilk 3 ayı sonunda konut almak için bankaların kapısını çalan kişilerin kullandığı toplamkredi 99,3milyar liraya ulaşmıştı. Bu rakam 2 yılda yüzde 35,1 artarak 134,1milyar liraya çıktı. Emlak komisyon, kiralama ve işletmecilik faaliyetlerine verilen kredi miktarındaki artış da dikkat çekiyor. Bu kalemde çekilen kredi miktarının 2 yılda yüzde 80,74...