15 / 05 / 2024

intifa hakkının sonu

intifa hakkının sonu

İntifa hakkı sahibi olduğu kişiye ayrılmaz bir şekilde bağlı olan şahsi bir irtifak hakkıdır. İntifa hakkının sona ermesi nasıl olur? İntifa hakkının sona ermesi için gereken şartlar nelerdir? haberimizde yer alıyor..

Gayrimenkullerde intifa hakkı nasıl tescillenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde gayrimenkullerde intifa hakkının nasıl tescil edileceğini kaleme aldı.

2B arazilerinde intifa hakkı devredilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde 2B arazisinin ne olduğunu ve intifa hakkının devredilip devredilemeyeceğini kaleme aldı.

Marmaris'te mesire alanının işletme hakkının kiraya verilmesi TBMM'de!

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki bir mesire alanının işletme hakkının kiraya verilmesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Girgin, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

6360 sayılı Kanun'un uygulamasının sonuçları mecliste!

6360 sayılı Kanun'un uygulamasının sonuçları meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Çakırlar, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Trend GYO Nilüfer taşınmazı hakkın tespiti raporu!

Trend GYO, Bursa İli Nilüfer İlçesi 7561 Ada 2 Parsel için taşınmazın satış vaadi ve arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesine dayalı hakkın tespiti raporunu yayınladı. 

İBB’nin Taksim Meydanı tasarım yarışmasının sonuçları belli oldu!

İBB, 142 projenin değerlendirildiği Taksim ve çevresi için gerçekleştirilen tasarım yarışmasının sonuçlarını açıkladı. Kazanan 3 projenin yakında halk oylamasına sunulacağı açıklandı. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, "Taksim'i hak ettiği şekilde şehre tekrar kazandıracağız" dedi.

Gayrimenkulde intifa hakkı sahibi kira alabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper '66 yaşında emekli biriyim. Bir dükkanım var. Bu yerin intifa hakkını iki çocuğuma vermeyi düşünüyorum. Böyle bir durumda ilgili vergiler kime ait olur? Kira bedelleri bana mı ödenir, çocuklarıma mı?' sorusunu yanıtladı.

Kentsel Dönüşüm ve Metropolde Yaşlanmak araştırmasının sonuçları açıklanacak!

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları 25 Eylül'de üniversitenin rektörlük binasında kamuoyuyla paylaşılacak...

AYM'den mülkiyet hakkını ihlal kararı! 

Anayasa Mahkemesi, kamulaştırma davasında taşınmaz sahibinden vekalet ücreti alınmasına hükmedilmesi nedeniyle mülkiyet hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Tekirdağ Limanı'nın işletme hakkını 347 milyon TL'ye Ceynak aldı!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile İlgili Kararlar gereğince, Tekirdağ Limanı’nın 36 yıl süreyle işletme hakkının 347 milyon 100 bin Türk Lirası bedelle Ceynak'a verildi....

Mirasta gayrimenkulün intifa hakkı!

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen mirasta gayrimenkulün intifa hakkıyla ilgili soruyu cevapladı....

Avcılar Belediyesi irtifak ve intifa hakkı ihale ediyor!

Avcılar Belediyesi tarafından, 18 katlı binanın yapım işine karşılık irtifak ve intifa hakkı ihale ediliyor..

Akçakoca Belediyesi'nden 5 yıllığına intifa hakkı ihalesi!

Akçakoca Belediye Başkanlığı, 5 yıllığına intifa hakkı tesisi işlemi ihale ediyor. İhale, İhale 11 Ocak 2018 Perşembe günü yapılacak..

intifa hakkının sonu Haberi

intifa hakkının sonu

İntifa hakkının sona ermesi


İntifa hakkı, ona sahip olan kişinin (en çok) hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı olarak karşımıza çıkıyor.İntifa hakkı şahsi irtifak hakları grubuna giren sınırlı bir ayni haktır. Bu hak, sahibine hakkın konusu şey üzerinde tam yararlanma ve istifade etme hakkı sağlar. 


İntifa hakkı üç şekilde kurulur


a) Sözleşmeyle kurulan intifa hakkı 

b) Kanuni (yasal) intifa hakkı

c) Mahkeme kararıyla kurulan intifa hakkı


İntifa hakkının sona ermesi bazı koşullar altında mümkündür. Bu koşullar dışında intifa hakkı iptal edilemez ve sona etmez. Bu koşullar ise şöyle; 


1) Taşınmazın herhangi bir kaza ya da doğal afet sebebiyle kullanılmaz hale gelmesi halinde intifa hakkı sona erer.


2) İntifa hakkı eğer bir süreye bağlı olarak verilmişse o sürenin bitiminde intifak hakkı...