03 / 05 / 2024

ipoteğin kalkması için harç ne kadar

ipoteğin kalkması için harç ne kadar

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK ) ile bankalar arasında uzun süredir devam eden pazarlıkların ilk aşamasında tüketicilerin lehine kararlar çıktı. Bankalar, ipotek fek harcını kaldırmayı kabul etti...

Deprem bölgesinde konut çalışmaları tam gaz devam ediyor!

11 kenti etkileyen 6 Şubat deprem felaketinin ardından yaraların sarılması ve bölgenin yeniden ayağa kalkması için konut çalışmaları hızla devam ediyor. 

Tapudaki ipotek nasıl kaldırılır?

Gayrimenkul üzerindeki ipoteğin kaldırılması, borcun tamamının ve eksiksiz ödenmesiyle birlikte mümkün oluyor. Peki, Tapudaki ipotek nasıl kaldırılır? Tapuda ipotek kaldırma işlemi nasıl yapılır? İşte tüm detaylar...

Fek yazısı harcı alınıyor mu, ne kadar?

Konut kredisi alan kişiler kredi borcunu tamamen ödediğinde evin üzerindeki ipoteğin kaldırılması için banka tarafından fek yazısı alıyor. Peki, fek yazısı harcı alınıyor mu, ne kadar?

Kapalı Maraş'ın yeniden inşa maliyeti 1.5 milyar dolar!

Kıbrıs İlim Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ata Atun, KKTC sınırları içerisinde olan Maraş'ın kısmi olarak açılmasından sonra bölgenin yeniden ayağa kalkması için gerekli maliyetin 1.5 milyar dolar olduğunu söyledi. 

Gayrimenkul sözleşmelerinde damga vergisi kalkmalı!

Gayrimenkul ticaretiyle ilgili kullanılan sözleşmelerde bulunan damga vergisi uygulaması işletmelerin mağdur edildiğini ifade eden Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, damga vergisinin kalkması için çağrı yaptı.

Türkiye Hazır Beton Birliği, AR-GE merkezinde beton geliştiriyor!

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) bu hataların ortadan kalkması için Yıldız Teknopark bünyesindeki laboratuvarda pek çok AR-GE çalışması ve projesi geliştiriyor.

Konut kredisinde ipotek kaldırma!

Bankadan kredi çekildiğinde satın alınan konut bankanın teminatı oluyor. Kredi bittiğinde ise ipoteğin evin üzerinden kaldırılması gerekiyor. 

Arsadaki ipoteğin kalkması durumunda borçlu borcundan kurtulur mu?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında 'Dedem arsasını müteahhide verdiğinde müteahhit ‘iskan izni alsın’ diye evi ipotek etmiş. Bugüne kadar da iskan alınmadı, şimdi ipoteğin çözülmesi için ısrarcı oluyorlar. İpoteği çözersek müteahhidin borcundan vazgeçmiş olur muyuz?' sorusunu yanıtladı

Mistral İzmir Çarşı ipotek açıklaması!

Mistral Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) Mistral İzmir Çarşı projesi üzerinde tesis edilmiş olan ipoteğin fekki ve yeni ipotek tesisi hakkında açıklama yaptı.

Türkiye'nin kentsel dönüşüme ihtiyacı var!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, kentsel dönüşümle ilgili açıklamalarda bulundu. Karaaslan, "Şehirlerimizde çarpık yapılaşmanın ortadan kalkması için adımlarımızı attık'' diye konuştu.

Gayrimenkul sektörü referandum sonrası için umutlu!

Türkiye ekonomisinin lokomotifi inşaat ve gayrimenkul sektörleri, referandum sonrası dönemden umutlu. Referandum belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla birlikte, Körfez ülkelerinden Türkiye’ye büyük yatırım beklendiği açıklandı.

İran 5 yıl içinde 300 yeni otel inşa edecek!

İran ambargonun kalkmasının ardından, ekonomiyi canlandırmak için adımlar atmayı sürdürüyor. Turizm sektörünü hızla geliştirme arayışında olan İran, bu konuda bir paket hazırladı.

İnşaat teminat ipoteği örneği!

Arsa sahibi ile müteahhit arasında yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde inşaat teminatı istenebiliyor. İşte inşaat teminat ipoteği örneği!

ipoteğin kalkması için harç ne kadar Haberi

ipoteğin kalkması için harç ne kadar


İpotek tesis harcı! 


İpotek tesis ücreti konut kredisi alırken tüketiciden talep edilen masraf kalemlerinden biridir. Bu ücret teminat olarak gösterilen evin üzerine koyulan ipoteğin işlemleri için alınıyor ve 200-350 TL arasında değişiyor. Aslında krediyle alınan konut, tapu işlemlerinin bir parçası olan ipotek harcından muaftır. Ancak bankalar, çalışan ve evrak maliyetlerini karşılamak için bu ücreti tahsil etmek isteyebiliyor.


İpotek fek harcı!


Bankalar konut kredisi sürecinin başında ipotek koyma ücreti aldıkları gibi geri ödemelerin sonunda ipoteğin kaldırılma (fek) süreci için de tüketiciye belli bir ücret yansıtabiliyorlar. İpotek konulma işlemi ile benzer tutarlarda ücretlendirilen bu masraf kalemi için bugüne kadar birtakım haksız uygulamalar sebebiyle hukuki süreçler yaşanmış, mahkemelerde bu masrafın iadesi ile ilgili farklı kararlar alınmıştı.


İpotek Fek Ücreti Artık Alınmayacak


Torba kanunla birlikte bazı yeni yetkinlikler...