27 / 04 / 2024

Deprem bölgesinde konut çalışmaları tam gaz devam ediyor!

Deprem bölgesinde konut çalışmaları tam gaz devam ediyor!

11 kenti etkileyen 6 Şubat deprem felaketinin ardından yaraların sarılması ve bölgenin yeniden ayağa kalkması için konut çalışmaları hızla devam ediyor. 



Bölgenin ekonomisinin ve üretiminin çok önemli olduğunu söyleyen Milliyet gazetesi Köşe Yazarı Abdullah Karakuş, devlet konut inşasının yanında bölgenin ekonomisini ayağa kaldırmak için de destekler verildiğini söyledi. Karakuş, bugünkü köşe yazısında, bölgenin ekonomik yaşamına bakmak amacıyla bu hafta sonu düzenlenen Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliği’nin (GAİB) Gaziantep’te gerçekleştirilen İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’ne katıldığını belirtti.

İşte Karakuş’un yazısının tamamı...

“Muhabbet ettiğim GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, meydana gelen depreme ve global krizlere karşın bölgenin güçlü ihracat istatistikleri yakaladığını söyledi. 

2022’ye nazaran bölgenin ihracatının yüzde 6 geride olduğunu ifade eden Kileci, “Bunun en önemli sebebi 6 Şubat deprem felaketi ve dünyada değişen tedarik zinciri alışkanlığı, üretim modeli. Bu rakamı bu topraklar ve üreticiler en kısa zamanda yakalayacaklardır. 1-2 ay boyunca bölgede deprem nedeniyle hiçbir makine çalışmadı. Burası Güneydoğu. Felaketler bizi kesinlikle olumsuz etkilemeyecektir. Bölgeye uygulanan desteklerin genişlemesini de bekliyoruz. Sonuçta devlet, vatandaş bu depreme ilişkin yapabileceğini yaptı. Kimsenin kimseyi suçlamaması gerekiyor” ifadeleri kullanıyor. 

 Deprem bölgesinde konut çalışmaları tam gaz devam ediyor!

NELER YAPILMALI? 

Dünyanın büyük hızla değişim yaşadığını vurgulayan Kileci, “Bu değişime bizim ayak uydurmamız lazım. Bir şekilde eski işlerden vazgeçip yeni düzene entegre üretim ve üretim modellerini yapmamız lazım. Ayakta kalabilmenin şartlarına göre hareket etmek gerekiyor. Bugün Güneydoğu’nun ürettiği her mal dünyanın her yerinde müşteri bulabiliyor. Metotlarımızı kontrol etmemiz ve gözden geçirmemiz, daha akılcı işler yapmamız lazım. Katma değerli ürünlere daha ağırlık vermemiz gerekiyor. Kendi ürünlerimizi ve markalarımızı yaratmamız gerekiyor. Bu değişime adapte olanlar dünyada ilerleyecekler. Biz yerimizi kimseye vermeden daha çok çalışarak daha doğru çalışarak zamanımızı ve kaynaklarımız doğru kullanarak çok daha iyi yerlerde olabiliriz” diye konuşuyor. 

Şu anda uygulanan mali sistem ve yöntemin yarıda kesilmeden sürdürülmesi gerektiğini de söyleyen Kileci, “Mahalle baskısına karşı koyulmalı ve yola devam edilmeli. Sabretmemiz lazım. Ekonomi kadrosuna güvenmemiz gerekiyor. Kontrol ederek, izleyerek desteklemek ve yapıcı eleştirmek lazım. Bu politika yarım kalırsa daha da kötüye olur” şeklinde konuşuyor. 

 Deprem bölgesinde konut çalışmaları tam gaz devam ediyor!

YILMADIK, YIKILMADIK

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ise depremlerin 6 tanesinin GAİB bölgesinde olmak üzere 11 kentimizde üretimi ve ihracatı durma noktasına getirdiğini belirterek, “Fakat yılmadık, yıkılmadık. Birliklerimizle omuz omuza verdik. Bölgeden istihdam göçünü engellemek amacıyla 4 ilimizde prefabrik ve konteyner kentler kurduk. Olabildiği kadar hızlı biçimde yaraların sarılmasını sağlamak için uğraştık. Üretimin tekrar ayağa kalkması için elimizden geleni yaptık. Devletiyle, milletiyle, iş vereni ve aynı zamanda, çalışanıyla hepimiz resmen tek yürek olduk. Dünyada eşsize az rastlanan deprem felaketine karşı benzersiz bir dayanışma ruhu sergiledik. 10 ayda çok yol aldık. 15 Kasım itibariyle yaklaşık 5 bin şirketimizin kullandığı toplam kredi 1.7 milyar doları buldu” dedi.

Şanlıurfa ve Adıyaman’ın ihracatının 2022’ye kıyasla artıya geçtiğini belirten Gültepe, “Bu takdir edilecek bir durum. Gaziantep ve  Adana  2022’nin yüzde 95’i seviyelerinde. Malatya yüzde 90, Hatay ve Maraş ise yüzde 70 seviyelerinde sürdürüyor. Bölgede üretimin ve ihracatın tekrar ayağa kaldırılması konusunda emeğini, yüreğini, aklını ortaya koyan girişimcilerimizi tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı. 

Finansman maliyetlerinin çok yüksek olduğunun altını çizen Gültepe, ekonomi yönetiminin bu yükü düşürmesi gerektiğini de vurguladı.

Benim düşüncem; bölge ihracatçıları depremin ardından ekonomik olarak ayağa kalkmak ve ayakta durmak bakımından elinden geleni yapıyor. Bölgeden özellikle Gaziantep’ten gerçekleşen ihracatlar cari açığı kapatmak için Türkiye ekonomisine de büyük katkı sağlıyor. 

Deprem yaşayan kentlerimizi unutmayalım. Ekonomik olarak canlanmaları konusunda hepimize büyük görevler düşüyor...”

Bu kişiler emlak vergisinden muaf olacak! Tek kuruş ödemeyecekler! Resmen açıklandı!

Ünlü ekonomistten düşük faizli konut kredisini bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak açıklama!

Adalet Bakanlığı 1.000 personel alacak! Başvurular yarın başlıyor!


Geri Dön