03 / 05 / 2024

ipotek nasıl sağlanır

ipotek nasıl sağlanır

Mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak, ipotekle güvence altına alınabilir. Peki, bir taşınmaz üzerinde ipotek nasıl olur?

Tebernüş Kireçci vatandaşa sordu! Ev sahibi ve kiracı barışı nasıl sağlanır?  

Kiracı ve ev sahibi arasındaki gerilim her geçen gün artıyor. Ülkenin en büyük problemi haline gelen kiracı ev sahibi kavgaları gündemden hiç düşmezken Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci sosyal medyadan vatandaşa sordu  'Ev sahibi ve kiracı barışı nasıl sağlanır?'

BES’ten maaş nasıl alınır? Toplu para mı, maaş mı daha avantajlı!

Bireysel Emeklilik Sistemi BES’e olan ilgi son yıllarda hızla artıyor. BES’ten emekliliği yaklaşanlar ise BES’ten emekli maaşı nasıl alınır, yatırılan parayı toplu mu yoksa maaş olarak almak mı daha iyi sorularının cevabını araştırıyor. O soruların cevabı BES Uzmanı Zeynep Candan Aktaş’tan geldi.

İstanbul'da konut fiyatları ortalama hanehalkı gelirinin 4,89 katı! Konuta erişim nasıl artar?

Konuta erişim sorunu gittikçe büyüyor. Sektörü ilgilendiren bu sorun 11’nci Gayrimenkulde Liderler Zirvesi’nde tartışıldı ve sektör temsilcileri önerilerini sundu. Peki konuta erişilebilirlik nasıl sağlanır? İşte sektörden çözüm önerileri...

Babadan emekli maaşı nasıl alınır? Dul ve yetim maaşı başvurusu 2023! Birikmiş yetim maaşı nasıl sorgulanır?

Birikmiş yetim aylığı sorgulaması son günlerde sık sık araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki babadan emekli maaşı nasıl alınır? Birikmiş yetim maaşı nasıl sorgulanır?

Sıfırdan e-ticarete nasıl başlanır? Ücretsiz e-ticaret şirketi açılabilir mi?

İnternetin giderek daha geniş kitlelere ulaşması ve online alışverişin yükselişi, e-ticaret sektörünü cazip kılmaktadır. Bu dijital ortam, girişimciler ve işletmeler için sürekli genişleyen bir iş alanı sunmaktadır. Peki e-ticarete sıfırdan nasıl başlanır?

İnşaatta iş güvenliği nasıl sağlanır?

İnşaatta iş güvenliği, çalışan her insan için önemlidir. İş güvenliğini bu çalışma alanında sağlamak için bazı kurallara uyulur. Peki inşaatta iş güvenliği nasıl sağlanır ve uyulması gereken kurallar nelerdir? İşte inşaatta iş güvenliğini sağlamak için önemli bilgiler...

Fek yazısı nedir? Fek yazısı nasıl alınır?

Fek yazısı, önemli bir terim olarak karşımıza çıkıyor. Konut kredisi ve konut ipotek terimlerinden olan fek yazısının ne olduğunu bilmekte fayda var. Ev kredisi ve ipotekle ilgili olan bu kavramın ne olduğu merak edilir. Peki fek yazısı nedir, nereden, kaç günde ve nasıl alınır?

Metaverse'den arsa nasıl alınır?

Metaverse, son yıllarda yatırım yapmak amacıyla sanal dünyada gerçekliği sürdüren bir platformdur. NFT’ler ile alım satım yapılan bu platformda arsa satışı da mümkündür. Bu noktada Metaverse’den arsa nasıl alınır, metaverse arsa nedir ve ne işe yarar soruları önem kazanıyor.

Kat mülkiyeti nedir? Kat mülkiyeti nasıl alınır?

Kat mülkiyeti nedir sorusu, gayrimenkul alanında önem kazanan bir terimdir. Kat irtifakı olarak da kullanılan bu kavram bazı ayırt edici noktalarla ayrılmaktadır. Peki kat mülkiyeti ve kat irtifakı nedir ve kat mülkiyeti nasıl alınır? İşte kat mülkiyeti ile ilgili önemli bilgiler…

2023 Kömür yardımı nasıl alınır? 2023 kömür yardımı ne kadar?

kömür verilmesi veya maddi destek sağlanmasıdır. Genellikle soğuk ve zorlu hava koşulları nedeniyle ısınma masraflarının arttığı durumlarda, özellikle düşük gelirli veya yardıma muhtaç insanlar için sağlanır. Kömür yardımı başvuruları için vatandaşlar araştırmalar yapıyor. Peki kömür yardımı nasıl a

Ölen kişinin ölüm parası nasıl alınır?

Cenaze yardımı ya da cenaze ödeneği olarak bilinen ama halk arasında ölüm parası diye adlandırılan yardım parasına dair vatandaşlar pek çok soru sormaktadır. “Ölen kişinin ölüm parası nasıl alınır?” sorusu onlardan biridir.

Elektrik faturası desteği nasıl alınır? Elektrik yardımı başvurusu nasıl yapılır? Hemen başvurun!

Artan faturalar ile birlikte faturalarını ödemekte zorlananlara vatandaşlara çeşitli yardımlar sağlanıyor. Maddi durumu yetersiz kişiler, devletten elektrik faturası yardım desteği alabilirler. Peki elektrik faturası desteği nasıl alınır? İşte detaylar…

Tapudaki ipotek nasıl kalkar?

Ödenmesi taahhüt edilmiş borçları güvence altına almak için taşınmazların üzerine ipotek koyulur. Peki, tapudaki ipotek nasıl kalkar? Tapudaki ipoteği kaldırma işlemi nasıl yapılır? Tapu ipoteği kaç günde kalkar?

ipotek nasıl sağlanır Haberi

ipotek nasıl sağlanır

İpotek nasıl olur?

İpotek, taşınmaz malların tapusu üzerinde kurulabiliyor. Medeni Kanun gereğince, halen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak, ipotekle güvence altına alınabilir.


İpoteğe konu olacak taşınmazın, borçlunun mülkiyetinde bulunması gerekmiyor. Peki, bir taşınmaz mal üzerinde ipotek nasıl kurulur? İpotek nasıl olur?


Miktarı belirli olmayan veya değişebilen alacaklar da, belli rehin derecesine yerleştirilir ve tescilden sonra alacak miktarında meydana gelecek değişmelere bakılmaksızın sırasını korur.


Tapu memuru istem üzerine alacaklıya ipoteği gösteren bir belge verir. Sadece tescilin yapıldığını ispata yarayan bu belge kıymetli evrak niteliği taşımaz.


Tescilin yapıldığının sözleşme üzerine yazılıp onaylanması, ipotek belgesi yerine geçer.


Sona erme

İpoteğin terkinini isteme hakkı

Alacak sona erince ipotekli taşınmazın maliki, alacaklıdan ipoteği terkin ettirmesini isteyebilir.


Borçtan sorumlu olmayan malikin hakkı

Borçtan şahsen sorumlu...